有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
我都覺ck2係瘋狂既一隻game
好難會再有減75%

呢個bundle 再加埋個golden century

其他係模組同音樂, 有閒錢咪買
好難會再有減75%

呢個bundle 再加埋個golden century 就夠

其他係模組同音樂, 有閒錢先買
上回提要:羅馬尼亞繼匈牙利後,先後佔領南斯拉夫同希臘領土,並且將保加利亞變成附庸國

同開局時候既情況唔同,依家既羅馬尼亞擁有大量工廠,已經唔洗再充撐現役兵人數而唔比任何裝備佢地,終於可以擴軍整新軍隊

由於向土耳其宣戰需要先湊夠750k現役兵,我自己既玩法係整出3隊滿編24個師既軍團
其中大部分係用10步師就得,因為打土耳其想打得快,唔講求一點突破,而係要拉長條戰線,令對手每一格province企既師變少,令進攻變得更容易
另外喺陸軍線有一個national focus係拎一個7步2砲師,可以幫補下家計

具體作戰方案,係一個軍團準備推進到伊斯坦堡,同時要將少量軍力放喺愛琴海同土耳其有陸路連接既地方,如果AI作死想跨海攻擊,等佢耗盡組織度後馬上反擊,就可以即刻打贏,喺土耳其既西南面開多條戰線,或者有時候弱智AI會調兵走,同樣可以推上去

另外對土耳其戰事既重點係由黑海登陸土耳其北部,雖然羅馬尼亞得兩隻DD,但宣戰之後即刻啟動登陸作戰的話,有極短時間係搶到制海權,等到陸軍上晒岸之後就可以取消海軍任務繼續做防空砲塔
但要記住,羅馬尼亞開局時係冇登陸艇科技,記得提早4個月去研究

宣戰之後由於土耳其喺北部幾乎冇駐軍,可以輕鬆上岸,搶左伊斯坦堡之後盡快將包圍圈入面既軍隊消滅,就趕去前線繼續包餃子

土耳其雖然好弱,但係佢既地形係on撚鳩既
東南西北部全部都係山岳,中部係砂漠,鬼死咁難推
所以打果陣時為左盡快令土耳其投降,應該以佔領VP為重點

要打到某個國家投降,係要佔領佢擁有既VP既8成先至會入和平會議,地圖上面一個個標左城市/區域名既點就係VP,當然VP有大有細,不過大致上面言有幾多搶幾多就得

6月開戰,打到8月土耳其投降,比之前幾場戰爭用多小小時間
喺和平會議入面割地,記得要將兩個同蘇聯接壤既province當係傀儡土耳其既領土

由於AI係唔會向你既傀儡國開戰(除非你同意傀儡國參戰),就同意大利篇既埃塞俄比亞一樣,你唔需要分兵守土耳其,但AI又會喺佢邊境駐重兵,非常有利於將來戰局

吞併完土耳其後既羅馬尼亞國力,雖然軍工輸蝕比意大利小小,但係民生工廠比隔離既意粉國多近倍,實際上羅馬尼亞已經比意大利更勁

最後打完土耳其之後元首差唔多會食左捷克既蘇台德區,行埋最後一個擴張國策將捷克附庸就得,慢慢幫佢起軍工,將來吞併佢解成就

打贏埋土耳其既羅馬尼亞終於完成佢既擴張計劃,下一步要面對既係長期覬覦羅馬尼亞國土既邪惡紅色軍團,到底羅馬尼亞今次會用咩方法對抗蘇聯? 欲知後事如何,且聽下回分解
啱啱補哂HOI4啲 DLC
有冇巴打知道邊到有啲英文國家全名mod好(即係例如法國係French Third Republic咁)
交配遊戲
淨係搵太子妃都唔識搞,睇黎要搵YouTube 學
上回提要:羅馬尼亞打贏左土耳其後取得大量民生工廠,國力比意大利更強大

可能你會問,點解羅馬尼亞會遭受蘇聯威脅? 原因同德國同蘇聊簽訂既互不侵犯條約有關

根據兩國既條約內容,兩國除左瓜分波蘭之後,德國亦不會阻止蘇聯吞併芬蘭、愛莎尼亞、立陶宛,以及羅馬尼亞北部既領土,換言之,蘇聯可以隨時向依D國家索求土地甚或完全吞併,而不受德國軍事干預
(史實上蘇聯順手吞埋拉脫維亞而唔係按計劃由德國佔領,不過依個係題外話)

由於羅馬尼亞無可避免被紅軍邪惡軍團入侵,要做既當然係做好防禦,等時機一到再反攻蘇聯

但係具體而言又要點做呢? 呢個時候就要講下一個國家應該點樣發揮佢最大既實力
喺HOI既世界入面,唔同國家既同一款軍備有唔同既名,例如德國既41年中坦四號戰車對應住蘇聯既T-34,史實入面雖然兩者性能完全唔同,例如德國車用汽油,極容易被引爆起火,而T-34用柴油,燃點較汽油高而較難起火 (有玩過WOT應該識),但喺HOI入面唔同國家既相同年份相同裝備,佢地既數值係一模一樣的

到底係咩因素導致唔同國家既軍隊產生優劣差異

影響師團攻擊、防禦數值既因素有非常非常多,例如地形上平原有100%攻,打山岳的話只剩返40%,所以平原易攻難守就係咁解
另外,例如你拎唔拎到戰場空中優勢、能否破譯對方密碼、將領等級/能力值、要塞等級、陸軍doctrine、充足度...等等都會左右你既軍隊表現
而有一個更加直觀地影響數值既因素,就係你既軍事參謀

唔同國家有唔同既選擇,有D係所有部隊都有加成,有D就限左只有步兵師/裝甲師有加成
要判斷一個師到底係步兵/裝甲/特殊部隊,主要係睇你編完陸軍編成後佢既預設icon係咩

可以見到同樣輕坦配摩步,當非裝甲單位高到某個水平之後,系統會判斷依個依唔係輕坦師而係摩步師
有趣既係,喺HOI 4入面特種兵係歸類於步兵師,咁我地再睇睇羅馬尼亞既軍事參謀有咩選擇

如果單計步兵師的話,頂多有加10%攻或者防既陸軍司令,以及+10%攻15%防既指揮官用,但係如果你用特種兵的話又會額外多15%攻同防,用傘兵的話再加2%攻同5%防
亦即係話,以羅馬尼亞而言,用傘兵的話最高可以憑國家加成,拎到37%攻擊、35%防禦buff (防禦有一堆buff,但攻擊多數都係debuff,所以一般而言唔會揀加防果個,除非冇其他選擇),乜都唔洗做剩係請4個顧問就勁左35%

更加唔好提科技入面有一堆特種兵既buff可以研發

之但係,特種兵唔係話用就用,佢係有編成上限既

依度以5傘兵師既編成為例,依家既羅馬尼亞一共可以請51個特種營,每個師有5個特種營的話,一共可以招募10個5步傘兵師,得果十個師做得D咩

不過,其實係有黑暗兵法可以突破特種兵上限
特種兵上限係睇你部署左幾多個營而決定既,當你軍隊越多,按比例自然可以招募更多既特種兵,由於係計部署幾多個營而唔係現役兵數量而計,咁所以喺手上有一堆25步師的話,就算冇人力冇裝備,系統上都會提高左特種兵既招募上限

咁首先就同抽乾人力既方法一樣,先訓練出大概500個甚至1000個1步師出黎,記得訓練到20%就即時deploy加快進度 (數量多寡視乎你既規模而定)
然後就再用打N次仗賺返黎既陸軍exp改出25步師,將1步師轉晒做25步師

依家你乜人力、乜裝備都唔洗用,特種兵上既已經去到616個營
咁你就可以將N咁多個24步師全部轉晒做5步傘兵師用黎填線
而用黎充撐場面既25步師,就喺你改晒特種兵編成之後就可以全部刪晒佢唔洗留

咁你話主力師可唔可以咁做? 當然冇問題啦

可惜既係,特種兵如果要混入其他編成例如砲或者坦克,只有山地師或者海陸師先會被系統視為特種部隊,傘兵會即時變成其他種類既部隊,所以用12步5砲1重防空配置的話,只能山地師/海陸師二選一,拎少個buff
以蘇聯地形黎計,跨河攻擊既情況多過打山好多,我打果時因為唔記得研究科技,懶得再等所以直接用山地師就算

5傘兵既填線師因為條件許可,所以用晒工兵、榴彈砲、戰防砲支援營,對住蘇聯既守得亦打得

要塞方面整3級要塞加小小buff就算,最主要都係引AI不斷打你磨佢裝人力同裝備,順手練下自己既軍隊,留意其中一格因為被三面圍攻,起左5級要塞AI就唔會打果格,安全好多

萬事俱備只欠東風,羅馬尼亞人絕對不會屈服於他國既淫威之下
欲知後事發展如何,且聽下回分解
X 咁你就可以將N咁多個24步師全部轉晒做5步傘兵師用黎填線
O 咁你就可以改出N個有5步傘兵師*24既滿編師團出黎
sorry for 1999
襯summer sale 想買Hoi 4玩,有冇dlc必須,或者不必要?
你睇返上面位巴打張圖,照單執藥就得
上回提要:羅馬尼亞施展黑暗兵法,準備迎戰邪惡軍團

喺處理完土耳其問題之後,大約重有一年半時間先至到39年底正式開戰,依個時候你應該已經開始請軍事參謀同司令,但比依樣野更重要既係加國家穩定度
喺法國篇亦都提過,穩定度會影響政治力同工廠產出,例如100%穩定度的話工廠生產加成係20%,對於軍事工廠數量較少既國家黎講非常重要
如果你乜都唔做的話,去到同蘇聯打既時候穩定度會長期低過50%,令到各項產生食debuff,非常影響國力

而要加穩定度,靠既係decision

詳細有咩效果依到唔列出黎了,總而言之第一個一定係改善工廠工作條件行先,第二個係承諾和平,雖然會減戰爭支持度,但係之後被蘇聯宣戰的話會被定性做衛國戰爭,會加返30%支持度,根本唔洗驚

反而,咁多個decision入面比較多人忽視既係反法西斯襲擊,因為你既好鄰居意粉國有一個national focus會將你法西斯化,令你解唔到成就

意大利AI大約39~40年就會行依個國策,即係法西斯黨派支持度大約加到去42~43年左近

本身法西斯黨支持度有18%,但就算係0%的話佢3年每日加0.1,已經可以去到100%支持度,而解成就因為要keep住中立黨,咁就會引發內戰
要加中立黨支持度唔係唔得,但要用150政治力,而且效率非常低,所以我既建議係用反法西斯決策盡量壓低法西斯黨既成長速度,去到42年1月前收左蘇聯皮之後,盡快吞併埋保加利亞同捷克解成就

今個世界戰入面德國宣波蘭宣得早,4月已經開戰

蘇聯向羅馬尼亞索取領土既event,係當蘇聯AI向你宣戰既時候先至會發生,但係經常出現既事係AI唔跟史實宣戰,結果坐到41年中都未有得打
咁有個方法可以確保你作為防禦方同蘇聯打仗,方法係....

向會有9成機會同蘇聯打仗既芬蘭提供獨立保障,當觸發冬季戰爭時就可以加入戰爭成為防守方,確保39年10月開始同蘇聯展開激情對話

利用黑暗兵法堆砌出黎既防守值,用黎擋AI卓卓有餘

就喺一年之後,蘇聯已經耗盡佢既軍備,要打贏羅馬尼亞已經係冇可能既事

犧牲約5萬士兵而換取375萬蘇聯人既性命,交換比係1:75
而蘇聯花費一年時間同大量軍民性命之下,居然打唔贏一個國力相差近倍既對手,成為左國際笑柄

眼見形勢大好之下,羅馬尼亞人決定係時候反攻大陸,將邪惡敵人撤底打敗
到底羅馬尼亞會點樣做? 欲知後事如何,等我地都打埋眼前既仗自有分曉
update 得咁快
支持
十惡不赦入面個十惡=CK2遊戲內容

頂我個ironman save玩玩下突然變左咁 無及時backup搞到刷唔到achievements啦
應該中左bug, rip
想問EU4點樣可能上手快啲

4年前玩過,而家玩返

但已經唔記得點玩
開一局土耳其做任務樹,做到有唔明就睇YouTube 人地嘅run,好快上手再決定玩咩國家同填色blob
想問下
1)如果想同人宣戰,但佢有盟友會加入戰團,有咩方法可以令佢班盟友唔好做架兩?
2)點樣可以喺開戰前已經知道對方有幾多兵力?次次宣咗戰打開界面先發現人哋好多人
3)商人點用先可以賺到最收入?出禁運又有無用?
4)如果人哋對你態度-200,係咪可以疊埋心水準備開拖?
回覆:
1.襯佢俾人打到一仆一碌先打,防衛戰盟友幾乎必定參戰,除非盟友負債、全國冇人力、厭戰、要多線作戰

2.右下角有掣睇statistics ,除咗兵力人力仲有經濟發展

3.放隻商人去商圈拉貿易值同攞錢,比較複雜,你可以追返上一個post

4.-200就打好過拉關係
如果用土耳其
匈牙利同奧地利法國西班牙結盟
有咩方法可以輕鬆打贏
冇,咁打要高技術先打得贏,你打去印度個邊應該好啲
向東擴展完全無對手
反而打入歐洲難打到閪噉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞