[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(10)

1001 回覆
25 Like 4 Dislike
其實開live都平息唔到架
始終唔可以劇透
得劇情進展啦
知道平息唔到, 但可以安撫下, 穩定軍心
阿蟹以為大家主要都係心痛水水
其實主要嬲劇本爛
我估下次集48x likely 係483... 31/12/2018
今年最後機會喇Mr K
或者講一下下次主線係第幾集都好丫~
睇黎呢個Post今日6點前會爆,明明office hours
但以咁既狀態
告白都唔會成功喇

BTW 我發現 通常個名叫水的XX 都係關占卜時
水的K戀 水的燁緣
冇心機做野呀
31/12,水和她的真命天子

有冇可能? 算,我放棄
無心機好耐 , 今日全日都唔知自己做緊什麼
冷靜咗去諗
其實我反而唔擔心龔水線就此會收咗皮
第一
因為呢條線真係繼蓮輝之後,最受歡迎cp
編劇唔會想自殺吧?

第二
結合之前所追看的路透
我唔理佢地係用作fake人又好定有其他用途
事實上我地真係見到
阿龔同阿水之後真係有再出樣
係真人出不是caption出
如xmas熊家天台
D2place
之後camping
......
我唔理係過場/再虐/甜蜜場景
至少我知道
呢一集之後
龔燁同阿水不是變回兩條平行線
係再有交集
只不過
係用咩方式去表達佢地嘅交匯點
所以大家就咪擔心住
因為呢集過後如再冇交集
龔水實totally game over
應該真係會講有關占卜既野都未定
但係就唔知係好野定衰野啦
講起占卜 可唔可以揾集俾水水占多次卜
安撫下我地都好吖
Me too
偷入廁所追post
Me too
最主要係連續兩集,連失兩次約,失望 x 失望
如果龔水唔係一pair, 我真係會棄劇
唔係完全唔睇果隻棄,喺屋企咪睇下囉,睇唔到咪算囉,果種棄,唔會上網睇重播
睇到你呢句
個心又
其他幾條感情線都好悶了, 包括蓮輝, 但主打大小姐既就幾好睇
尋晚係嬲,今日係失戀嗰種頹
唔係真係拖到結局先一齊掛
經過一晚消化都未嬲完編劇 不過我都係自虐咁去翻睇咗一次

首先要再講阿淳同阿蟹做得都好好, 真係牽動到觀眾嘅情緒
阿龔係房Yes嗰吓我真係會跟佢同步Yes,阿水出Lift花痴跳又真係有種好"鄧"佢開心嘅感覺。甜呢part確實係甜到漏
苦嗰part阿龔街頭喪搵嗰種擔心,之後對住阿爸嗰種無奈加眼淚(雖然唔知點解剪到聽Jenny電話就一秒乾晒 ),最尾係飛機上嘅表情都
阿水係屋企成隻雞拎起咬嗰幕都做得好(初頭都擔心佢會忍唔住笑),真係做到嗰種唔開心要發洩喪食feel

劇情講到最尾阿龔要幫Jenny我當佢係有留後著伏線都叫可以接受,但阿龔既然都打得俾水話嚟唔到點解唔講埋係阿爸唔見咗?編劇唔記咗燁來越愛你呢集?嗰時阿龔都同阿水一齊搵阿爸之後仲打邊爐,而家講緊係阿龔要上熊家表白呢種關係啦!阿爸唔見咗呢樣都唔對阿水坦誠,真係傻的嗎?阿水又一直知道龔友病情,只要阿龔電話同阿水講阿爸走失咗唔嚟啦,阿水會馬上撲出去一齊搵,之後劇情可以照一樣去,講阿水喺對面馬路睇到阿龔聽緊Jenny個電話渣實拳頭,擔心緊佢唔知做乜上前問佢,然後阿龔只回一句:我要送阿爸返老人院先今日陪唔到你,你自己返屋企先啦Sorry! 咁拍一樣可以做到表白不成、阿水唔係龔燁的No.1、阿龔會幫Jenny呢幾個point,而阿水又唔會因為咁而太過傷心,佢甚至會估阿龔埋Jenny身係有苦衷從而想暗中幫忙添。所以無喺電話解釋龔友失蹤呢點個人認為真係琴晚劇情嘅最大敗筆!

而家寫到咁樣,阿龔就算之後講返有計劃去對付Jenny再解釋佢同水之間都已經有條裂痕,如果之後劇情真係就咁講阿龔投靠Jenny唔係假意投誠搵機會反撲就真係嬲上嬲

FF一下:阿龔手上usb其實未夠爆,最多Jenny咪唔做龍家新抱但佢依然係地雷太子女,爆出嚟Jenny未必賣帳添,但係如果攞到一啲佢出賣接龍商業機密証據,一啲會令雷珍妮再次坐監織藤籃嘅料咁又唔同講法。Jenny係一個飲咗屎水同小強水都唔知嘅蠢女人,阿龔就算唔揀大房都無可能跟二房,希望之後會有阿龔反將Jenny一軍嘅戲。唔想見到阿龔俾Jenny玩

至於阿水真係好慘呀 剛沉船無幾耐就被阿龔咁hurt,但今集講到水唔理大小姐點講照俾多次機會阿龔表白,想帶出阿水心入面係傾向相信阿龔,只係阿龔滿肚秘密的確睇唔透,由於阿龔無解釋放飛機原因,就算點信阿龔另有原因甩底啖氣都無咁快落到。對阿龔嘅態度又會變返今集初嗰種無視,如果之後唔交代返然後又有喺初戀café阿龔攝埋去阿水隔離嘅劇情就真係 或者要講水都會好奇,點解買晒長島酒店到會連埋箱98年罅隙紅酒都唔嚟?如果佢在意阿龔都會想去搵答案,未必一定只係咁等…

龔水線我仍然會追,希望編劇真係有睇呢度,唔好再寫啲唔合理劇情,浪費咗之前嘅舖排同埋演員嘅演技呀!
太傷心
請左假早走
阿蟹好口密
佢是但答下姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞