[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(10)

1001 回覆
25 Like 4 Dislike
睇完終於忍唔住喊咗岀嚟
屌 成件事越來越虐
痴鬼線 依加聽咩歌都諗起佢地

"臨床幾千樽荒廢的 若水...
...油畫繪一半
台詞寫不過半
完成將很美滿 半途卻放下沒有管
一世即將過半
才華竟早已入了棺
有天才 為何我們 卻是無後半
我睇到好想喊
雖然呢三個鐘不停係咁屌鳩龔燁呢條粉皮
我理解佢咁推開佢追咗咁耐嘅媽呢空
就係差個少少,個少少
因為佢阿爸個病而打破哂佢美夢
佢都好hurt
我絕對唔撚諒解佢咁對水水
但佢明顯打從心底都唔想咁對水
佢係覺得自己冇資格去擁有水呢個天使
所以又要好似以前咁
做天使最討厭,賤到仆街嘅賤精
睇完之後淨係想龔燁知道其實一段關係唔係淨係可以共富貴,仲可以共患難
btw呢段嘢好催淚
先唔理呢集有冇毀角色、劇情有冇暴走,呢集帶出嘅信息真係好殘酷:
現實冇兩全其美嘅選擇
美夢有日會醒
有時自己以為能夠秉承嘅承諾、能夠掌控嘅人生,到頭嚟只能夠向命運/現實低頭,只能身不由己

唉好hurt
我覺得同阿龔身世有關,佢阿媽喺家道中落嘅時候走咗佬畀太大陰影佢,所以令佢將所有委屈收收埋埋,怕畀阿水知道之後會離棄佢
同理,佢推開阿水某程度上係自我保護,喺對方離棄自己之前推開對方

阿龔你好傻好蠢
但係共富貴時都同時可以共患難嫁
龔燁你個腦比人食咗啊
平時你啲IQ去哂邊
我覺得如果要兜既話 要偏回正軌既話
之後既劇情一定要講佢慢慢解開自己心結,偏正自己既思想。
可能要搵一個契機令佢自己知道,
天使從來想等待既人,根本唔係騎士,都唔係王子。
而係佢自己。
就算佢係幾咁唔完美都好。
只要諗通左,我相信阿龔會變返一個絕世好男人既~
大家唔好咁HURT啦~我地要keep住互相扶持,直到佢地修成正果!
佢阿媽當年走佬畀植入咗「夫妻只能共富貴不能共患難」嘅錯誤思維畀阿龔,所以佢咁諗都理解到嘅...

好似係
我想知劇組肯俾幾多集佢地
咁玩法,開套正劇先夠時間
再幫編劇兜
阿水因為某些原因知道哂所有事情
不管阿龔點推開阿水
阿水都唔理
因為佢嘅世界已經習慣有阿龔存在
就以行動去證明
我可以跟你共患難

唔知點解我都係覺得聖誕節會成到事~
因為果幾張路透打鬧真係似情侶耍花槍?至少睇得出阿龔一定解開左心結先(因為佢肯主動接觸返水水)
再加埋之前路透佢地係D2拍既野,雖然而家咁虐但應該好快好事近。
其實好想知點解會喺雙方愛情都萌芽仲甚至就嚟得米嘅時候選擇reboot成條線
有冇人可以答我

點解做龔水黨咁命苦
係嘅,成唔成事都好,聖誕應該點都會有甜,唯有好好期待下
我唔會再信路透
天生軟弱難自棄 天給你這愁眉
怎麼鄙棄 情緒就是知己
從來活在一起 自我這種感覺 好得很神祕
快樂就是仍可 感覺傷悲 起碼沒逃避
能做哪個我都好 亦是愛你

現實世界其實好多龔燁呢種人
搵好多聽落合情合理嘅藉口而放棄愛情 放棄心愛既女人
旁觀者一睇就知其實係自私
無論你有幾多苦衷 只要你簡左放棄一個人
你之前對果個人做幾多野 把口同個心有幾愛都係冇意思
其實咁樣諗個人物設定係好貼地好真實
只係個故事表達方法真係太跳tone搞到好差
感謝演員們救返晒成件事
盲撐Stanley 佢啲戲真係好好 幫到好多分
而家等既就係 睇下編劇點兜啦
到底點樣將件事變返正軌(到底點樣係聖誕節前將阿龔由放棄阿水變返溝返阿水既狀態)
但佢憑乜覺得阿水都係呢種人? 人地比埋最後粒朱古力金幣佢食喎,仲食埋小強喎,佢都因為咁先被感動沉船

其實如果因為佢誤會水爆佢破產單野,咁個刻佢可以剎停唔繼續追阿水,但佢繼續追仲想係人地屋企人面前表白,偏偏佢其實唔係完全信阿水,唔肯講真說話,睇唔透
又唔可以話reboot
感情上已經雙箭咀
但行為上已經愈行愈遠
見大家咁放負 講番啲正面(?)少少既野先
其實今次真心想讚下阿淳同阿蟹
佢兩個將個角色演得好立體
如果唔係有好嘅演員我地都唔會咁容易代入個劇
所以今次即使個劇本爛左
我都好想讚下兩個演員
不過仲未抽離到今集 未可以好詳盡咁讚兩位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞