[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
[第三人稱 視角]
明花聽到背後的樹叢傳來的沙沙聲,心中害怕起來了。葵涌公園沓無人煙,經常傳出鬧鬼傳聞;即使不是鬼魂作祟,若遇上劫匪她可吃不消。

明花站起身,鼓起勇氣大叫:「邊個?!」

只見一男一女從樹叢後走出來,那男人戴眼鏡,穿著西裝,女的卻穿著一身明花熟悉的便服。

「媽!」
「雅瑩!!」
雅瑩越過鐵絲網與母親相擁,兩人母女重逢,不禁喜極而泣,畫面教人感動。

「阿女你去左邊?擔心死我啦!」
明花一邊哭,一邊用扶著雅瑩的後腦勺,不願再放開女兒。
「係佢帶我出黎。」雅瑩回頭望向司徒瞬,瞬有點尷尬地向明花揮手。「佢同我一樣都係……變異者。」

明花臉色一沉,稍一皺眉。

「媽,你會唔會接受唔到我既身份?」

雅瑩憂心仲仲地看著明花,心裹祈求著母親的原諒。

「我早就知道你係變異者啦。」明花擺出一個苦笑。「屋企有一排明明交足電費但成日無啦啦停電,我都知道有古怪。傻女,無論你變成點都好都係我個女黎架!阿媽點會接受唔到呢?!」

雅瑩早已哭成淚人,像小孩般趺進母親的懷裹。

「唔想打擾呢個moment,不過雅瑩我地係時候要走喇……」

聽到瞬的提醒,雅瑩才在明花的懷中抬起頭來。

「走?去邊?」
「媽,阿瞬係一個變異者庇護組織既成員,佢有一個地方比好似我呢啲『變異者』去避開變監部既成員。媽,跟埋我地一齊走啦!」

明花霎時間無法接受,她竟然相信這個陌生男子所說的話嗎?

「我…」

A. 走
B. 唔走
C. 考慮

比多次機會你地揀 以頭三個留言投票作實
如果頭三個留言分別係A、B、C既話就睇埋第4個
a
好似會整死佢媽
A
a 有孝心行先
[第三人稱 視角]

「阿女,你相信呢個男人?」
明花擔心地問。雅瑩點點頭。
「我覺得佢係真心想幫我地。所以我信佢。」
看著雅瑩堅決的眼神,明花嘆了一口氣。
「你同你老豆一鬼樣咁文塞,呀媽點都改變唔到你既決定架啦。既然係咁,呀媽唯有跟埋你去照顧你啦。」
雅瑩破涕而笑,牽起媽媽的手。
「咁我地走啦!」

「唔好意思,冇人可以走。」

一個穿著變監局制服的女人突然從不遠處的大樹後走出來,她右手前臂戴著一個奇怪的裝置,表面微微隆起,上面有一個約1cm闊的洞口。只見她以左手扶著右手舉起,以裝置的活口指著司徒瞬一伙。

「係今日送我行出去變監局既特工!」明花驚呼。「你跟蹤我?」

「司徒瞬,雷雅瑩,你地違反左《變異者能力使用限制條例》,而家要拘捕你地!」

女特工離三人大約十米遠。司徒瞬擋在雅瑩及明花身前,他的瞬間轉移一次只能傳送兩個人,無法同時帶著雅瑩及明花一同傳送。

司徒瞬咬著牙,心中思索該如何應付眼前難關。要戰鬥嗎?

A. 得一個女人仔驚佢有牙咩!打柒佢!
B. 唔知有冇伏兵,走佬要緊!
女特工武器示意圖
B
好多謝你既支持 只要有人睇我都會寫落去(應該)
A
感覺會死老母
好似空氣砲
B
順便賣甩老母
A
B
雖然設定上係40路
但我寫緊個陣一直惗住英紅姐個樣
你最後個句 可唔可以講多啲咩意思?
因為好似我之前咁講,我自己心目中有一條大概既故事,所以有啲位我會好有私心咁強行扭返去我想要既結果,唔希望劇情太暴走
其他巴打點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞