《小松奇妙物語!》(5)

947 回覆
550 Like 7 Dislike
「你平時返工就係咁,周圍影嚟影去嫁?」

「係啊⋯有時影到啲嘢,都幾得人驚。」

「我無乜一技之長,呢個算係上天俾我嘅天賦,容易睇到超自然事物嘅嘢。」

他們調查一輪,發現江小姐真的不在家。

「爺爺到底點江小姐⋯」

「小松,睇嚟就無。」生芥草攝影完畢,正好褲袋手機響起:

「喂?係⋯明白明白。」

「你有事啊?」小松問。

「我老闆突然叫我出動。」生芥草無奈地嘆氣,苦苦微笑:「睇嚟陪唔到你啦。」

「唔緊要啊,帶埋我!」

「你⋯?!帶埋你返工!?」

「嗯嗯。」小松理所當然地點頭。

「都得嘅⋯」
有文
係文呀
我要糖
「小松,你最近好得閒?」他召了輛的士,兩人一起進入後座。

「唔洗返學囉,都悶嫁。」小松望望倒後鏡,說:「除咗溫書,咪接觸吓媽咪以前嘅世界。」

「你女仔之家,唔驚宜種事?厲害啊。」生芥草笑一笑。

「唔怕講你聽⋯!」小松湊到他耳邊,低聲說出那秘密:「我身體入面,裝咗外掛!!」

「外掛!?」

「只要我一有危險,就會知道俾神靈祖先附身。」

「咁⋯⋯勁啊。」可以看出,生芥草那尷尬的笑容。

就算多麼喜歡小松,都無法裝作自然回覆,因為小松說的事情,在外行人看來都太過光怪陸離。

「係呢?你接咗老闆命令,要去做咩。」小松轉身,瞪向窗外:「入緊郊區?」

車外一片一片寬闊的田野,我頭一次來這種地方。周遭沒有任何大屋、大樓,只有小屋田園。

「佢收到線報,有個農民話宜到出現咗奇怪嘢⋯」生芥草有點說不出口:「總之話係⋯⋯扭嚟扭去?」
「扭嚟扭去?」

「我都唔知佢講咩,總之佢就話扭嚟扭去。」

一會後,他們到達目的地,郊區的某塊大田野。

「呢到幾偏僻下⋯⋯」小松下車。

「今日工作會唔會順利呢。」生芥草步行田邊的小路。

「空氣幾新鮮。」

透過小路,二人來到一間鐵皮建成的小屋。

生芥草先作敲門,詢問內裡有人無人。

「邊位⋯」一位老農夫,緩緩地開門。

「你好,我係「墨報」嘅記者阿草。」生芥草第一件事情,是奉上工作卡片。

「搵我⋯咩事?」老農夫接過卡片。

「想問你,最近有冇發現一樣扭嚟扭去嘅嘢?」
打完中國僵屍到日本鬼
求解
You can google it
就派你google完,話畀我知
「唔知你講咩喎,咩扭嚟扭去⋯⋯」老農夫不太明白。

「咁你落田有見過奇怪嘅嘢?」

「我無落田好耐喇⋯隻眼睇嘢都唔清。」老農夫指一指對面,說:「你要問⋯⋯就問對面嗰戶人喇,佢有四個仔都落田做嘢⋯仲好後生。」

「好。」生芥草直接替他關上門。

「你仲要自己調查啊?」小松問。

「係啊~我老闆最多俾事發地點我聽。」生芥草無奈的表情,訴於臉上:「嗰到發生咩事,我要自己調查。」

「咁辛苦,又低人工都肯做,俾個good你。」小松舉起姆指。

「呃⋯你⋯又知道我低人工嘅⋯?」生芥草十分愕然。

「估嫁渣,但你咁大反應都應該⋯⋯」小松微微一笑,問:「估中啦吓話?」

不需五分鐘,兩人就行到對面的大屋外,生芥草拍門拍了許久,屋主才開門而應。

「邊位啊⋯」她顯得很忙碌,是位老太婆。

「我哋係,」小松自我介紹:「小松奇妙社。」

「兼「墨報」員工,想訪問你一啲事情。」芥草的開場白,十不離九。

「我好忙⋯⋯唔得閒。」老太婆下一秒就想關門。

「呃,等等!唔會阻你好耐。」生芥草將整隻腳,放在門隙之間。
「我好唔得閒」老太婆嘗試推開生芥草,可是力氣不夠。

「我想問下,你有冇叫到啲扭嚟扭去嘅嘢?」生芥草毫不客氣地問。

聽到生芥草的話,老太婆的臉色變得慘白,並立刻轉身走到屋內拿起一把菜刀。

「冇啊冇啊!唔好啊!」老太婆揮舞着菜刀。

「我哋唔係黎捉你。」生芥草捉住老太婆拿刀的手。

在經過一番糾纏後,老太婆才終於讓我們二人一貓進入屋內

她的屋子四處佈滿鹽堆、佛像
樓上做咩
乖,你唔好理專心打文,咁我就唔使google
咩係 叫到扭嚟扭去嘅嘢 ,我中文差,求解
呢篇野你打嫁喎  
er.....唔緊要啦 我地要文架喳lihkg#dogxm
狀態未回復  雖然日日喺屋企冇嘢做,但冇以前咁大動力 可能懶咗
你最近看來懶惰了,沒有心機打文。
---------------------
你決定:
A:繼續打文
B:打文之餘得散離開下將軍澳區散下心
C:打文之餘Down定下個sem嘅notes開始溫書決定做學霸
D:去拍拖散下心
呢段係咪正文
絕對係
唔係我打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞