有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
Hoi4幾好玩 但唔太熟拉線 戰鬥系統 用法國比德國打到仆街
打仗可以送地比人,prestige 其實只係一個數字, 可以唔使咁着緊
法國比元首打到仆街係好正常
基本上馬其諾防線唔洗太重兵力,而係要守阿登森林同荷蘭,沿河佈防+起要塞

現行版本元首太撚癲唔易守,法國拎唔到空優陸軍又弱,doctrine又拉長左研究時間真係玩條毛
點解冇人講Victoria 2 既
仆街 就黎比佢打到巴黎 波蘭果邊成個華沙無撚左 on9
波蘭喺任何版本,AI操作之下贏既機會係零
比人過到荷蘭入到巴黎附近的話你都係重新開過局好過
想學點玩
但好難上手
畫面太多野
Hoi4玩匈牙利重建奧爾幾好玩
但奧地利無national focus tree咁做
大佬係都係奧地利重建
點會係匈牙利請Otto去做佢地既新Kaiser再打鳩維也納?
點都係Otto打鳩布達佩斯啦
個market 真係好難上手
都係果句hoi4唔玩都罷
係嘅話玩hoi2仲好
等緊 Victoria 3
一開始試下玩下美,英,法,普,奧,日呢啲大國再慢慢上手
最重要係唔好亂打人加自己infamy
同埋殖民地對經濟好好好重要
所以要係亞洲同非洲拎多啲地(講緊有資源既地方)
我自己會一開始係咁加knowledge points
吸引clergymen
加讀書率,係咁研究科技
再起軍隊打人拎殖民地
而家玩緊烏拉圭
玩左好耐終於食到哂阿根庭同食左大半既巴西
同時又係亞洲有殖民地
呢隻game好多玩法ge, 不過最好玩人多既國家體驗工業化既樂趣
最重要係工業要發展要本國人力+殖民地資源,玩到呢兩樣就得
去到中後期美國咁勁就係因為勁多移民
不過玩美國就可以唔洗要咁多殖民地可以專心本地
但VC年代美國應該仲未勁?
美西戰爭後先大國__起
班綠帽人, 意粉人,腸仔人都係逃離舊世界重稅同戰亂去新世界做開荒牛
果班窮鬼都唔會去Boston New York 貢獻美利堅
1862之後會有The Homestead Act,之後就係咁有移民,到時會好勁
非也
我指果陣就算有一車車舊世界人衝過去美國都冇短時間內強盛既優勢
特別係班腸仔人
美國而家北面既洲都係腸仔人既天下
但呢班友剩係識講德文唔講英文
同而家歐洲班難民差唔多
自成一角 唔太學當地語言 做得低下階層工作

一戰同德意志帝國開拖先迫到佢地 "dont speak the enemy language, speak American"
張poster 我係唔記得柏林定維也納見到
啲種族名好正不過諗唔到綠帽人係咩
又拎返隻CK2出嚟,冇中文,始終都唔識玩
世界只係有一民族戴綠帽黎慶祝佢地既節日
正吖CK2
原來啲女咁易搞大肚
FBI
我仲學緊隻game系統
學緊點樣竊國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞