[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
點解放佢走呀 今次真係要帶老母
隊伍成員又+1
帶伯母翻基地可以用黎湊個塞豆窿
仲可以叫佢做下清潔煮下飯
當佢工人咁用
得閒執翻劑驅下風又得
再唔係母女丼亦得
可能伯母都有能力 遺傳左比個囡
仲勁過個囡
不如選擇係睇頭3或者頭5個去決定
冇話唔得
睇大家
A
A. 放佢走

[第三人稱 視角]
「雷太你可以離開喇。唔好意思,用左你咁耐時間。」嚴非權站起身,「娜娜,送雷太出去。」

一名紮著高馬尾的女特工點點頭,打開覊留室的門護送著雷太太出去。她們離開之後,Sunny擺出一副焦急的表情。

「Patrick哥,點解要放佢走?」

「雷雅瑩,今年十七歲,初步估計能力係『放電』,因為公眾地方對人使用能力而被警方拘捕。今朝11點係葵涌警署,一個自稱律師既男人同佢見面後佢就突然消失左,之後警方就pass左呢單野比我地。」

Sunny點點頭。

「由始至終,鐵欄都係上左鎖,亦都冇其他出口比佢地逃走,而雷雅瑩既能力並唔可以做到穿牆既效果。你覺得咁既情況下,邊個最可疑?」

「個律師……啊!」Sunny驚呼。「唔通係琴晚個條友,司徒瞬?」

「冇錯。」嚴非權走出覊留室,Sunny也緊隨其後。「有理由懷疑司徒瞬已經帶走左雷雅瑩,甚至說服左雷雅瑩加入佢。」

「又係個個司徒瞬!」

「但係雷雅瑩同媽媽相依為命左咁多年,同佢最親既人就係佢呀媽。我唔覺得雷雅瑩會就咁就消失。至少,係佢消失之前會同呀媽見一面先。」
Sunny看著嚴非權,露出一個晃然大悟的表情。

「你以為我點解會放雷太走?」嚴非權突然停下腳步,看著Sunny。「我事叮已經吩咐左娜娜跟住雷太。如果雷雅瑩真係會去搵佢呀媽既話,司徒瞬一定會跟埋去。到時我地就可以一石二鳥,拉曬雷雅瑩同司徒瞬兩個!」

-----------------------------------------------------------------------------------------------

[第三人稱 視角]
現在已經快要晚上6點了。從昨晚開始,楊明花就為了雅瑩的事四處奔波,之後又被那班變監局的人帶走,根本沒好好睡過一覺。

現在的她雖然疲倦,但一想到回到家一個人看著四面牆,回家的意欲就煙消雲散了。她離開變監局大樓後,一個人慢慢地走到葵涌公園。葵涌公園雖然被稱為公園,但其實什麼設施都沒有,只有一堆鐵絲網圍著的小路。但明花知道,雅瑩不高興時常常會跑來這裹。

她沿著公園內的行人通道走,走到累了,便停下來,挨著鐵絲網坐在通道的一邊。

眼淚不自覺掉下來。楊明花用指尖拭去眼淚,並沒有哭出聲來。

她拿出電話,電話的鎖定屏幕是女兒今年生日時跟她的合照。

「呀女……你唔好有事呀…….」

突然明花聽到身後的樹叢傳來沙沙聲。

A. 「係邊個?!」
B. 馬上逃走
C. 不予理會
b
點解個個都想老母入隊
打左成個鐘,一分鐘都唔洗就睇完
係啦上面有巴打建議投票
咁由今次開始暫時我就用每次出文之後既頭三個留言黎計數啦
我本身想覆上面個編
a
C
A
B
姐係A定B
a, b, c各一 要出3篇?
A
想我死咩
你地揀一個我再寫
頭 4個有2a 1b 1c
咁就A啦
樓豬睇漏左我
咪話係A囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞