[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(10)

1001 回覆
25 Like 4 Dislike
而家唯有FF佢係一個咩都攬哂上身既人啦~
一遇到有關情既事就會個智商下降 腦回路變得極怪
咁保護自己既行為同細個造成既傷害有關既
唔係一時三刻可以改變到
一定要發生D事令佢糾正思想先得
盲撐下stanley同阿蟹
演員係好有火花
但劇情唔撚得
我都睇到
其實係咪真係溝都唔知
好傷心💔
有無人可以教教我到底仲可以點兜
好有同感啊絲打。
我前段時間都發生左啲對我好大打擊嘅事,都係因為咁先開始由第一集睇返開心速遞,所以可以話係呢套劇陪我過緊低潮,係每日令自己開心嘅動力~雖然平時好少留言但係其實我日日有追post睇住大家討論
不知不覺好投入呢套劇嘅世界,現實生活已經好唔開心,唔想電視劇入面都咁令人難過。希望編劇唔好令我地失望,將條線寫返好好睇睇啦!
唔講劇情,因編劇個腦凍到傻左

阿工同水水嘅演技好好啊
呢樣嘢真係要贊揚兩位演員嘅努力

衰嘅都係寫劇本嘅衰
其實工水條線係咪要完...?
睇完之後真心喊左

明白龔燁背負太多包袱,佢亦都講過要係阿爸仍有記憶前東山再起,但龔燁呀,有樣野叫做患難見真情,阿水知道你咁做未必會嬲你一世,你宜家咁自殺法,你認為可以挽回水水對你的信任嗎?
龔水線唔會棄,更唔捨得棄
無論我點畀呢幾集玩殘都好,我都唔會忘記初心
當初280嘅深厚又隱忍嘅感情,386嗰種朦朧嘅愛情,同埋貫穿整條線嗰種打鬧中若隱若現嘅愛情依然能打動到我
我會繼續守候,等佢哋慢慢拆解問題,修成正果㗎

個post加左2個hashtag
#真愛還是不捨棄
#你也會留定著不離不棄嗎
岩岩先落左去做運動冷靜左一個鐘,之後就諗通左
本身都好嬲,覺得阿龔點解要俾一個假希望人,仲要約哂全家先黎甩底。
但後來就諗返起之前454之後討論既結果,阿龔終有一日要知道自己到底應該選擇過去,定係面對將來。一日未解決到呢一個結,就算佢地真係拍拖,但遲早都會收檔。

以下係我努力兜既版本:

首先,阿龔個人設係由少年時期開始,一直為左復仇而存在。(點解過去感情史得阿may?可能就因為呢一個原因)任何人佢都睇唔上眼,心裡面只有復仇。因為對佢黎講,愛情同復仇兩者都係最單純既存在,係不能夠有任何雜質。所以佢心裡面好偏執地認為,兩者不能並存,一直都對任何人保持距離,從來無對一個女仔動過心。

但係直到遇見水水。
見到好似天使一樣善良既佢,阿龔居然沉淪左。
佢開始漸漸忘記復仇,身處係美夢裡面,甚至開始以為自己可以忘記過去,將阿水視作人生第一位,或者開始欺騙自己,覺得其實復仇同戀愛,都係可以並存?
佢開始一直做d傻仔野,為一個女仔做左好多損人不利己,有違佢初心既事。次次見到佢既笑容,佢都好似個傻仔一樣開心到彈起。
......原本以為美夢一直可以發落去。
但係直到呀爸病情惡化既時候,佢呢一個美夢好明顯打碎左。
原來佢自己一直都放唔低復仇兩個字,佢對天使既愛情,佢自己一直以黎復仇既心,原來都滲透左雜質。

原來傑叔係佢心目中,一直都係一條大大既刺,一日唔抆返出黎,佢一世都唔可以真正接納到水水。

再加上細龍太既電話,佢不禁停低左腳步。

佢諗左好耐好耐,望住阿爸哀傷既背影,再諗起以前傑叔對佢地做既所有野,感受到自己心底裡面埋藏住、又開始冒芽既仇恨,佢開始動搖。
佢知道如果佢要係阿爸有意識既時候報仇,就只能夠行捷徑。而呢一條捷徑,一定要做好多呢個天使唔願意既事情,例如要做返一個好似以前咁既死賤精--一個衰人。

所以佢深吸一口氣,決定做一個好艱難既決定。

因為佢希望同水水共赴一生既人,係一個全心全意愛佢,心裡面只有佢一個既男人。

雙下爬天使應該配既,係一個全心全意既騎士,而唔係一個心裡面放唔低仇恨既復仇王子。

佢開始覺得,自己根本唔配。
所以佢寧願自己承擔所有,因為阿爸病情惡化,已經再無時間。

於是乎,佢選擇離開。
佢寧願天使恨佢。
寧願自己一個痛苦,佢知道咩叫做長痛不如短痛。

佢心裡只希望天使下一個愛上既,係一個完美既騎士,而唔係好似佢一樣,表面光鮮,但其實渾身傷痕既王子。

* * * *

雖然我係最近先開AC,但其實已經追左龔水好耐,所以無論如何,我都唔想放棄呢一對cp,就算過程係幾咁痛苦都好。(因為我係d偏唔信邪既人,愈困難愈要克服)。
我相信上天一定會安排一個好既結局佢地。
阿龔今次甩底,的確令水水好痛。
但係可能佢知道而家既自己真係好無資格成為水水既愛人。好似當初離開香港一樣,佢需要成為一個更好既人,先配得上呢一個咁美好既女仔。
我相信只要阿龔佢可以真真正正搞得掂自己問題,堂堂正正,永遠個心裡面只得返水水既話。佢仍然會係阿水既Mr.right。
==============
唔覺意打下打下,兜下兜下,就打左咁多字 因為只有咁樣ff下,我先可以堅持自己追落去!!
我係唔會放棄龔水架!!!我對佢地仍然抱有好大期望!
睇完之後淨係想龔燁知道其實一段關係唔係淨係可以共富貴,仲可以共患難
btw呢段嘢好催淚
我覺得同阿龔身世有關,佢阿媽喺家道中落嘅時候走咗佬畀太大陰影佢,所以令佢將所有委屈收收埋埋,怕畀阿水知道之後會離棄佢
同理,佢推開阿水某程度上係自我保護,喺對方離棄自己之前推開對方

阿龔你好傻好蠢

呢段令我諗起十萬噸情緣一句對白:你最自私係唔想hurt到自己所以選擇hurt我

再次強調兩位主演做得真好
我都唔會放棄架
我追到咁辛苦,日日含辛茹苦(?),次次睇佢地錯過左既時候,個心都痛到都好似我自己失戀一樣(可能失戀都無咁慘)。
就算有幾多波折都好,我都會留守係到
我要睇到佢地開花結果

就係演技好先睇到我地咁心傷
先咁投入
到依家仲未追緊post未做野
DLLM 痴撚線 玩到咁就以後唔好再flirt阿水啦 咁大個人乜鬼no1 no2 唔講以為溝緊2條女分大細 唔相信阿水會介意擺老豆做no1囉

仲有隻USB係咪跌左?要俾jenny咁樣撚
演員我係支持嘅,

但如果劇情一直比玻璃碎我食嘅話,

我唔太接受到囉

都係個句希望編劇手下留情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞