[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
好阿
三千字
A
a
如果兩個條件同時達成嘅話會點?
而家都只係叉三個正平同15個留言
唔經唔覺就推左半個po 多謝大家支持呢篇故
因為樓主下星期應該都幾忙下,可能冇得每日一更啦 但係如果係23號前呢個po推到550個留言或者70正皮,我會係25號前出一篇聖誕小短篇
如果兩個條件同時達成嘅話會點?
而家都只係差三個正評同15個留言
你想點
想你繼續出文
出到2019
我會努力
但係一月開sem之後就唔知了
差2個正皮
A
辛苦你啦
夠左70啦
話說我想幫主角呢個組織起個名 有冇建議
A.幫
[第三人稱 視角]
「放心啦柏霖,我會幫佢地。」
『真架?』
「係呀。」
瞬點頭答應,柏霖馬上破涕為笑。

「我個名係司徒瞬,係呢到既幾個人都係我既同伴,我地既目標就係幫助有危險既變異者。但係我可唔可以知道你地既變異能力係咩?」
Hylke和Nina對看了一眼,Nina向他點了點頭。
「我既能力係專心既時候可以聽到好遠既聲音。」Hylke解釋,「而妹妹既可以望到好遠既野。」
「感官強化系能力,唔錯丫。」
「我地仲可以做到其他野,但係我唔知點同你解釋。」
「佢地兩兄妹分別可以『念寫』同『念聽』。」
雖然蘆薈插嘴為兩兄妹解釋,但瞬和雅瑩都有聽沒有懂。

「等我地直接show比你睇啦。」

Nina和Hylke走到窗前,Nina指著唐樓附近的一檔生果攤販,Hylke向她點點頭,之後他閉上了眼睛。
數秒後,診所裹的電視突然自動打開了。果攤販的畫面!
「陳太,今日啲橙靚喎!」
「咁比三個我啦老闆!」
屏幕上播放著的,正是那個生果攤販的畫面,而且老闆和客人的對話還聽得一清二楚!
幾秒後Hylke和Nina一眨眼,電視屏幕上的畫面和聲音也隨即消失。
「佢地可以將自己聽到同睇到既野投射係其他媒體上。」
蘆薈解釋過後,雅瑩和瞬終於恍然大悟。
「原來係咁,係幾方便既能力。」
「瞬,咁而家點算?」

瞬看著那兄妹,思索了一會兒,拿出電話打給某人。
「喂堅叔,我而家係蘆薈到。係呀,想你接我同另外兩個人返基地。Ok,10分鐘後見。」
電話掛斷後,瞬回頭對Hylke說:「一陣我同你地去我基地到避下風頭先。放心啦Hylke、Nina,我地會保護你兩兄妹。」
聽到瞬所說的話,Hylke突然激動地抓住瞬的雙手。
「多謝你呀司徒先生!Nina快啲同司徒先生講多謝啦!」Hylke把Nina也拉到瞬面前,連忙向他點頭道謝,還夾雜了幾句瞬聽不懂的尼泊爾語。
「唔緊要,你地坐下先。」
瞬安撫了尼泊爾兄妹後,轉頭叮囑雅瑩和柏霖。
「你地乖乖地留係到,我會再聯絡你地。」

雅瑩看著瞬的雙眼,似乎有話要說。

A. 「我都跟埋去。」
B. 「你地小心啲。」
A
好似B好啲 唔知會唔會有人殺上門
b
a
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞