有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
考慮緊入唔入鋼4
有玩過鋼2,維2,歐4
但聽講鋼4可選陣營好似少過鋼2?
stellaris 2.2個宇外投資系統好撚玩呀屌!
無玩過hoi2
但4可以入
Allies
Commintern
Axis
miedzymorze
Little entente
Chinese united front(抗日)

然後你都可以自己組陣營
其實乜國家都可以揀,差在national focus係公廁定係獨特D
所以要裝mod
而且啲民主國家又亂佔地,但world tension你食晒
依家我得fallout個mod 同kaiserriech 先玩得落
kaiserriech 幾好,不過入面d ai 死幾百萬人當生菜,痴線
依家先發現siuking係香港人
係youtube成日睇到佢啲片,學到好多嘢

唔知佢有冇係連登呢?定一早已經係到而我唔知
一開始睇佢啲片完全估唔到佢係香港人
啲英文完全係外國口音
有次睇佢啲片
見到load game果陣有中文字
似係裝咗啲mod?

果陣就諗緊佢係咪台灣/香港人
佢係twitch有開台,
搵日叫佢嚟依句吹兩句好冇
Hoi4波蘭好難搞
非史實好唔容易推平左德國之後
42年蘇聯又來黎搞我
我120個師佢600個

英國參戰但食花生 美國有遲遲唔點蘇聯國策

唔出cheat根本搞唔掂
但出左cheat del左佢400個師之後又覺得好冇癮
根本蘇聯後期滾雪球滾大左冇解
死咗1.2 M人仲有10M人 仲要佢個徵兵制只係點到1.5%,有需要仲可以再加
究竟可以點玩
沿邊境起lv6要塞電腦就唔會打果格,好似係
之後都係靠完全制空權1打3咁守到出機械師包餃子
玩完一排ck2 試玩左陣hoi4
完全唔知點玩 宣完戰調曬導彈飛機空襲但好似成效好低
最後都係唔玩hoi4 ,唔知點解時間變到近代就唔會話想咩統一世界咁 反而ck2 會有統一歐洲同埋殺盡伊斯蘭教呢兩個目標
因為hoi4制空/空襲唔係直接殺傷部隊,而係敵軍既戰力debuff,有同冇差別係好q大
空軍我淨係主要生產戰鬥機(60%)、俯衝(45%)、(戰略5%)
基本上有哂制空權敵軍d組織度就跌得好快
hoi4新dlc得荷蘭同墨西哥兩個新focus tree?
延長埋大英同美國focus tree
Imperial fedration
hoi4新dlc得荷蘭同墨西哥兩個新focus tree?
延長埋大英同美國focus tree
Imperial federation
墨西哥共產線可以揾托洛茨基做leader
美國有第二次美國內戰
荷蘭歐洲投降之後可以去東印度繼續
Push
玩p社嘅game 預左無朋友跟

隻隻都貴撚到仆街(dlc)
stellaris已玩360個鐘,worth it
結論:
引入燃料系統應該大大不利軸心國,唔知ai日本同德國表現點 ,海軍勁食油,要好小心利用

襲擊運輸艦隊會減少對方war support,啫係德國可以U-boat打殘英國,另見另一篇開發日志
https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/hoi4-dev-diary-subs-and-convoy-raiding.1137378/

另外海軍機制重造,可以升級、改裝船艦模組,分為patrol、scouting unit、同strike unit,完全唔同哂玩法,船艦返碼頭維修要分配dockyard

最後developer寫嘅戰報果然零舍唔同,好有代入感
希望佢快啲出更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞