有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
玩ck2 ironman唔記得熄sunset invasion, 被aztec 140k人打過嚟即刻冇咗成個英格蘭同愛爾蘭
EU4特價有無ching未入手
p社好似有問卷?
HOI4玩左場新DLC既法國 守到1941比後面西班牙後入輸左
原本諗住死守到美國蘇聯反CUP 點知德國1打2

電腦控制既美國真係好垃圾
試左兩局英國,E個版本美帝好似廢左, 兩次都1943年先得百幾隊兵,仲要匿o係屋企唔知做乜春. 明明記得以前爆兵爆到傻之餘仲好積極搶灘.
另一方面德國又勁到過晒份, 上次用democratic英國加1.5倍蘇聯打到仆街先搞得佢掂, 美帝成場唔知做乜撚野得小貓三四隻過黎歐洲.中期tag過去德國睇佢爆左成800幾隊兵仲要唔係廢野. 最後大約1944年完歐洲戰線, 德國死左20M人但仲未scrape the barrel, 唔知以為打緊強國, 明明歷史先死得4.3M......
E家玩緊帝制大英, 食左pakistan之外全部殖民地,美國同大半個法國. 而德國食左czechkoslovakia, poland, austria, 小部份法國同波羅的海三國. tag過去睇佢工廠先少我40個. 我英美加大半個法國D廠加埋再怒起先多佢少少, 我都唔知佢D工廠邊到黎.
諗緊買唔買
想問下有咩DLC要買
痴撚線
今集德國AI 改聰明咗,連官方都覺得太勁
https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/hoi4-dev-diary-1-6-1-patch-and-statistics.1160034/&utm_source=launch-steam&utm_medium=launcher&utm_content=post&utm_campaign=hoi_hoi_20190313_for_dd

After all the tuning we have been doing the German AI is performing pretty awesome, but the allies are lagging a bit behind. We’ll be looking into that a bit too to give them some tuning love so they can help stop the soviet fall which is a bit too common atm.
想買HOI4 但依排冇特價..仲要一次過買埋DLC
快D特價吧
寧寧捨拾係德國特別癲
啱啱打完鋪帝制英國入左axis, 我食左英聯邦,美國同大半個法國.
開頭諗住自己打日本點知俾意大利(意粉自己組faction)宣戰, 於是咪入左axis叫德國幫我頂下先.
點知佢一個人打晒蘇聯意大利再去亞洲趕日本仔落海幫我拎返印度然後再由西伯利亞打落中國, 元首你玩晒啦
不如脫軸單挑元首試一試佢睇下係咪咁勁
幾肯定唔夠打, 完局時佢剩係工廠都多我500棟, 同埋佢應該剩係用人海都夠打死我
人力我先127K reserve同1M in field,我見搞得掂所以一路都係extensive conscription算.
反而佢有7M reserve, 9M in field+training. 明明之前已經死左大約10M, mobile warfare個左線人力開水喉咁
1.6.1玩民國 S/L大法打左十次都守唔到
而家德國俾你地講到咁勁
南非個成就咪好易達成

佢教叻D玩家AI好過啦
成班ON99企係度
下下要手動屌
有冇man the gun海軍教學

用日本打唔羸美帝 D船既數目多到痴線
以前玩過文明5/6 同 total war shogun 2
想試大戰略
上一次p社特價執左隻stellaris同hoi4同一堆dlc 仲未掂過
想問對比我玩果d 難唔難上手? 多左邊類操控?
玩隻外星game定二戰game起手
日本神風無敵
新手玩England會唔會難左少少
亂咁重開百年戰爭比法蘭西同上面蘇格蘭夾
跟住War of the Roses即刻亡國

新手都係Castile同火雞啦
學多少少外交可以玩法蘭西同奧地利

亞洲國定新手諗都唔駛諗

痴線D可以睇youtube賭拜占庭聯波蘭/匈牙利反攻火雞
所以一開頭要將法國啲地俾返法國, 就可以一路玩殖民同貿易

拜占庭依家可以單挑火雞100%贏到,YouTube有攻略
可以比地咩

prestige 唔會大跌?
會跌
好似話放地個Normandy定咩
唔記得左
但War of the Roses 都係難打
一開始英格蘭果個垃圾昏君
Hoi4真心好玩,但eu連操作都唔識
Castile真係新手向
一開始Reconquista打柒Granada
即可殖民cancer中南美
PU Aragon 變Spain 有哂南意大利 荷蘭低地
同上面果個紅色野&東面某個白色野做friend子就可以放心打柒隔籬篤眼篤鼻既藍色野

之後瘋狂Reconquista everything
Castile真係新手向
一開始Reconquista打柒Granada
即可殖民cancer中南美
PU Aragon 變Spain 有哂南意大利 荷蘭低地
同上面果個紅色野&東面某個白色野做friend子就可以放心打柒隔籬篤眼篤鼻既藍色野

之後瘋狂Reconquista everything
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞