[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
a
診所都叫做有個蘆薈係度
但司徒果邊一個攻擊型(?)嘅都無
A
A
女主要保護男主啊
A
瞬咪係
唔記得左
宜家仲可唔可以轉肽
你轉完都係6A3B
B🤔
信林營
終於追到live,估唔到又幾好睇,巴打加油
a
超能特工隊
拎呢套垃圾黎比喻我
唔ok
歡迎
我覺得個名都唔錯嘅
唔通照抄咩
我改名真係好廢
超能力社
建議睇一睇美劇 the gifted
零感會多啲
多謝你建議
不過我建議你起我底睇下
我都好鐘意睇科幻劇
我都追到live
基本上Marvel同Dc既劇我追曬
歡迎加入討論同比建議
[司徒瞬 視角]

「我都跟埋去。」

雖然很感激雅瑩的義氣,但我心裹是不想她跟我去的。畢竟她本來也只是一個普通中學生,我可不想把人家的寶貝女兒牽扯進黑幫鬥爭之中。
「太危險啦,你留係到啦。」
「喂喂,琴晚係邊個打低個女特工呀。」雅瑩雙手叉腰,「而且你未走佬之前咪又係中學生一個!」
嗯,無從辯駁。
「唉好啦好啦⋯⋯」
雅瑩露出一個勝利的微笑,然後蹲下叮噣柏霖。
「你乖乖地同蘆薈姐姐同忠哥哥留係到呀。」
『嗯!』
「瞬,診所係中立地帶,所有診所外發生既事我都唔可以插手。」蘆薈把我拉到一邊,一臉抱歉。「如果我對『金甲蟲』既人郁手,診所既中立地位就會改變,到時啲病人可能就唔會再信任我,而且班黑幫可能都會攻擊呢到。所以我今次幫唔到你,唔好意思。」
「我明。」我把手放在蘆薈的肩上。「你幫我睇住佢地同個特工啦。」
蘆薈向我點頭。
「受傷既話即刻通知我。你地幾個要小心。」
「知道。」
跟蘆薈和柏霖道別後,電話響起,堅叔到了。
「Hylke,Nina! 要走啦!」
待兩兄妹跟蘆薈道謝後,我們便馬上離開。在走下樓梯時,我問了他們一個問題。
「你地屋企人呢?」
「我地爸爸媽媽唔知道我地係變異者既事。如果我地返屋企既話,佢地可能會有危險。」
原來如此。那就更加要儘快解決這件事,希望可以在與變監局約定那天來之前準備好所有事。
踏出唐樓,堅叔已在的士上等著我們了。
「喂,做乜又多左兩件南亞架?」
「屌你咩佢地都係變異者黎架,尊重啲啦。」我轉頭為堅叔向Hylke及Nina道歉。「唔好介意,堅叔雖然講野粗魯啲但都係個好人黎。」

「唔緊要,我地慣左。」

習慣了嗎?真悲哀。並不是真的「無所謂」,而是「習慣了」。

人類喜歡把他人分類。貧富、性別、膚色、種族、性傾向、身體構造、政治取向……明明人類自稱萬物之靈,卻必須想方設法去為人類分門別類,排除「異己」。

因為膚色不同就註定要被人不尊重地對待。因為是城市中的少數就理所當然地不被重視。因為與眾不同就擔當起受害者的命運。因為天賦異稟就要被被追捕、被監禁、被當成實驗品和貨物。

我不接受這種愚蠢的排他性。

我發誓要改變這種扭曲的社會。

————————————————-
敍事選項

A. 起源
B. 現在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞