有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
繼續玩hoi4, 其他p社game暫時興趣唔大,留返比大家自己寫故
有時間的話開一局鐵人民主荷蘭守德國,或者用黑暗兵法玩羅馬尼亞,再唔係用全步兵蘇聯打德國
EU4求教

開左天命 大明ai屈撚到閪咁 16世紀末已經做哂堆改革
點推爆佢好

利申 高棉
Ck2 開左conclave, 議會d人勁煩 count唔俾佢入會又嬲9我
殖民東南亞同打下馬六甲攞貿易值同香料,搵返筆大錢去惡劣地勢起高級城堡同維持兵員,宣大明等佢主動攻你磨佢人力,你改革咗應該有軍事科技優勢,再開多個defensive idea,士氣紀律戰場寬度完勝明。只要磨返3幾年佢就肯講和,再迫佢冇朝貢國,大明嘅天命就會玩完同自爆

打緊去馬六甲果邊 謝巴打
想睇羅馬尼亞

等左100年都係等唔到三星神將
完成唔到cherry picking

Cherrypicking

[quote]Kirishitan Japan
Start as a Japanese Daimyo, convert yourself and all of Japan to Christianity.

唯有打Manchu同大明搶朝鮮過下癮,否則冇得打仗好悶
成日都唔夠大明打/守

到底係咪我肥得太慢 拖太後期
邊個國家?
Quality idea?
山地 star fort?
大明會改革一次之後就會有debuff
果個時侯大明軍隊通常都好弱

大明天命低會有嚴重debuff

仲有你霸咗朝鮮半島未先
起碼都要喺大陸有個立足點
霸咗朝鮮嘅話就起多一、兩個堡壘
佢會分兵過嚟打你堡壘
你揀最弱嗰對部隊打,逐隊擊破

如果未霸朝鮮嘅話
先搵過理由撩大明打仗
你都打唔贏,騷擾下佢海邊,逼和和就得啦
打夠五年就嚟和嘅時候宣朝鮮,呢個時候因為同你打緊大明唔會參戰,宣左朝鮮之後就快脆同大名和議,專心打朝鮮
記住朝鮮先係你主要目標,唔好嘥曬啲人力同大明打,留返啲人力同朝鮮打
仲有無論係同朝鮮定大明打
一定要確保海軍打得贏
海路運輸快過陸路好多
攞咗海權調兵會靈活好多
攞船封鎖港口又會有分數
但想問下點樣可以擴張到可以rush得快啲

成日玩咩國家好 都係17世紀末先叫成到形 個分上到頭十 但永遠都上唔到第一

好似日本咁 15xx尾都未統一哂
基本上 土耳其 西班牙 明 多數都係頭三
明有天命唔啱新手玩
純殖民就提子牙
想歐洲同殖民齊晒嘅就西班牙或者英格蘭
世界排名跟據你所有地嘅發展度總和排行,地多發展自然多,所以意義不大。你玩下土耳其學下點擴張,尤其是土耳其有擴張任務樹同造核佈勢,只要點埋diplomatic 同administrative idea就可以快速擴張
要識用 vassal reconquest cb
勁少ae就可以食地 只需要俾 bird mama 仲要啲地冇seperatism
HOI4做緊荷蘭成就解放 要流亡政府再打返阿姆斯特丹

本來諗住轉法西斯特登比英國打爆再等德國幫我搶返本土

再睇返成就原來要民主主義先得 真係屌一聲 曬左幾粒鐘
HOI4 update左1.7,暫時用唔到繁中要等幾日
(暫時要用住1.6玩寫定故)
stellaris 2.3 update
以為月尾先有
1586年7月尾,戰爭已經持續6年4個月
由北京到海南,整個中國東部沿岸都落入山名幕府嘅手中
分散於各地明朝嘅軍隊被逐一擊破,此時杭州冒起一支4萬人嘅叛軍
大明皇帝不得不與幕府議和,割讓寧波,賠款2677兩及每年賠償十分之一收入

戰爭嘅種子早於1498年埋下,當時日本山名幕府奪得朝鮮南部及漢城
又於1553年與控制朝鮮嘅滿洲爭奪朝鮮中部控制權,最終係1555年吞併滿洲嘅附庸國朝鮮

山名幕府為咗搶奪屬於大明朝貢國滿洲嘅朝鮮北部,於1580年3月突然派兵入侵滿洲,史稱第三次征韓,明朝隨即指示派兵前來支援
但係山名幕府一路勢如破竹,先後佔領吉林同瀋陽

1582年9月,北京城破,大明老皇帝因被困於北京城鬱鬱而終,然而呢個只係大明插夢嘅開始...
幕府入城之後放火燒毀民宅同農地

因為糧草補給線被截斷,幕府將軍下令就地搶掠
遼東被搶掠後寸草不生

之後喺水軍嘅協助之下,日本軍可以順利登陸任何沿岸地方
杭州、揚州、開封、蘇州、廣洲、福州、武昌先後淪陷
南京、北京亦數次易手
日本軍更深入安徽、雲南、陝西等內陸地方,又喺各大城市縱火燒地

整個中國東部滿目瘡痍(devastation),明朝同朝鮮嘅厭戰度分別達到13同20,明朝嘅天命更加因為中原受到蹂躪而倒跌

最終唯有同意割地賠償,以終止戰爭,第三次征韓以明朝割讓寧波、滿洲割讓朝鮮北部,同巨額賠款告終
打明贏完一次之後已經好易打
等睇大明爆炸
ai大明好痴線
一打完場即刻用外交點數將war exhaustion壓到0
叛亂值即刻由9壓到0

而家只希望佔領朝鮮後同佢有邊境接讓減慢佢天命增長
同搶多啲錢睇下佢會唔會財政崩潰
佢依家已經完成咗天朝5改
我諗除咗devastation外,冇乜因素去令佢再跌天命
聽講明朝後期有飢荒嘅事件,不過同時有基督教事件增加穩定值
到時再睇下17世紀佢天命會唔會跌

補圖
第三次征韓明死左193k、滿洲死59k,我(Yamana Shogunate)死94k

另外係1586年8月,終於發現一支「南蠻」艦隊經過呂宋海峽
however we have not discover Portugal yet
一個月之後呢支葡萄牙艦隊又神秘消失
希望佢快啲殖民過嚟等我可以轉天主教
[/quote]打明贏完一次之後已經好易打[/quote]
我原本1582年就可以逼和大明
但我都專登拖多幾年
佔多啲城、放多幾把火拖低佢devastation先
希望可以整低佢天命
用荷蘭同意大利分別試左39年德國同41年德國金身,似乎39年好抽d
定係單純民主荷蘭太弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞