[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
人呢
繼續開放改名建議
起源係咪即係講翻佢地嘅過去?
主要係瞬
a
A
A
叫傳奇社點睇?
點解你地咁中意用社
社字有啲土味
就咁用求存者就ok
A

因為係瞬同亦忠創立
叫中信(忠瞬)
我有惗過用者既話 不如直接用變異者
社就有啲似日本或者舊時先會用
咁其他人呢
A
改名唔叻 無idea俾到你
我覺得個「信」字幾好
但就諗唔到點配
A
樓主而家要全力趕係25號前寫完聖誕篇
所以本篇暫時應該唔會寫住
唔識髮名,表示支持
唔緊要樓主會鳩作
Btw聖誕篇已經埋緊尾 作作下超左3000字
聖誕特別篇
[第三人稱視角]
對香港人而言,聖誕節和平安夜應該是最重要的節日了。每逢到聖誕時分,香港總是街上就彌漫著一股粉紅色的氛圍,一些商場甚至早在11月便已添置聖誕主題的燈飾,不同商家或餐廳都已經開始宣傳自己的「聖誕優惠」。

或許是因為這節日被過份商業化了,再加上臨近冬天,天氣開始轉冷,令一眾單身人士比平常更渴望找到另一半,希望自己可以過一個甜蜜的聖誕節。

「唔知拍拖既感覺係點既呢?」雅瑩嘆一口氣。「究竟我呢一世人仲有冇機會拍拖?」

「點解咁頹呀?」蘆薈和雅瑩挽著手漫步。「今日平安夜喎,難得個兩個男人同柏霖去左行男人野,我地兩個女仔行街街應該開心啲架嘛!」

兩人正身處位於九龍塘站附近的又一城,之所以會在這日子特地外出,全因為柏霖的一句話。

兩小時前。
『我想開聖誕party呀!』柏霖一起床便用精神感應向大家宣佈。『我想食火雞!』
「其實都冇話唔得。」
「都好喎,開心下!」
「我都想買衫呀!」
「咁我地一陣出去行下啦。」

就是這樣,暫時住在蘆薈診所的五人便總動員前往又一城準備晚上的聖誕派對。

「就係因為平安夜,所以先會更加恨出pool丫嘛。」

「你好想失身咩?」

聽到蘆薈突然蹦出這一句話,雅瑩馬上漲紅了臉。

「你……你講咩呀!人地想拍下拖咋嘛!」
蘆薈看著雅瑩,大笑起來。
「玩下你咋嘛,小妹妹。你咁想拍拖,會唔會考慮下佢兩個呀?」

雅瑩皺了皺眉,陷入沉思。

「亦忠佢雖然眉清目秀都幾靚仔,又體貼又識煮飯,但係佢太怕醜啦,唔係我中意既類型。」

「你啲細路女真係唔識野,忠仔呢啲怕醜仔先專一又好玩。」蘆薈對雅瑩的話嗤之以鼻。「咁阿瞬呢?」

雅瑩又陷入了一陣沉思。比起上來的話,瞬的確比亦忠更對她的口味,而且瞬是自己的救命恩人,沒有他的話雅瑩現在可能要在監獄中度過幾十年的平安夜和聖誕節。而且瞬心胸廣闊又可靠,如果跟他在一起的話……

「咪住先!」雅瑩自己打斷了自己的沉思,「我對瞬係絕對冇野!」
「我又冇話你對佢有野。」
「雖然佢好有領導魅力,我亦都好感激佢為我地做既一切,但我地只係同伴,唔會有事發生!」
「我又冇話你地會有事發生。」
「行啦行啦!」
漲紅著臉的雅瑩,拉著笑得快失控的蘆薈快步離開。
在又一城的二樓,有一間大型的兒童玩具專賣店。
瞬和亦忠一左一右拖住柏霖的小手,和興奮的柏霖(9歲)一起逛街。店內的玩具包羅萬有,面向女孩子的公仔玩偶、面向男孩子的機械人;日本的特攝戰隊和卡通公仔、美國的超級英雄和芭比等等,應有盡有。

---------------------------------------------------------------------
「嗱柏霖,你自己揀一樣做聖誕禮物啦。」
『好難揀呀!』
「柏霖,你記唔記得我地講過係出面唔好對唔識既人用精神感應呀?」
柏霖點點頭,跑向日本玩具區。
「真係冇佢乎。」
瞬看著逐漸跑遠的柏霖,露出一個苦笑。
「聖誕節丫嘛,佢爸爸媽媽唔係到,我地要好好對佢。」
亦忠和瞬急步跟上前,看到柏霖雙眼發光站在「多啦A夢」商品專櫃前,拿著一盒幾乎有半個柏霖高的多啦A夢模型向兩人揮手。
『瞬哥哥我要呢個!』
「咁大份,幾錢呀……嘩,成900蚊?!」
瞬震驚地看著價錢牌,柏霖瞪著一雙無辜的大眼睛、用一副楚楚可憐的表情看著瞬和亦忠。
「<3買比佢啦。」
「<3好啦。」
『Yeah!』
柏霖撲向投降的兩人,緊緊抱住他們。
「犯曬規啦佢。」
「佢大個左點算。」
柏霖無視兩人情不自禁的嘆息,抱起模型便向收銀處跑。
--------------------------------------------------------
「蘆薈姐姐,呢件好唔好睇?」
雅瑩拿著一件紅色的長洋裝在自己胸前比劃,蘆薈看了一眼便直搖頭。
「著到你老曬啦,去飲咩而家!呢件啦。」
蘆薈拿起一件寬鬆的米黃色毛衣,塞到雅瑩手上。
「除左入面個啲,就咁著呢件啦。」
「吓,咁凍……」
「所以話細路女真係,冬天先係女性係fasion界戰鬥既季節。」蘆薈沒好氣似地挑了一條短裙,一併塞到雅瑩手上。「換左佢啦,你今日著長襪岩曬啦。」
說起來,蘆薈今天的穿著也相當大膽,上身只穿著一件背心、下身穿著迷你裙和黑色襪褲,再披上一件酒紅色大衣,把女性身上最令男人熱血沸騰的部位低調而性感地展現出來。
這時,電話響起,是司徒瞬打來的,看來男生們已完成他們的任務了。
「班男仔買完啦,我地去搵佢地啦。」
-----------------------------------------------------------------------------------------------
今日係平安夜,特別為大家送上呢篇聖誕特別篇
本身只係惗住寫3000字左右,最後竟然寫左4700幾字,我仲已經刪減左好多情節
希望呢個平安夜同聖誕卯,你地同我筆下既瞬、雅瑩、亦忠、柏霖、蘆薈一樣,可以同自己心愛既屋企人、愛人同朋友一齊渡過
再一次感謝大家支持,希望大家之後可以繼續為我留低你既支持同意見,你地每一個人既留言都係我既動力
祝大家聖誕快樂。

(最尾既瞬忠糖係特登寫比堅系吾少巴同其他支持呢對既讀者 )
多謝樓主嘅禮物
嘩咁夜呀巴打
最緊要你地中意
我係絲打啊 寫文要加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞