有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
content pack 個D 都買埋?
有啲真係買唔落手
加幾支旗收我幾十蚊
ck2 有咩dlc 好買
同埋stellaris 買starter pack夠唔夠
我ck2 得本體 咩dlc都冇
我係買左最基本隻game 玩左先再買ascension pack+ galaxy edition update

跟住再買埋其他dlc
CK2, 除左SUNSET INVASION, 隻隻都入啦.
BTW, 玩左咁多年都唔係好識玩
唔識玩,我都係玩左Hoi 同stellaris 先
上 YouTube 睇 tutorial
新手試下西班牙
玩下殖民,學下拉貿易,幾易上手

多啲save game,咩都試吓,有咩唔明可以睇eu4 wiki page
或者上嚟問
土耳其都好簡單
玩中國要買 dlc wo
大明同開cheat一樣冇意思
中國有少少複雜喎 你想玩明定清先
如果1444年劇本想玩清朝要揀返女真三族統成立Manchu之後再打明朝取而代之
Manchu成立條件
https://eu4.paradoxwikis.com/Manchu

另外你有冇天命dlc(focus中國同日本) 有同冇爭好多 係兩種玩法

https://store.steampowered.com/app/538020/Expansion__Europa_Universalis_IV_Mandate_of_Heaven/

有dlc嘅話中國有個叫Emperor of China嘅mechanic
天朝可以瘋狂收朝貢國 但收左就唔可以打佢
一定要請顧問小心天命值 如果同非朝貢國有領土接壤會扣天命值 天命值一旦太低就會爆大規模叛亂同有好多buff 整個國家會有好非常衰弱

有唔明睇呢到:https://eu4.paradoxwikis.com/Emperor_of_China
dlc重點係維持天朝穩定,天命所歸嘅話中國就會欣欣向榮,喪失天命嘅話就會動盪不安

如果冇dlc嘅話中國就有三個派系(faction,應該嘅右下角會見到個三角形),你要揀邊個派系對你有bonus

貿易嘅話成個都mechanic嘅理念係,貿易下游收除上游嘅利潤,你開trade map mode就會發現貿易好似一條河咁,分為唔同嘅貿易集點(例如canton丶Beijing),貿易由上游流去下游,流動方向已經set好晒冇得改

你做嘅只係用商人引導屬於你嘅trade power流向屬於你嘅的貿易收集點(每個國家都有一個,係你嘅main trade city)
以明朝為例,你嘅收集點喺北京,就要用有限嘅商人分配到唔同嘅貿易集點引導貿易去北京,北京愈多trade power,你收嘅錢就愈多

(例如xian,佢嘅上游有Chengdu同Hangzhou,下游有Beijing同Yumen,你要做嘅就係將你果份trade power引導去Beijing收錢,否則佢就會流過去Yumen;如果你要爭外國嘅貿易集點,就要記住搶貿易城市,果啲城市有bonus,一個城市比到你嘅trade power多個十個冇bonus嘅普通城市,例如xian就係Wuchang 同Xian,你可以喺嗰啲城市起增加trade power嘅建築物黎陣間你係嗰個貿易集點嘅share)

有唔明睇呢度https://eu4.paradoxwikis.com/Trade

但係由於呢個遊戲貿易嘅方向一早set好左, 所以你玩歐洲處於貿易下游收到嘅錢會遠多過處於處於上游嘅亞洲,所以玩歐洲會容易啲學貿易

順帶一題如果你玩明朝嘅話可以打左韓國落嚟搶niipon嘅trade power(韓國同日本share),長遠目標應該係打馬六甲同埋孟加拉呢兩個優良嘅貿易集點,應該可以收晒成個東亞嘅貿易(但相比之下熱拿亞同英倫海峽就可以收晒全個世界嘅貿易 )
主要係大明周邊冇咩對手夠佢抽,ai歐洲又唔會打到黎中國 而eu4係外交戰爭遊戲,內政陳乏,唔打仗真係冇嘢搞

不過呢個都係歷史現實 所以中國古代先咁串當自己天朝大國丶宇宙中心

你可以專登玩壞天命challenge自己架
仲有得閒咪打下日本同統一嘅印度囉 應該夠打一陣
然後一到殖民落去同歐洲列強發生衝突

睇完而家即刻想開黎玩
Er...新手唔建議玩後期劇本,特別係有啲dlc嘅話
因為好多嘢set好咗(例如Idea),未必係你想玩嘅方向

同埋佢所有mechanic嘅設計最初都係針對1444呢個劇本,即係例如宗教咁,佢係預你每征服一個地方就傳教,咁就會少啲叛亂問題,但係如果你揀後期劇本英國嘅話,就會發現有一大堆印度殖民地宗教同你完全唔同,好容易一開波就爆發叛亂(宗教唔同唔一定會叛亂,但係要時間處理,後期劇本就冇呢個時間)

仲有外交關係嘅設定等,1792年劇本英國一開波就有12個外交關係,但係佢嘅上限只有5個,超出上限會有扣減外交點dip power嘅懲罰,變相硬食

如果你1792年玩清朝嘅話,一開波就有幾個省份等住你core(唔core會有好嚴重嘅懲罰—overextension,見下圖)但問題係你一開根本冇咁多行政點adm power去core果啲省份(你只有98點,但core要134+128+44+19=325點,以你開局君主乾隆嘅行政能力每個月+7,除非你出cheat,否則請埋顧問都要差唔多兩年先夠點core哂4個省份,變相你頭四五年都要overextension懲罰

1782年開局清朝Overextension懲罰

一開局你需要325adm power去消化呢4個省份,但你只有98點(右上)

講咁多都係想講雖然佢有好多劇本,但只有1444年劇本先係最fit佢個遊戲設定,同埋大部份歷史event都出現係前期,玩後期劇本就要承擔一啲設定上唔合理嘅地方,佢嘅唔合理唔係唔可以解決,但最好玩熟左之後先玩

答返你問題,如果你玩1792年清朝嘅話,冇錯係俄羅斯,周邊基本上冇得夠你打,但係你同俄羅斯有科技差距(佢28你23),你要投入兩三倍嘅軍隊先夠佢打,但問題係俄羅斯嘅軍隊數目差唔多係你嘅三倍

即係正常打冇理由打贏,但你知道佢係ai你係人,正常你重點發展軍事,親俄羅斯同其他人大打出手嘅時候補刀都有機會贏嘅

除咗俄羅斯, 另外你要留意下外交頁面有冇人set左你做rival(即係你嘅enemies),如果地理位置差太遠冇咩可能發生衝突可以唔使理佢(例如英國可能set咗你做rival,但佢喺冇雷公咁遠,憑着ai嘅打到嚟你都唔使驚佢 ,所以根本睬佢都有味)

同根據你嘅外交需要set人做rival,可以提供一啲bonus,但要注意只可以set實力相當嘅國家做rival,例如大清帝國唔可以set小小越南做rival

Rival嘅道理適用於所有劇本
大明同開cheat一樣冇意思
主要係大明周邊冇咩對手夠佢抽,ai歐洲又唔會打到黎中國 而eu4係外交戰爭遊戲,內政陳乏,唔打仗真係冇嘢搞

不過呢個都係歷史現實 所以中國古代先咁串當自己天朝大國丶宇宙中心

你可以專登玩壞天命challenge自己架
仲有得閒咪打下日本同統一嘅印度囉 應該夠打一陣
然後一到殖民落去同歐洲列強發生衝突
我玩清朝,french revolution果關,一開波大敵應該係俄羅斯?
Er...新手唔建議玩後期劇本,特別係有啲dlc嘅話
因為好多嘢set好咗(例如Idea),未必係你想玩嘅方向

同埋佢所有mechanic嘅設計最初都係針對1444呢個劇本,即係例如宗教咁,佢係預你每征服一個地方就傳教,咁就會少啲叛亂問題,但係如果你揀後期劇本英國嘅話,就會發現有一大堆印度殖民地宗教同你完全唔同,好容易一開波就爆發叛亂(宗教唔同唔一定會叛亂,但係要時間處理,後期劇本就冇呢個時間)

仲有外交關係嘅設定等,1792年劇本英國一開波就有12個外交關係,但係佢嘅上限只有5個,超出上限會有扣減外交點dip power嘅懲罰,變相硬食

如果你1792年玩清朝嘅話,一開波就有幾個省份等住你core(唔core會有好嚴重嘅懲罰—overextension,見下圖)但問題係你一開局根本冇咁多行政點adm power去core果啲省份(你只有98點,但core要134+128+44+19=325點,以你開局君主乾隆嘅行政能力每個月+7,除非你出cheat,否則請埋顧問都要差唔多兩年先夠點core哂4個省份,變相你頭四五年都要食overextension懲罰

1782年開局清朝Overextension懲罰

一開局你需要325adm power去消化呢4個省份,但你只有98點(右上)

講咁多都係想講雖然佢有好多劇本,但只有1444年劇本先係最fit佢個遊戲設定,同埋大部份歷史event都出現係前期,玩後期劇本就要承擔一啲設定上唔合理嘅地方,佢嘅唔合理唔係唔可以解決,但最好玩熟左之後先玩

答返你問題,如果你玩1792年清朝嘅話,冇錯係俄羅斯,周邊基本上冇得夠你打,但係你同俄羅斯有科技差距(佢28你23),你要投入兩三倍嘅軍隊先夠佢打,但問題係俄羅斯嘅軍隊數目差唔多係你嘅三倍

即係正常打冇理由打贏,但你知道佢係ai你係人,正常你重點發展軍事,親俄羅斯同其他人大打出手嘅時候補刀都有機會贏嘅

除咗俄羅斯, 另外你要留意下外交頁面有冇人set左你做rival(即係你嘅enemies),如果地理位置差太遠冇咩可能發生衝突可以唔使理佢(例如英國可能set咗你做rival,但佢喺冇雷公咁遠,憑着ai嘅智慧打到嚟你都唔使驚佢 ,所以根本睬佢都有味)

同根據你嘅外交需要set人做rival,可以提供一啲bonus,但要注意只可以set實力相當嘅國家做rival,例如大清帝國唔可以set小小越南做rival

Rival嘅道理適用於所有劇本

改錯
每個省都有產出唔同trade good
數量x價值係每個省提供嘅trade value

睇左下角 北京trade value係6.24(goods produced)因為3.12x2(穀物價值),trade power23.4就係受惠於於北京係一個coastal centre of trade,亦即係我上面講貿易城市嘅bonus

一個貿易集點內嘅trade value=貿易集點內所有省份嘅trade value(local)加上游拉過嚟嘅trade value(incoming)

Income12.23+local5.53係北京嘅trade value

至於trade power就係影響你係一個貿易集點入邊有幾多share(直接影響你收幾多錢或者可以調動幾多trade value),上圖清朝最右手面就係北京嘅trade power(135.9),由一個基本值(由持有省份提供,圖為81.8)同一個修訂百分比組成(43.9%),但係由於北京冇其他國家勢力影響,所以清朝係獨佔北京,呢個情況下share係100%,trade power唔重要

但係係一啲有競爭嘅貿易集點,trade power就重要得多,例如係英倫海峽,英國有159.8trade power,就分得40%trade power,即係佢可以分到trade value入邊40%錢,再計埋修正百分比(41.0%)就係佢嘅收入啦(31.0)

相比之下荷蘭只有112.6trade power,所以佢有28%嘅share

所以簡單黎講,trade value係一個錢甖入面有幾多錢,trade power係你同其他人比起來你佔幾多百分比,如果個錢甖有$100(trade value)但你只得20% 嘅trade power,咁你就分得$20,最後計埋個修訂值就係你最後所得,所以trade power係要同人爭嘅地方先有用,北京係你一個獨佔嘅話就冇乜意義

係一啲需要競爭嘅地方,可以派light ship rotecr trade丶商人駐守同起加trade power嘅建築物黎增加自己嘅trade power,從而增加個share

有唔明睇返上面講trade條link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞