有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
入嚟放一放圖先 真係幾靚

TEMPLE OF JUPITER IN ROME

TEMPLE OF ZEUS IN OLYMPIA
奧林匹亞宙斯神廟同以弗所阿耳忒彌斯神廟遠睇有啲似,但其實details位好細心有差別

TEMPLE OF ARTEMIS IN EPHESOS

MAUSOLEUM OF HALICARNASSUS IN HALIKARNASSUS

THE GREAT PYRAMIDS OF GIZA NEAR MEMPHIS

羅德島太陽神像同埋亞歷山大燈塔遊戲開始嘅時候係冇,要自己起先有

LIGHTHOUSE OF ALEXANDRIA IN ALEXANDRIA

Colossus of Rhodes火係識得喐

Hanging Gardens of Babylon 我覺得呢個有啲hea

UNIVERSITY OF TAXILA IN TAXILA--巴基斯坦塔克西拉古代學習佛教的中心

SIGIRIYA IN AVAKANA--斯里蘭卡獅子岩

當然唔少得巨石陣

STONEHENGE IN CUNETIO

source: http://imperatorguides.com/wonders/

另外有買hellenistic world flavor pack嘅話仲會有wonders同兵模,不過我冇買
依家隻羅馬得個殼,其他野都好差,退款算,等佢更新下先買嚟玩
真係 暫時玩過羅得島同埋克里特島
君主制容易過共和制
控兵跟將領好麻煩

同埋結盟只可以同我同一級嘅國家結盟
即係小國只可以同小國結盟丶大國只可以同大國結盟,搞到搵盟友好麻煩
仲有啲城邦國家係咁建立防守聯盟
牽一髮動全身

不過我覺得外交係真實左嘅
同埋小國真係有小國嘅難度,同埋要睇返地緣局勢,擴張比較困難,唔似eu4幾細嘅國家都可以順利崛起

佢啲manpower太少逼着你休養生息一陣先打仗,唔可以做戰狂以戰養戰

不過玩法上真係冇乜突破,又係抄返之前啲game,感覺操作好麻煩
Character 嘅互動都冇想像中咁大
恭喜完
以為會打埋銀河危機
會唔會寫埋eu4
點解我覺得羅馬好似簡單過ck2請左團傭兵+自己招一班,打左半個意大利返黎
佢打幾多佔幾多,ck2 我唔用控制台玩搞半日先打得個幾塊地
恭喜完
以為會打埋銀河危機
會唔會寫埋eu4

暫無打算
比我玩埋隻Nier automata先
時代唔同,果個年代羅馬剛擊敗拉丁同盟,控制意大利南部只係時間問題

而且果個年代唔似中世紀咁多規範
其實真係冇乜難度,得個樣咁,所以劣評係正常
其實有啲難度囉

我未玩過地中海西部同埋蠻族
我一開始覺得羅馬好似太多家族,太多野要控制
於是揀咗克里特島同埋羅得島玩

地中海東部感覺你只要唔係嗰幾個繼承者
遊戲run咗二丶三十年之後,所有國家結晒盟
擴張根本寸步難行

我覺得小國同埋大國之間有好大分野
呢一點真實過eu

同埋唔知點解係我唔識玩定係點
覺得人力上升好慢
我玩咗100年有80年都係唔夠manpower
好彩我有錢可以請傭兵部隊
唔係一早俾人打到可以re game
羅馬d家族我都冇理佢照玩,我未試小國唔知
屌無啦啦內戰對面唔知點解咁多兵要輸喇
家族你唔理佢嘅話loyalty會跌到0
一有內戰或者revolt嘅話 佢哋可能支持敵對勢力

如果你有啲難度嘅話建議你玩地中海東部
幾個繼承者互相防備對方
小國要要睇清局勢,係大國之間周旋

我玩克里特島已經同Phrygia同埃及兩個繼承者打過
一次同Phrygia打,係愛琴海我有陸軍優勢(ai唔係好識運兵),但係冇海軍優勢 ,搞到海軍每次運兵都要閃閃縮縮,盡量避開對方艦隊

同埃及打果次,我有海軍優勢,但冇陸軍優勢,於是乎用海軍係咁將Anatolia內陸僱傭兵運去北非,同埋喺北非沿岸監察埃及軍隊嘅動向

同埋我覺得ai都幾aggressive
ai小國好鍾意親你打緊仗嘅時候偷襲你
搞到要開幾面戰線
君主制每次死國王都有內戰真係好濕9
最麻煩係趁你打緊仗 人力見底嘅時候爆內亂
而我不知對方嘅mampower係邊度嚟
所以對付內亂一定要快刀斬亂麻,唔夠兵就請僱傭兵
唔係對方會係咁生兵

不過好處就係你打贏咗之後就會攞返啲人力
我都未打到好深入,可能國土大d會多d事件

我覺得唔差既,對dlc海要有信心
就算係hoi4已經出左三年 有四隻DLC 我都仲係覺得有D位鳩下鳩下咁

真係要出到EU4種DLC海先可以完全補完隻game

屌 8歲禿髮

Early onset baldness was a real problem in the Roman Republic
https://www.reddit.com/r/Imperator/comments/bhfsbm/early_onset_baldness_was_a_real_problem_in_the/
除左堆繼業者同羅馬其他同白板有咩分別
根本hoi4個概念就有問題 由班廢人做development就點出dlc都係垃圾game

你睇下ck2 睇吓eu4 出完dlc你鬧完佢你都係會死死地氣買dlc
再睇返hoi4
Eu4 新手上路求指點

通常做小國 係一堆小國想靠武力擴張出去既話應該點搞好 成日開親拖都搞到俾人圍毆 打唔贏
用武力擴張有好多懲罰,你呑併人撻地會有aggressive expansion(ae ), ae值過50鄰國會組coalition 打你咁你就俾人圍毆。最簡單係停戰個deal睇清楚會有幾多ae,同有冇潛在coalition。ae 值每年會自然降少少
其實呢隻gane嘅死症係佢同eu iv
無分別
p社game不嬲就係每隻game各有特色
hoi4 戰鬥
ck2 roleplay
eu iv 大殖民外交
vic2經濟

Imperator Rome 其實個主體玩法就係同euiv一樣係填色遊戲
雖然好似其他系統上好似有輕微分別
但其實都係同euiv 一樣玩法
等mana 等manpower->打仗->等mana等manpowrr->打仗
而且mana呢個咁敗筆設計真係唔知p社點解會再用
明明之前都可以唔用呢d system好好模擬件事出黎但而家就咁懶閪
另外開戰前睇清楚對手外交關係,尤其是附庸、聯統、殖民地、神羅成員以及同盟都可能會幫手打你。宣戰前睇清楚就萬無一失
想請教下 eu4 我係Austria 1530年 已經integrate左Hungary pu 左 Bohemia 但係 法國 Ottoman Aragon Russia都宿敵我 應唔應該吞埋Bohemia 同埋宗教戰爭未打 應唔應該轉新教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞