《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
「好似?」

「例如佢有本小說,正正係講「扭」!連名都一樣,特徵都一樣。」

「咁神奇?」

「所以,我就覺得,見下佢都無壞。」

「咁佢喺邊啊‧‧‧‧‧‧?」小松拉開玻璃門,進入內裡。

「睇下先。」生芥草橫視咖啡館內,每一位客人:「我約咗佢呢個時候‧‧‧‧‧‧」

就在他們玩眾裡尋她的遊戲時,我留意到某個坐在角落,一直凝視住我們的女人。

她留長髮、身形孤瘦,長著一張瓜子臉,任何衣服穿在她身上,都很合身。

「小松,係咪佢?」我說。

小松依我所言,往那女人望去。

對方隨即展出寬容的笑臉,去跟小松他們輕輕揮手,似乎要找的人,的確是她。
「你好啊‧‧‧係咪‧‧‧」小松輕步走過去,問。

「嗯,我叫羅琳。」對方想要握手。

「哈佬‧‧‧!」小松握住她手。

「哦,原來你喺到,你好‧‧‧‧‧‧」生芥草坐到一旁:「你就係嗰位聯絡我嘅小姐?」

「唔好意思,見到你篇報導之後,我諗咗好耐,最後都係決定要嚟搵你。」羅琳直盯小松,並對生芥草微笑:「亦多謝你,做媒介幫我聯絡宜位小小姐。」

「唔洗客氣‧‧‧‧‧‧」生芥草指一指後面:「我去買杯咖啡先,你哋要飲啲咩?」

兩名年紀有住十年差距,往餐牌望望後,都想叫同一杯飲料:「草莓奶昔。」

「咁夾嘅你哋‧‧‧‧‧‧好。」生芥草離座,前往購買。

「嗰位叫芥草?」羅琳又望向他的背影,說:「同佢聯絡咗一陣,討論佢篇報導,估唔到都報得幾深入。」

「羅琳小姐,點解你會透過芥草搵我?」小松直問。

「因為佢篇報導,寫咗同行嘅有一位女生,個名令我有啲驚訝。」

「吓!佢出我全名!?」小松立即轉身,望向一臉笑容正購買飲品的生芥草。

「唔係,佢只係寫咗『杞XX』宜個名,但都已足夠令我驚訝。」羅琳泛起一抹笑意。

「嗯?」

「因為「杞」氏,同「紫魅世界」嘅生物報導連埋一齊出,只係令我諗起一個人‧‧‧‧‧‧」羅琳她說下去:「杞‧島‧博‧子。」

「‧‧‧」

「不過,經過向芥草先生細問之後,似乎唔係我想像中嗰位偶像。」

「哈‧‧‧令你失望。」小松笑一笑。

「但我從佢身上聽講,佢係你媽媽。」
係追女仔個邊過黎捉墨巴訓教!
星期六都有文好感動
最近發生第四宗,女子高中生失蹤案,警方呼籲市民‧‧‧

應該係伏線
諗起熟食檔都市傳說
以為個女作家係之前嗰個,個名有個「玲」字嗰個(唔記得左)
260真主角
其實佢有咩能力
好像可以穿越時間
MK羅琳
大概2點左右出
咁早
兩點 兩點
下午2點
「係啊。」

「我以前就經常聽佢節目,知道好多關於嗰個世界嘅事。」

「你指‧‧‧‧‧‧「紫魅」?」

「我有唔少作品,都有參考到佢講述嘅世界觀。」

「世界觀?」

「佢嗰套紫魅學說,一直都好吸引我。」羅琳臉帶惋惜:「可惜,到目前為止,都唔似天堂地獄論,又或者陰陽道家論咁觸目。」

「因為人類,對佢哋嘅認知實在太少‧‧‧‧‧‧」

「最早去追溯,第一個發現嘅人,大概只係喺幾一、二百年前左右。」羅琳對紫魅學說,有一番見解。
「我都係第一次遇到可以同我對到嘴嘅人‧‧‧‧‧‧」小松掩住嘴。

「因為,我好熟你媽媽啊。」羅琳淺淺微笑。

「嚟!兩位,草莓奶昔。」生芥草把飲料送上。

「唔該你,先生。」羅琳親切、禮貌。

只是,她裝扮有些抗人於外。

因為她就像替人占卜的巫女一樣,披住件黑色的布紗到頭上,充滿神秘的氣息。

「嘀~嘀嘀~」小松嘴郁郁的暴風吸入著奶昔,就像個專心喝奶的嬰兒。

一分鐘左右,就將奶昔喝完了。

我聞聞杯子,聞不出奶昔是什麼味‧‧‧‧‧‧

「宜隻貓真係有趣。」突然,羅琳說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞