有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
其實p社四寶算唔算低成本製作
佢地team真係唔多人 比起啲大作
原來個 team 少人 真係估唔到

咁 cum 玩
但係佢啲game好玩過好多大作
宜家啲大作好多都係sell畫面同open world
啲content勁垃圾
paradox 同civilization 都係部機長駐既game

3a 大作都係貪新鮮咁玩,打爆/ 悶左就收埋

開返隻hoi, civ 黎玩就好似返屋企咁
應該唔會負數架喎
你cap trade node 同trade果頁上黎睇過~

如果有人pirate你(有海盜旗) 部分錢會俾佢搶走
另外比人embargo同打仗比人封港丶佔地都會減少貿易收入
仲有好多national buff都會影響收入

要爭貿易 就起多啲貿易站係有bonus嘅trade city
同將trade city分封俾merchants
其實trade呢家野好難理,尤其是qing個北京trade node 是最上游,我玩親都係打左成個馬六甲先理trade,個到先fatfat,仲可以用merchant將成個中國既trade power 推過去
上面北京幅圖指住個位
另外開trade map mode都睇到

有pirate嘅話protect trade冇用
protect trade係加trade power
派大船Hunt pirate先有用
開Stability個page 指落去overextension到 就見到有咩影響
我上面咪有一幅圖係咁囉
我淨係玩過港鐵雄心同埋stellaris,後者難玩
玩慣左咪又係咁
科技升得快,100年左近已經出山毀天滅地
屌打fallen empire
你個 trade 收入加乘有無細左先
你係廣東 日本 個 trade % 有無跌左
......

都叫咗未熟服之前唔好玩後期劇本住
今次真係俾ai玩死,場仗你要佔領西班牙首都先可以立即和談,否則就要等幾年草夠war score 先和談到,呢幾年你會處於戰爭狀態(外交動作受限制仲會有war exhaustion debuff),加上你仲有兩塊地未core嘅over extention影響,前期發展真係好受影響

至於封地,如果最新版本唔一定要封地俾貴族同教士,舊版本封夠10%就得,唔使封多

基本上封俾教士就犧牲其他增加稅收
封俾貴族就犧牲其他增加人力
封俾商人就犧牲其他增加產出同貿易
封得多佢又會增加佢哋嘅影響力

所以我一般唔係好鍾意封地,封夠minimum requirement 就算,當然如果你好缺人力就封比貴族,缺錢就睇下個省份稅多定係產出多,再決定封俾邊個
應該係而家新版本一入場佢就幫你封咗啲比estate
你要慢慢攞返啲地

你東北點比朝鮮佔左先,係occupy就擺隻兵(at least1000人)上去企夠一個月,有fortess比朝鮮occupy左就起多啲炮兵加個有sieging嘅將軍去圍城,如果係港口就派船去封港,新手唔好諗住登陸西班牙,你嘅海軍艦隊絕對會喺中途被全部擊沉

如果係割咗地比朝鮮嘅話,就等停戰期(truce)完咗之後再打佢攞返啲地

PS唔係叫你一定要玩明朝呀,你1444年搵西班牙or鄂圖曼是但玩廿年卅年明白咗個操作再返去玩清朝劇本,就會易好多,遊戲體驗都會好啲,再唔係就上youtube睇番兩、三個鐘人哋點玩,唔係你依家連點打仗都唔知
OMG

呢個介面 wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞