有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
不如 cap 下 trade node 圖黎睇下

比如一段時間比教

西安可能係因為得清朝有領土所以 100%
你應該廣東trade value 比人transfer左好多去南洋?一係開trade idea同解決個你個aristocratic coup去推高trade power,一係起light ship 係廣東protect trade,不過兩樣野都唔化算, 因為你搞唒都係得4蚊
人地歐洲國家有trade company加成你點都蝕底d架喇
東亞國家玩trade其實無咩著數
除非你搶左馬六甲
-25%

prestige 又低
無必要搶馬六甲
因為個機會成本對你來講太高(assume你係Emperor of China)
比著我會放棄個少少錢
等錢使就直上economic idea算啦

D idea解鎖既條件係要administrative technology去到某個level就會解鎖一個位俾你升既
咁ideas就主要分為3大類admin diplo military
你升佢就要用返相應既點數
咁你要注意一個rule就係唔可以有超過50%既idea係同一大類既idea
姐係如果你有4個slot就唔可以有3個admin類idea
religious + innovative + economic係唔可行既

咁你個case呢你如果要點economic idea既話你有2個option
1. 放棄現有既idea slot (要放棄太多,極度唔建議)
2. 等科技升上去解鎖個idea slot (時間長)
有咩唔明可以睇下佢個wiki page
入面d game mechanism寫得幾詳盡
我到依家都要用佢check返d資料

P社既game出名在佢整歐洲史整得好好 不過亞洲就一pat屎
要好好感受隻game就最好玩歐洲國家
驚咩呀
我中學無西史堂咪一樣玩到
西史堂教個啲都唔係隻game嘅時期,頂龍講得幾句
HOI 新dlc 出咗喇喎
大家玩成點
第一次玩法西斯美國rush focus結果內戰唔夠兵中哂伏
好似玩緊第二隻game咁
起manufactory啦, 廣東local得3.45 好似真係小左d喎 既然你都form到qing同埋spain都來埋, 咁年份都應該唔少. manufactory唔止會加你個province既trade value, 仲會比到production income比你. (如果可以變做production leader會再多10% production)

但最大問題都應該係個disaster, 呢d野基本上大部份情況都唔可以比佢fire , 如果唔係做咩都冇用.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞