有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
中共唔係on.9起碼等偷科技多五十年
而家仲邊度有得偷
習總都痴痴地,真正開始俾全世界堵時都唔知佢會做d 乜
玩得hoi 就知咩民主獨立都係9up口號,國家面前只有利益,人民只係一堆數字
玩paradox game死幾多人都唔重要,都只係數字,生番人力達成目標就得
幾十粒核彈炸島國方便登陸完全冇不安
屌你老母次次都係去到要登陸英國先發現唔記得研究登陸艇,要load返6個月前既save重新打過一次希臘
上回提要:意大利軍隊神勇地打爆埃塞俄比亞軍隊,並且準備介入西班牙內戰

西班牙內戰如果你玩軸心國陣營的話係99.9%要介入,因為你需要用佢幫你賺陸軍經濟去改師團編成,盡早改到40寬等於39年殺遍天下無敵手
你可以選擇派裝甲師或者山地師,前者喺36年冇步兵可以破佢裝甲,代表佢既組織度消耗極低,非常容易就可以打爆果班西班牙暴民

↑裝甲師如果冇人破佢甲,會有個icon,俗稱金盾,有金盾就等於先贏7成
但係由於西班牙有好Q多山,所以山地師亦係合理之選
我自己因為想練個步兵師將軍,所以揀左派兩隊山地師,練技之剩重可以打耐小小賺多D exp

西班牙內戰點打以前都寫過一次唔重覆了,總之玩HOI4要有基本概念,一係睇地形做人,另一個係包餃子食晒人地D軍隊,食得愈多打得愈輕鬆

蘇聯派出黎既山地師全部都係比我包抄殲滅

因為打得太順利既關係,去到36年9月已經完左內戰,蝕晒水

正常而言nation focus行到吞併阿爾巴尼亞應該係37年中,如果你有興趣賺多D exp的話可以留意下時間,因為當你同南斯拉夫開戰之後,所有義勇軍會強制返本國,所以可以大概控制到36年底先打完內戰就perfect池

正如之前所講,拎左第5個研究槽之後就行吞併南斯拉夫同阿爾巴尼亞果條線

喺宣稱完南斯拉夫擁有權之後,你需要自己開宣稱一次南斯拉夫既領土,大概需要百幾日時間先至完成,而完成一個國策需要70日時間
咁所以依度需要一邊向南斯拉夫造宣稱,同時用national focus吞拼阿爾巴尼亞,之後再等多幾個月就可以再次開戰

打法都係求求其其拎空優炸下野,拖長黎打下打下就打完

不過戰爭並冇因為咁而結束,原因係捷克居然保證南斯拉夫獨立,因此喺意大利進攻南斯拉夫時,捷克就被拖埋落水打埋一份

不過由於捷克同南斯拉夫中間隔左個奧地利,冇辦法派陸軍,所以佢地選擇左派空軍參戰,咁意大利就得到一個絕妙既空戰訓練營,由37年一直打空戰打到捷克比德國吞併,練出一堆ACE又賺左500空軍exp,直接將40年戰機改到鬼神級

坦克同飛機可以靠exp整改良版,戰機一定係優先改爆引擎加機動性,提升空戰數值,之後再改航程同補返小小妥善度
要拎制空權要靠戰機,而戰機既制空力取決於佢既速度、靈活性、火力依三樣野,同時亦會因為佢既航程幅蓋作戰空域多寡而影響作戰效率
40年戰機改航程之後,同36年版本做比較就明顯知道佢幾咁OP

由北意大利既機場出發,足以cover成個西歐地區,放喺西西里島亦足以支援北非戰場

另外戰機既ACE亦係非常重要

最撚OP既玩法係將ACE放喺只有10架飛機既編隊,所有加成+1000%
咁果隊飛機既戰力就提高左10倍,等於個個阿寶上身
亦因為咁OP,所以好多聯機規則寫明飛機編隊最低要用100架,以免ACE太屈
但亦都要留意,如果你隻ACE係屬於CAS,因為轟炸機死亡率極高,你得10架的話99.9%會即時訓入棺材,都係照樣放喺100架編隊好小小

吞併完南斯拉夫既意大術總算成為歐洲二線頭既國家,唔再係36年果個要乜冇乜既廢物,到底喺39年之後意大利又點突圍而出,make roman empire great again? 且聽下回分解
隻羅馬帝國好似好多負皮
玩到有一個繼承人自己走去娶左個老十年既女人做老婆
只係生到一個女
然後諗住試下玩女王 幫個女同個第一繼承權王子訂婚
有禁入”贅”
諗住佢兩個生個出黎就可以一次過繼承兩個王國
點知攪左一輪 個女婿自己又做左duke,仲封埋我個孫領地
攪到個孫變左人地家臣
跟住個女婿死撚左
個女先做queen
到個女死
我個孫上場時連本身king既title都無埋
變左duke
跟住幾代都收正唔返
而家我個king仲係我本身王國到亂咁封duke食撚埋我固有領土
我又唔create/封得duke 因為自己都只係duke

想獨立又唔夠打
我教學關都未玩完就嫌悶無再玩過
咁唔生性
重玩算啦
玩意大利用左一日時間打爆英國同德國,戰場一大,人力又少的話真係好惡打
特別係德國班仆街好好抽又有5千架FT

今晚冇故睇,聽日先update
等緊
琴日同FD玩咗場,直布羅陀搶到,但係非洲放幾多師好,太多唔夠補給太少唔夠力推 (我4裝甲6步兵攻埃及方向)
16個 40寬師已經橫掃北非戰場,8個向西8個向東,補給問題冇得搞,因為你一定搶唔到地中海制海權

裝甲師太大食,唔用好過
btw 我個人認為意大利係最適合比新手學好hoi4既遊戲機制

首先你窮,工廠少、資源少,軍工整咩要自己拿捏比例,唔似美帝咁鳩玩鳩買資源

其次由36年開始瘋狂打仗,夠易又夠機會比你學點拉前線同進攻線

第三同英國打仗非常考你技巧,砌編成、搶空優、搶蘇彝士運河、登陸直布羅舵同英國本土,全部野都要識得點玩先做到

相比之下德國一黎好強,有時鳩玩都贏練唔到技術,二黎玩法太多太複雜,都係意大利目標最清晰明確煩小d

當然36年早戰法國同英國的話乜難度都冇,所以我一定去到39年先開戰
多人既話,你玩意大利要起naval bomber,趁world tension 未過25就要經國策攞南斯拉夫同希臘既工業同戰略資源,要記住你喺非洲既角色係支援德國進攻同確保後勤,所以要喺利比亞班加西起定10級港口基建同機場,軍隊用垃圾20寛填線師就得,進攻矛頭就由德國坦克去做,當你佔領到直布羅陀同蘇伊士運河就一係幫德國守法國d day,一係試下sea lion得唔得
單人既話開局直接用埃塞俄比亞刷三軍經驗,一夠politcal power就justify打法國啦 意大利照歷史玩係難玩好多倍,至少一定要39年前拎南歐
多人要填線用5步就得,乜都唔洗加,7步2砲守到既野,5步都守到,而且成本重低到無輪,人數夠就得,除非你打既係德國或者美國
進攻的話最好都係比40寬師去打,咁你多人玩意粉配元首做好分工專出填線,進攻師比德國出,咁就最慳人力同生產力

打ai基本上點都會贏既,跟史實去玩有挑戰性d就至好玩
10寛多人多數被ban如果10寛都得既話,德國連法國都未必打得入
paradox做game無諗過要平衡同gameplay 唔駛buff既國家buff到上天,要buff既國家就睇唔到,要出focus tree既國家唔出,唔駛出既就出左,要有既系統唔理,簡單既系統複雜化,D focus tree仲要同kaiserreich一樣出一大堆垃圾無用既focus,想佢出1944年sceanrio 結果將個波推比mod做
你係咪有買honor or dishonor
捷克保南斯拉夫好少見
我玩ai玩意大利玩到好忟
垃圾國家陸軍又唔掂、海軍又唔掂
玩得P社game預左入DLC課金地獄
我嗰陣時買咗together for victory
跟住好戇鳩咁開咗一個玩new Zealand...

結果開局manpower得18k...
後尾頂盡起到6個師(9營)加幾隻船
開埋hospital都補充唔到高強度戰鬥損失嘅兵力

基本上同德國打一個月死10k人已經開始缺員..........
搞到我要開後台加manpower
根本宜家呢個係beta來
ok啦,吞完南斯拉夫已經夠做,差在要完全放棄海軍
難小小先有挑戰性同學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞