[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
B
多謝你支持
我都想知 一開始真係好打擊
唔好諗啲負皮,只係望住啲正皮數字
寫比啲欣賞你嘅人睇
我望住啲正皮慢慢追上負皮好滿足
Btw今晚飲左酒唔出文了 聽日補數
好睇喎 十卜十卜
考完一科又上黎推
打緊啦
多謝支持
B一同行動
[第三人稱 視角]
早上十時,雷雅瑩和蘆薈終於從房間中走出來,只見司徒瞬和李柏霖安坐於飯桌旁,而林亦忠在廚房端出了兩碟早餐。

「你地坐下先……我而家整埋你地個份。」

只見亦忠剛把兩碟早餐分別放到瞬和柏霖面前,又連忙跑回廚房去為蘆薈和雅瑩做早餐。瞬的碟上放著一份嫩滑的炒蛋、火腰、腸仔,更加上一塊塗了果醬的烤多士;而柏霖的碟上除了火腿腸仔外,蛋卻是煎雙蛋,蛋白的外圍煎成漂亮的金黃色,蛋黃卻仍保持誘人的半生不熟,更多了一碗牛奶麥皮。

「忠仔我要荷包蛋!」蘆薈向廚房大喊。她推了一下雅瑩,雅瑩有點不好意思地說了一句「一樣就得喇唔該。」。

五分鐘過後,亦忠端著兩份冒出淡淡熱煙的早餐走出廚房,放到雅瑩和蘆薈面前的飯桌上,自己則坐到柏霖旁的位置,疲倦地趴在桌上。

「忠你自己唔食?」瞬咬著果醬多向亦忠發問。
亦忠搖了搖頭。「我唔餓,一陣我瞓多陣先。」
只見亦忠的眼周有一層明顯的黑眼圈,明顯是睡眠不足的狀態。
「你琴晚瞓得好少呀?」
「我冇瞓過……」
眾人驚訝地看著他。
「點解呀?!」
『忠哥哥,係咪因為我瞓落你隻手搞到你瞓得咁差呀?』
蘆薈和雅瑩不約而同地瞄了一眼柏霖,她們第一次被柏霖以「精神感應」的方式在她們腦中直接對話。

「唔係呀,因為我琴晚有啲野做,做做下就成晚冇瞓。」

亦忠打開手提電腦,營幕上顯示了一份個人檔案,右上角的是變監局特工麥娜的照片。
「我琴晚查左個特工既資料。麥娜,28歲,本來係香港體操代表隊既成員。三年前加入左變監局,由嚴非權親自訓練成而家既特工。」

亦忠又從枱下拿出昨晚麥娜手上那把強大的武器。

「呢一件武器既正式名稱係『空氣壓縮炮』。佢可以係一秒之間吸收並壓縮空氣,再向前方發出。有兩種模式,一種係對人用既,威力較弱但射程遠啲;另一種則係破牆用既『爆破模式』,雖然只可以距離短但最大威力可以係一瞬間令鋼材都穿開一大個窿。」
『空氣炮?』
雖然柏霖雙眼發光地看著亦忠手上的「空氣壓縮炮」,但亦忠一手按著他的頭,把那危險的武器推向一邊。

「你地唔覺得奇怪咩?嚴非權既機械手,仲有麥娜既『空氣壓縮炮』,點解變監局會有咁高科技既裝備?」
「邊個係嚴非權?」雅瑩問。
「嚴非權係一個變監局既高級特工,姐係你琴晚用電話談判既嗰個男人,佢係麥娜既直屬上司。」
「同埋有一對好撚高科技既機械手。」瞬插嘴道。「我冇記錯既話,你上次查過佢對機械手應該係由葉氏財團送比佢。」
「我有聽過葉氏財團既事。聽講佢地表面上係一間研發科技產品既跨國企業,但暗地裹研發緊高科技兵器賣比唔同國家政府。」蘆薈咬著腸仔說。亦忠點點頭,繼續解釋。
「冇錯。然後我一查之下,發現唔止嚴非權既機械手,麥娜既『空氣壓縮炮』都係由葉氏財團製造。」
「你係指『變監局』既武器係向葉氐買返黎?」
「你聽我講埋。」亦忠搖頭。「變監局既行動特工,每個都有一件呢啲高科技裝備,而佢地全部係由葉氏資助比變監局。唔係賣,而係『資助』。而且我再好奇一查,發現原來連變監局大樓唔係政府資產,而係屬於葉氏擁有!」
三人以震驚的表情看著亦忠,只有柏霖一人似乎不明白現在發生的事。
「變監局係執法機關,如果葉氏財團係佢地背後既資金來源……」
「呢單野,可以成為我地既『秘密武器』!」

分支劇情:
A. 雷雅瑩
B. 麥娜
C. 李柏霖
人呢
B!!!
攻略娜娜
B
B
完全唔明點解會想攻略佢
係化敵為友嘅好機會
c
幾好睇,strong post 留名
歡迎加入
我自己好憎後宮向作品 所以唔會比瞬陷入個個都中意佢既情況
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞