[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
墳巴真係咩po都可以撞到你
加油,萬事起頭難

交換禮物

btw 樓主俾心機
評已正了
pish
btw唔記得投添 B
連登username:劉夢熊留夢紅樓夢

角色名稱:劉子熊

年齡:30

能力:手掌液化,隨意活動,可以進入極微少狹窄環境,甚至人體,即使脂溶性的物件亦可穿透。

使用方法:
(例子一)液化手掌穿過大廈裂縫,進入水喉管,到達目標樓層,偷偷取去某物件,然後透過樓梯/電梯帶物件回到地面。
(例子二)液化手掌進入敵方體內,進行粒子撞擊,敵方體內出血重傷。

限制:本人的痛覺會延伸至液化手掌,故此若手掌遭受損傷,本人亦會感到痛楚;液化手掌只能依附固體及其他液體活動,若在空中,會因地心吸力而向下墮。雙手變成液體後,沸點為100℃,如果超過沸點變成氣體,會永遠失去雙手;相反,冰點為-4℃,若液化手掌結成冰,不會失去雙手,但要等待其溶解為液體才可再次進行活動。液化手掌不會被強酸或強鹼腐蝕,但本人會感到極度痛楚。如果本人失去意識或者死亡,液化手掌將會停止活動。手掌變成液體的時間為0.5秒,若要由液體變回人類手掌,則液體需重整為手掌的形狀,並連接本人的手腕,再以0.5秒變回原形。

角色背景:受學生愛戴的中學教師,故事出場前一個月,洗手時雙手忽然液化。及後授課時,他要喝水,卻又想起剛才的怪事,雙手在一眾學生面前液化。學生們雖然驚訝,卻也沒有因他是變異者而改變亦師亦友的態度。有一名學生於deepweb中發現各國政府及如「金甲蟲」般的組織殘害變異者,決定協助他控制這種能力。
好耶 錫曬樓主
好詳盡
你呢個我有惗過類似既能力,但感覺好難寫所以放棄
未必出到場
呢個唔錯
但係太細個
咁大d囉 16
要惗下點出場
連登username: 襯托你我這極少數
角色名字: 迪奇
年齡: 25
能力/技能: 幸運值最大化
外表: 毒撚Dicky咁嘅樣
性格/背景/其他: 天生孤兒,16歲前受盡一切苦難。16歲覺醒異能比大富之家收養,自此做所有事情都順風順水。18歲生日買六合彩中頭獎,隔一星期再中一次,開始明白自己有異能。因為受到幸運之神眷顧,無論做咩都離奇成功,因為異能純粹係好運所以一直無比變監局查到,不過由於試過連中兩次六合彩被變監局開左folder落可疑人士名單。
估唔到咁多人suggest新角色,有冇諗過背景愈specific作者愈難塞入個故

我原本個版本長啲,但驚好似太多限制, 先變咗而家呢個版本
我都估唔到會反應咁踴躍 以為最多得5、6個人
12點截啦 太多人好難整理
【FF丨互動】平安夜·你用超能力去性侵犯人。

http://lih.kg/cbGHHT

因為創人反應比預期熱烈所以我決定截人啦
我講下笑咋 如果你真係用佢 你改到你寫得就手就ok

有冇漏?
[司徒瞬視角]
「堅叔,你既能力係自我再生?」

聽到我的問題,堅叔稍一皺眉,似乎有難言之隱。他嘆一口氣,才開口解釋。

「我既能力唔係『肉體再生』,而係『肉體回溯』。」
「『回溯』?」

雅瑩和我同樣摸不著頭腦。堅叔點點頭,又再解釋。

「我既身體係受到致命傷既時候會自動回復到之前既狀態,唔係生返啲新既血肉皮膚出黎,而係全身reboot返返去死前一分鐘。」
「姐係好似x-men個狼人咁呀?」
「如果有咁方便就好啦。」堅叔搖頭反駁,「我呢個能力發動既條件係我要死一次先會發動,而且無論我受傷既係心贓、手腳、頸定頭,一發動就會全身咁發動,連大腦都reboot埋,所以會冇左死前一兩分鐘既記憶。而且身體入面有其他野既話我既能力都發動唔到。」

原來如此,要先死一次才能再復活嗎?

「阿瞬,係你話唔洗我打交我先會做你生意,而家我無情白泄比人打左槍唔岩數喎,下次我唔車你架!」
「我都估唔到條友咁狼,一黎就開槍……」

我想起那紋身男……墨圖在走前向我透露那班金甲蟲捉走了Hylke和Nina的父母,連忙告訴大家。
「爸爸媽媽!」Nina驚哭,「要去救佢地!」
「堅叔,我地要即刻去屯門碼頭救人!」
「咪搞我呀,一陣又死多獲點算呀?」

堅叔馬上反對。該怎麼說服他呢?

A. 動之以情說之以理
B. 放棄,搵其他方法
A
A啦 唔通搶佢㗎車咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞