《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
係墨巴作品 但作作下就停左故
其實係第一季完左
輕推
急急如律令
一陣出
最後加快緊另一個故 希望嗰到快點完
加油 墨巴
無問題 只要有文睇就可以
四點正出
4點正
有時差
期待中
英國時間
「好好好!吳爹。」爺爺給他一罐冰涼的啤酒,堵住其嘴巴:「你都餓啦?流浪者之家啲嘢邊係人食,今晚酒肉都無限量供應。」

「哇──!正呀。」吳爹開蓋,一口氣灌下整罐啤酒。

微涼夜色,月亮高高掛。

烤肉聚會,從吳爹拉開易拉罐作序幕。

以平日的杞家來說,現在可算是十分熱鬧。

爺爺像個酒保,一邊調酒一邊跟客人談話。不同的是,他是個肉保,一邊處理烤肉,一邊跟各位談心。

而扇柔,跟小松似乎合得來。

因為他肩上的寵物,實在太討小松注意。

「佢好可愛啊!可以一直好乖咁坐喺你膊頭。」小松試著伸手指過去,並溫柔詢問:「你叫咩名?」

「佢叫狐火。」扇柔代答。

「啲毛咁蓬鬆同咁橙,真係同啲火一樣咁。」小松點頭。

我跳到小松的肩膀上:「我都識坐你膊頭。」

「哎吔,小葵,做咩突然跳上嚟呀,想我讚你乖啊?」小松單手將我摸住。

「認識下佢。」我望向那隻狐火。

「狐火佢並唔係一般嘅貓。」扇柔向小松介紹,說:「佢具有變化能力,危急時會助我脫險。」
「咁‧‧‧咁勁?」小松眼瞪瞪的,望住狐火。

扇柔慢慢解釋道:「動物天生帶有靈性,只要經過長年訓練,就可以將佢哋由妖獸,培育成靈獸助自己一臂之力。」

「咁佢變身之後係點嫁?」小松走更近一點,盯住狐火。

「你可以當做一隻,充滿火焰嘅狐狸。」

「小葵都要練習下啊!!」小松突然轉身,將我捉住。

「並唔係任何動物都適合一試。」扇柔溫文地笑道。

「好想親眼見到呀!!」小松兩拳握緊,已極為期待。

「小松小姐,你外公杞樹大人就係一位育獸高手,就算妖獸入面,「四聖獸」佢都曾經捕捉過,而為人所知。」

「「四聖獸」?咁中二嘅?」小松說。

「並非中二,「四聖獸」為玄武、朱雀、青龍、白虎。」扇柔舉起四隻手指:「其中,玄武、朱雀都喺年輕時,被你外公杞樹大人所捕獲。」

「外公啊‧‧‧‧‧‧?」小松試圖聯想外公的形象,面色無奈:「我淨係諗到佢交俾我照顧嘅雀仔同烏龜,話自己唔得閒照顧。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞