有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
玩法有冇咩特別地方
感覺同hoi3完全一樣,係界面唔同咗
開始理解點解佢中止開發。用hoi3個模轉個故事就當新game,我諗paradox 都驚畀人屌,所以cancel 咗
Thx
研究下先
係我唔夠將軍啫,total四個將軍,三個去咗陸軍,後期啲8級城堡好惡哽,寧願要多個將軍圍城快啲

其實西班牙原本仲大,佢同英國同教皇國瓜分咗法國,仲吞埋那不勒斯
1716年嘅歐洲局勢:

我同奧地利由1470年開始持續咗接近250年盟約關係即將反面(當初我拜占庭勢弱,為咗同佢結盟,被迫承認佢係神聖羅馬帝國嘅皇帝)

但係羅馬只有一個 !!!!
宜家的我已經解散咗神羅
西班牙正統去咗低地國家,葡萄牙俾我打到落摩洛哥

已經解咗呢個成就
Basileus
As Byzantium, restore the Roman Empire

而家做緊呢個成就
爭London同York就成立到羅馬,所以英國必需死!!!
Mare Nostrum
Restore the Roman Empire and own the entire Mediterranean and Black Sea coast lines
真係勁,依兩個成就好易唔夠時間
溫馨提示: Mare Nostrum 呢個成就要攞埋北非旁邊個啲島仔

Azores 同埋唔知乜名
你又知?係咪試過

果兩個島攞咗啦
當初同西班牙簽和約嘅時候真係唔記得咗,簽完之後先發現

那那林開返個backup save重新簽過
玩咗2860 小時

終極毒撚
eu4正常一個地方升幾多三維好
最緊要係好難做到冷戰種諗辦法唔打仗而唔係周圍打
其實都唔係
如果一心解成就,正常拜占庭破局之後東西南北同時擴張,應該200年左右就可以成立羅馬

係我role play,歐洲同奧皇結盟,破局打完巴爾幹之後冇向西擴展過

到1650年打殘左馬穆留克(其實都係單挑,奧地利冇幫到手you )之後扮演左一個愛好和平嘅敘利亞文化君主,由1654年到1703年成50年冇主動打過仗 ,專心增加敘利亞發展度

就係呢條廢柴(冇記錯好似係1/3/2)仰慕敘利亞文化,轉左做敍利亞人

搞到養肥晒西面啲歐洲強國,你睇上面1716年地圖就知 連一個教皇國都有百幾k軍力,仲要同葡萄牙丶西班牙丶教皇國丶立陶宛結盟

好彩後來敘利亞文化君主個仔(都係敘利亞文化)登基之後早逝,皇權交返畀希臘文化嘅親戚,發現再唔展開征途,就1821年之前成立唔到羅馬帝國 ,先至急急腳向西大開殺戒

經過兩代軍事6皇帝(戰狂!!)嘅奮戰同全歐洲因戰火而至少犠牲1000萬人之後,依家預計應該1805年就可以回復羅馬帝國全盛版圖,遷都羅馬重新正名羅馬帝國!!!

—「羅馬帝國由鐵血鑄成!!!」一位日後成為偉大歷史學家的青年人在羅馬目睹勝利巡遊後感歎道—
厲害

多啲上嚟講嘢啦,明明p社有咁多隻game,但個post平時都靜到不得了

上嚟求其講下玩緊乜,是但cap張圖放上嚟都好
冇話,睇你搶唔搶institution,塊地有冇封出去俾estate,通常有淨先點development

仲有每個城市貿易物品都唔同,睇你需要,通常大國有好多野做,兼顧唔到咁多,小國就有好多點數投入發展

我因為投入感,玩大國定小國都會好重視development 會隨時間發展,一啲地型(farmland最好,trade city另有加乘)同政令edict會減少成本

為左配合君士坦丁堡the city of the world’s desire嘅美譽,我將佢升到72 dev,利申冇出cheat
根本就係加多左個劇本咋嘛,你估出新game咩
佢一定expect你打,冇理由玩hoi唔打去種田搞外交

宜家hoi4都有核彈,不過一次都冇掟過,因為後期太lag
要諗計搧動代理戰爭而唔可以自身參戰
咁起咁多軍隊做咩

唔可以投入戰爭?

我冇玩過hoi3 麻麻地鐘意hoi4,覺得好多地方為左遊戲性犠牲左真實性
不知幾多人想玩二戰後嘅hoi
由hoi2開始就大把現代同冷戰mod
只不過全部都爛尾收場

至於east vs west個development team大部份係hoi modder出身
胎死腹中主要係因為冷戰個scale太大做唔掂
Release day delay咗幾次但聞說好多嘢都搞唔掂
暫時淨係玩咗場中華民國,1948年畀共產黨收咗皮(連台灣都冇埋 )
希望佢再整過啦
48年俾共黨收皮笑左 切入返開場坦克車畫面

唔會啦,hoi4搞隻dlc都要一年,可見佢唔係好夠資源,so far hoi4都仲有好多野未搞掂,被人屌係半成品,係都完善返hoi4先
都係hoi2最好玩
我都見到 有世界奇蹟
可以起大教堂丶大城堡丶金字塔(要信古埃及宗教?)丶巴別塔等等,不過要用幾代人完成

P社仲話考慮緊可以喺金字塔設置Blood altar 唔知認真定講笑

正解 個demo肯定只係半成品
有興趣既可以挖返開發日誌 睇返佢地本來既idea

果排P社比D民間mod組試下整新game,EvW就係其中一隻
但除左AOD,其他都搞唔成 (EU3隻MMP最令我傷心)
佢地有好多好既idea 但到落實就做唔出黎 或者平衡唔到
(我曾經都屌過P社game原版好似白板game咁,無mod咁精彩
但後來睇返,其實係有考慮遊戲性、複雜度既問題
個系統再得意,玩家上唔到手/影響平衡都唔係唔好)
最重要既一點 佢地debug好撚渣 (雖然P社都係五十步笑百步)
好似MMP咁 聽過人demo 既 bug多到玩唔到 而且製作組幾乎無力解決
負責人心雄又控制唔到 最後P社都要出手腰斬

當初知道取消我都屌出聲,但而家都會覺得係情有可原既
而且依D製作經驗係後來既製作都有用到(且看EU4) 都不算白費罷

Ps社炒冷飯邊會驚人屌 之前EU2都有隻重製啦)
Ps2:Hoi既現代mod唔可以話全部爛尾收場既,畢竟真正成功既mod本來就唔多,我都見過有D大陸佬整到相對完整既現代mod既
EvW收皮係可惜既
而家最好既冷戰game恐怕都係Twilight Struggle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞