有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
其實係,依佢個base game同dlc嘅價格睇返,你齋買base game用翻版dlc其實同直接全老翻無乜分别
dlc地獄 真係搞唔掂 我都買左5個就收手
我都睇過個po 我除左呢四個再買多個天命

有咩唔對路就退撚左佢買hoi4算鳩數
最鍾意都係CK2,不過香港好似好冷門
不過我當佢係RPG咁玩
識玩緊係唔退錢又買HOI4
man the guns冇減價
我諗佢月尾夏季特價都唔會減
Mandate of Heaven
Cossack
Mare nostrum
都好重要
原來有d咁正既網
意大利帝國發展如何?
今晚update
hoi4 買過 但唔知點解好唔慣個玩法

我覺得多野搞過EU4好多

結果退左
玩荷蘭同比利時盧森堡聯邦 點知德國唔宣波蘭直接打我

法國英國唔參戰 一堆堡壘比空軍炸到冇晒比人推爆 公平咩
有冇推到東印度重整旗鼓
定係直接end game
做緊成就 要一個核心土地都唔可以失守

試過玩聯邦制2次 第一次同盟國有參戰 但係法國阿爾卑斯度比人推到仆街就放棄

第二次諗住放D兵力幫法國 點知連參戰都唔肯
弱智法國AI比人直接打穿馬其諾防線都見過唔少次
base game咁平
留係度啦
上回提要:德國撕毀德蘇互不侵犯條約向蘇聯開戰,意大利脫離軸心國杯葛元首

1940年12月,德蘇戰爭開展,意大利同德國之間的縫隙亦喺依個時候擴大,畢竟意大利同德國冇仇冇怨,點解要重蹈拿破崙既覆轍,揮軍前往只有凍土既不毛之地?

相反,德國係竊取意大利戰果既頭號敵人,喺戰爭其間唯一建樹係打贏左垃圾法國,卻將羅馬帝國既領土據為己有,實在罪該萬死

因此,意大利喺脫離軸心國之後,隨即宣稱德國不法佔有既領土均應歸還意大利,並且要德國果班野蠻人為2000年前滅亡羅馬帝國既事道歉兼賠償

就係咁,喺1941年3月,意大利同德國正式進入戰爭狀態,後世史家亦稱之為「繼續戰爭」,乃因依場戰爭係因為1940年意德兩國分贓唔勻所導致

開戰之後,由於德國主力幾乎集中晒喺東線同蘇聯打仗,阿爾卑斯山一帶完全冇守軍駐守,因此意大利軍隊就非常順利咁翻越阿爾卑斯山,向舊捷克領土推進

另外開戰果時有一樣野係非常弱智,當初割地果時因為得分唔夠,所以割剩左羅馬尼亞一格地,就比德國搶先成立左傀儡國

不過弱智AI居然放左廿幾個師喺依個補給低到仆街既飛地入面,當然亳不猶疑地食晒佢地

雖然意大利軍隊喺開戰初期佔盡優勢,但當德國軍隊重新開始集結喺南線,抵擋意大利軍隊前進既時候,意大利既弱點開始浮現出黎

意大利雖然把握德國同蘇聯開戰把機會乘虛而入,但係準備實在太倉猝,導致軍備甚至係士兵數目都非常不足
由於德國喺36年起工業力長期優勝於意大利,直至1940年意大利獲得英國及東歐領土後先至反超前,距離1941年繼續戰爭開戰時間不足一年,短時間內根本冇辦法生產出大量飛機黎搶奪制空權
再者,意大利亦根本黎唔切由多個傀儡國徵召士兵助戰,只能沿用以前徵召出黎既軍隊,亦冇充足時間訓練成新軍隊編制

由於師團總數不足,當主力師切開戰場缺口推進既時候,前線既長度就會不斷被拉長,導致每一個province既守軍數目越黎越少
結果喺1941年5月,就喺意大利軍隊成功奪取舊捷克設置既要塞線之際,聚集喺匈牙利既德國、匈牙利軍隊轉守為攻,無論係質抑或量都輸蝕既意大利軍隊開始節節敗退

(由於戰場已經遍佈整個東歐,意大利雖有黑科技戰鬥機,但數量上不及德國所擁有既數千部戰鬥機咁多,只能投入到關鍵戰場上,導致多個地區衰失制空權)

不過,正如意大利軍隊苦於前線過長,攤薄各地守軍人數而令防線變得薄弱,德國方面何妨唔係一樣? 再者德國最大既問題係多面作戰,既要應付南線既意大利,亦要對抗東線既蘇聯,又顧得邊一邊?

1941年6月,由於德國喺開戰初期喪失奧地利地區既工業力,加上意大利既多個海外傀儡國兵力陸續完成訓練並抵達歐洲,國力差漸漸拉開,最終意大利軍隊成功撕破德國步署喺舊捷克地區既防線,分成三股勢力前進:西邊推進至柏林,並以漢堡為目標;中路以佔領但澤一帶為目標,以將德國一分為二;東邊向華沙推進,同蘇聯軍隊會合之後,再反過黎向匈牙利反攻,完成巨形包圍網

6月中,本身步署喺英國本土既意大利軍隊見時機已到,反過黎登陸德國本土,直取其第二首都漢堡並與本土軍隊會合

時至6月底,東線亦成功喺華沙附近同蘇聯接壤

身處包圍網入面既德國雖然喺質同量都勝過意大利,但失去制空權又斷補既情況下,試問邊有可能贏到意大利軍隊

(斷補之後戰力低下,越打越廢)

去到8月,即開戰後5個月,包圍網內既德軍已經被切開一塊塊,冇能力反攻亦冇可能返家鄉,超過50萬人向意大利軍隊繳械投降

8月31日,隨住德國本土完全淪陷,終於向意大利宣佈投降

就係咁,意大利既敵人就只係得返果班垃圾法國人,軍部決定完全按照當年德國既做法,由低地向法國發動進攻,再一次羞辱法國人

兩個月後,即1941年10月,法國宣佈投降,意大利成為真正既大贏家
喺和平會議入面,由於好明顯地德國係由意大利人擊潰,意大利取得足夠既牙力(得分)去支持佢去吞併整個舊英國本土、全個法國同大半個德國領土,只留返些小領土比蘇聯當做死200萬軍民既補償

經過兩場戰爭之後,意大利已經成為歐洲既霸者,既然意大利已經恢復左大半個羅馬帝國既領土,咁點解唔直接重建羅馬帝國?
就係咁,意大利就先後向西型牙、瑞士、意大利宣戰,依D小國同德國比根本就比唔上,唔洗幾耐就全數投降,領土盡歸意大利所有

1942年1月,意大利已經獲得全數昔日羅馬帝國全盛期既領土(甚至有突),正式向各國發出正式宣告,羅馬帝國歷經多重苦難之後,今日重新復國

(墨索尼里亦戴上桂冠)

建立羅馬帝國最撚OP既地方係將絕大部分歐洲地區轉晒做core,從此唔再缺人力打仗,又有千幾間工廠可以用

15m人力,夠打多十次世界大戰

再之後雖然可以東殲蘇聯西滅美國,不過打黎得個爽字,留比大家自己拎黎屈AI體驗下

羅馬帝國復國記 完
成日覺得HOI4計錯數 加成到千幾防

德國又係痴線 無限人口咁
解呢個成就最易係變共產政權
然後早過德國對比利時宣戰
元首就會請你入軸 之後就等1945年啦
訓醒先發現打錯國家名,做乜自己向自己宣戰
應該係意大利向西班牙、瑞士、葡萄牙宣戰,重建羅馬帝國
下一隻會玩咩game , 本週p社係steam 大特價
原來咁容易

我仲加入同盟國打到1945

各位同好機會嚟啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞