[互動故]你是一個超能力者

1001 回覆
139 Like 19 Dislike
B
A
講太白驚劇透
b
A
6A4B
新人 黎追故,加油
樓主睇戲 應該好夜先出到文
歡迎加入
升cup
A.升級

[司徒瞬 視角]
早餐時間完結後,柏霖主動請纓要為大家洗碗。「我係屋企都會幫爸爸媽咪洗碗架!」這樣說著的他,一跑一跳地把碗碟收進廚房。

我和蘆薈把早餐送去房間裹的麥娜,蘆薈狠狠地威脅了她一番。我覺得她沒在開玩笑。離開房間後,亦忠把我叫到客廳。蘆薈不置可否地走進廚房,跟柏霖一起洗碗。

我走到沙發那邊,看到亦忠跟雅瑩坐在沙發上,地面上擺了一堆機器零件,想必是亦忠的傑作。

「我琴晚除左查變監局既事,仲有惗過關於你地能力既事。」
亦忠睜著疲倦的雙眼在背包中倒出一堆道具,從中拿起一個護目鏡遞給我。

「首先係阿瞬。對於你黎講,視野係發動『瞬間移動』最必要既條件,而變監局既人亦知道呢樣野,所以一定會瞄準你既眼睛攻擊。所以保護你既眼睛係最重要。」

那是一副全覆蓋式的工業用護目鏡,鏡片是透明的但框身基調則是黑色。我戴上它,它把我眼睛周圍連同眉心都包覆住,而且並不會過鬆或過緊。

「另外,我拆左你個盾,因為實在太唔方便又引人注目。所以我幫你個護臂加左一層碳纖維外殻,咁就輕得黎又可以保護到你既前臂,更方便你移動。」

真不愧是亦忠,竟然設想得這麼周到。「叻仔呀忠!」我一手摟住他的頸,一手用力搓他的頭髮,但他似乎已沒有和我嬉戲的力氣。

「跟住到你……」亦忠又拿出兩隻手鐲似的金屬物,遞向雅瑩。「戴住佢。」

雅瑩乖乖地把手鐲戴上,手鐲上的一個圓環亮了黃燈。

「咩黎架?」

「我琴晚睇返瞬既電話同耳機,發現佢地其實係冇壞到。」亦忠從地面的那堆積如山的道具之中撿起瞬的電話,把一條充電線插進電話的充電乙中,電話瑩幕竟然亮起來了。「佢地只係冇電。」

「你意思係?」

「我地一直以為你既能力係單純體內製造電力再發電。但其實你既能力並唔係『製造電力』,而係『吸收電力』再『放電』。姐係話你係將附近既電吸收左入體內,再發射出去。」

「嘩,我自己都唔知!」雅瑩驚訝地說。「咁呢兩舊野係有咩用?」

「因為你控制唔到體內電力,如果次次都開行turbo咁電人,好快就會『冇電』,而且啲電仲有可能電到身邊既同伴。呢兩隻手鐲既功能係將你全身既電力引導去你雙手到,咁你每次用電既時候就唔洗浪費,又唔怕電到隊友。」

「好犀利呀!你一晚就整好左咁多野?」

「忠以前夢想係做電子工程師架。」

忠在中學時便已經很擅長科學,而且跟我說過想做電子工程師。如果不是跟隨著我,他現在可能已經是一個前途一片光明的工程師。想到這,實在覺得有點對不起他。

「我頂唔順,要瞓啦……」
忠說完,戴上耳機向後一攤,倒在沙發之上。

「我地唔好嘈住佢瞓啦。」我壓低聲線對雅瑩說。她點點頭,站了起身。

這時,突然聽到診所外面有人大力拍門的聲音,聽到一個男人的聲音在門外大叫。
「蘆薈醫生,救命呀!」

A. 開門
B. 唔開

呢篇好似打得有啲1999 會唔會唔明
B
A

明啊
有新裝備
B
A
嗌得出蘆薈個名 仲知佢係醫生
應該之前嚟過
好大機會係新同伴

咁你係咪姐係A
A
a
B
原來係Safety goggle
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞