有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(2)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
點 pu
一開波佢無繼承人 royal marriage後claim throne
個羅馬唔識玩~
官方殘體請見諒

用50年先打到大半個意大利,藩屬國唔冼吞,打仗時有用,節省人力同時間,而且佢地有幾十K軍隊。金錢收入用貿易同稅攞,經發現後原來啲稅金唔夠支出多,同外國貿易先有錢(佢地會自動波求貿易),土地越大越多產品。藩屬國有時會送錢。
琴晚一次過淨打山下高盧3部落聯盟已經令到我中斷人力透支,無咗接近100k,最後靠藩屬國先搞得掂吞併3國,侵略性擴張加廿幾,暴政加五。西西里西部俾迦太基佔領,佢領土過於分散唔知點打,打算用100年時間將領土擴張至高盧及伊比利亞,後東進至希臘打馬其頓,前往小亞細亞及埃及,目的為羅馬歷史彊域!

佛里幾亞(61軍團,450城市)西進馬其頓(23軍團,62城市)

繼業者塞琉古面臨滅頂之災(48軍團,154城市)
一個部落軍隊都幾多,開局20-40。
埃及科技最為先進,建議打咗其他繼業者先。
第一次玩pu,打完仗 pu左無claim thorne,成個西班牙送返出去
玩慣左hoi4 玩番eu4有種綁手綁腳既感覺
不過eu4作為大戰略遊戲 我覺得係全面d
我諗應該係我玩過最全面既strategy驚
不過買哂dlc真係好撚貴 雖然平過課金驚
EU4簡化版
係囉 就咁玩左兩野 羅馬好似咁簡單
真係填色遊戲
玩番 ck2 , 佢 holy fury重演番第四次十字軍東征,唔覺意做咗拉丁王國國王.
拉丁帝國皇帝?
打大國會難少少
先打kebab 生返個拜占庭出嚟食咗佢

ally castille stay catholic 然後向波蘭進發 可以 funnel trade 入去wien 打好個經濟底

最理想係你食晒成個 Ragusa 同 Constantinople node 到時你大把錢再慢慢打柒其他人

kebab同俄羅斯都會自爆 反而係aragon比較麻煩
終於成立咗羅馬了 第一次玩到1821年end game
end game之際嘅世界地圖

近觀歐洲局勢

結束之際,同普魯士、波蘭、俄羅斯結盟
葡萄牙首都去咗南非、西班牙首都去咗新幾內亞、法國首都去咗南美洲最南端
至於英國苟且殘存係蘭切斯特,但身陷同新世界嘅殖民地嘅獨立戰爭

偽認羅馬者神聖羅馬帝國已經被解散,而因HRE被解散而陷入混亂同革命當中嘅奧地利革命帝國亦已經被粉碎
勃蘭登堡係羅馬嘅協助下收復失地成立普魯士

昔日係1444年曾經淪為一城之國,為求強力保護而委身於宿敵威尼斯貿易聯盟當中,經過巴列奧略王朝14位皇帝努力之後終於係1806年修復羅馬帝國昔日疆域,係羅馬建城2559週年(21/4)當日從君士坦丁堡遷都羅馬,宣布恢復昔日嘅羅馬帝國

新嘅羅馬帝國以正教為國教,係Orthodox嘅defender of the faith,皇帝稱號為imperator
最大城市依然係君士坦丁堡(72 Dev),奉為東都,第二大城市係首都羅馬(Dev 61),之後羅馬境內嘅第三至第十大城市分別係
馬德里(52)
庫塔伊西(Imereti)(51)
拿坡里(46)
維也納(46)
米蘭(45)
開羅(44)
里斯本(43)
倫敦(44)

1821年end game之時,羅馬有843.7k軍隊,1012k manpower,559艘船當中包括112艘three-decker,係全球最強嘅陸軍同海軍力量

我到end game有87.6k錢,之每個月有46%income嚟自trade、37%嚟自production、仲有15%嚟自tax,起完蘇伊士運河之後已經唔知有咩用

其實以我嘅經濟應該可以支撐至少1800k嘅軍隊,不過為咗達成呢個aachievement,我起兵一路都好克制,最終係1820年順利達成目標
A Decent Reserve

Have a maximum manpower of at least 1 million.

跟住以下係一啲end game之時嘅參考數據,

development:6816 (2nd Ming 2089, 3rd Russia 2079)
income: 1484.5 (2nd Ming 445.8, 3rd Russia 384.9)
treasury: 87.6k (2nd Newfoundland 30.3, 3rd Chagatai 19.3k)-
army: 843.7k (2nd Ming 536.8k, 3rd Russia 425k)
navy: 559 (2nd Japan 312, 3rd Great Britain 221)

最後係呢次ironman達成嘅部分成就,除咗Basileus同Mare Nostrum呢兩個絕對主要目標之內,仲有

City of Cities
Own a core province with at least 60 development.

當然講緊嘅係君士坦丁堡

(爆development嘅君士坦丁堡,已經起曬所有建築,the City of the World's Desire,配羅馬新兵模)

All Your Trade Are Belong to Us
Have the highest trade power in Genoa, Venice and English Channel while having an income of at least 300 ducats per month.

佔領全歐洲,自然可以攞得Genoa, Venice and English Channel嘅最高收入

Redecorating
Starting as an Orthodox Nation, Consecrate Metropolitan in Roma

佔領羅馬,adopt文化之後就可以成立都主教區

Ruina Imperii
Dismantle the Holy Roman Empire.

作為一個羅馬帝國,梗係要粉碎㗎嘅「神聖羅馬帝國」!

Just a Little Patience
Play a campaign from 1444 until 1820.

最後係呢個,呢一個檔由上年8月開,玩下停下,一直玩到而家,終於玩到end game,仲記得上年為咗拜占庭順利開局係咁regame,re左成個星期,真係印象好深刻
有無人推介vicky ii mod
玩緊
HFM HPM POD cold war enhancement

屌game入面玩日本 玩到清國變康梁專政 估革命無望
Vicky 所有mod嘅敗筆係去到後期個經濟系統一定會暴走
因為實在太複雜
d modder 再改完後隻驚完全駕馭唔到
呢排日日喺唔同既game刷緊achievement
好享受achievement icon由灰色變彩色既感覺
3無咗聲氣
EU4用莫斯科開左鋪
清叛亂清撚到嘔咁制 頂唔順東正教咁撚煩

btw 想請教下通常發展度你地會點加? 係咪主要all in商品>稅收?
同埋係咪谷死一個省>每個加d?
通常發展首都
另外貿易重點城市同生產貴重物品省份要加production
封咗塊地比教會要加tax,貴族就manpower

地形嚟講Farmlands>Grasslands>Drylands>>Woods
其他地形penalty太大,除非封咗未estate,否則好少會發展
我個人鍾意發展歷史上比較重要嘅幾個城市(eg Novgorod , Kazan, St. Petersburg),其他地如果啱嘅話都會發展下,咁樣較為真實
另外有啲地如果佢發展度太低嘅話(Dev<10),地形又啱,其實發展成本唔高,有多餘點數可以投入發展下

東正教照計好勁喎
係減少叛亂嘅最強宗教,維穩方面冇第二個宗教拍得上
如果新打返嚟嘅地方太多叛亂,前期必要時可以考慮降低自治度換取減10叛亂,你manpower唔夠嘅話唔好硬撼
如果叛亂度得1啊2啊,你可以派對兵擺上去,friendly troop會減低叛亂度

莫斯科周邊都係差唔多文化,照計應該起手唔難㗎喎
吞拼咗Novgorod之後打南面兩個汗國
根本統一咗就好屈機
錢同人力多到用唔曬
無論係咪玩家操控,軍隊數目都長年係頭三位
成個東歐除咗火雞之外根本冇人夠你打,嗰個咩瑞典同埋comonwealth完全唔夠你揪
要打火雞嘅話亦可以拉奧地利或者其他盟友一齊群毆

謝巴打教路

隻驚真係愈玩愈醒神
好鬼多setting要深究
個教學真係食撚屎

而加東進緊打到去烏茲別克
想起碼都做到亞洲洲長
有唔識可以上https://eu4.paradoxwikis.com慢慢睇

有好多機制都係慢慢睇返嚟
有dlc同dlc都會有啲分別
eu4 個estate system好煩
無理過
Stellaris好唔好玩 見佢全DLC 400幾

剩係玩過HOI4同EU4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞