[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
咁我好似明啦
學到野 多謝巴打意見
但係咁樣巴話 可能就要寫好長先有一個選項咁
你意思係,好似救雅瑩前一晚揀叫亦忠查邊件事咁,唔好一次過查曬?
我會試下
樓主係時候寫選項B啦喎,唔好偷懶
期待你的故
打左一半架啦
lm 文筆唔錯
d.4p
多謝你 但我覺得仲差好遠
[司徒瞬 視角]
照理說變監局的特工是很少單獨出動的,要不附近有其他特工埋伏,要不就正有後援趕來。最糟糕的後果是連那個有著機械手的嚴非拳也來了的話,就真的劫數難逃了。

三十六計,走為上計。

「快啲走!」

我拉著雅瑩和雷太太往後跑,打算找尋退路。突然,我聽見「噗」一聲,一股衝撃打在我的背上,這突如其來的衝撃把我向前撃飛了數米距離。
雅瑩連忙扶起我,我的背部仿佛被人用鈍物狠狠敲過一樣,傳來劇痛。

「頭先個下係威力最細既威嚇射撃。」女特工一邊說,一邊慢慢地走向我們,但右手沒有放下來,一直把武器對準我。「雖然我地盡量避免殺死犯人,但係要令你斷幾條骨都唔係難事。」

那是什麼武器啊?是發射橡膠子彈的新式槍械嗎?我眼睛移向扶著我的雅瑩和一臉憂心的雷太太。專注!現在最重要的是想辦法在其他特工增援前逃走。

女特工紮著一條垂至她的肩下的高馬尾,是運動型女性的身型,表情看起來很冷酷。只見她用左手在她的武器上輕輕一按,之後指向我們附近的一棵大樹。

又是「噗」一聲,一瞬間那棵大樹的樹幹竟穿了一個大洞!那把武器到底是什麼來頭,竟有這種威力?

「順帶一提,頭先呢個係『對人用』既最大威力。如果用『爆破模式』既話一瞬間你地就會全滅。所以唔好亂黎。」

那種威力,竟然還是設計出來對人用的?剛才那一下如果打在人體身上,後果不甚設想。

我咬緊牙關,腦中不斷思索該如何逃脫。

A. 三人分頭逃跑
B. 先與雅瑩傳送到安全距離
C. 先與雷太太傳送到安全距離
D. 先自行傳送到安全距離
(無法三人同時傳送)

4個選項,所以頭5個留言
C
要溝女了
C
b
A
大家意見有分歧
C
追到live
樓主個idea好好啊
以前有都有諗過呢d題材不過知道自己一定唔會想寫
一定會幫樓主玩落去

btw幫司徒瞬嘅死法就係傳到唔知咩位卡死跌死
樓主真係好有心寫
段段文都寫好多睇得好舒服
唔洗睇兩句就又要揀
不過要等都等好耐
多謝支持呀
呢個故我都想寫左好耐,只係一直都的唔起心肝寫,見呢排咁多互動故就惗住玩下,點知寫寫下就開始認真同愈黎愈多人玩

司徒瞬個方面,先唔講趺死,至少係我既故事入面係唔會出現卡死既情況 之後如果有機會既話會係篇文解釋
因為我唔係專業寫手,同埋成日打下停下,所以出文比較慢
每次出文篇幅長 有好有唔好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞