[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(10)

1001 回覆
25 Like 4 Dislike
[警告:純發洩ff,sad ending]

(尋寶圖)
Anita:(八掛) 咦Mary姐你等緊電話啊? 邊個嚟架好重要架?
水:(盯電話) 係呀!
Anita:咁緊張唔通係阿......
***電話響,水火速接起***
水:喂曹總,多謝你仲肯聽我電話啊,吓你宜家起我哋公司,咁我哋去café傾啦!
(正想動身,阿龔出現)
龔:媽哩空......
水:第一,我唔鍾意人哋幫我改花名,你可以叫我Mary或者Ms. Hung;第二,我宜家好趕時間,如果你有野交低比我哋尋寶圖,麻煩直行轉右搵David,唔該借借龔生!

(初戀café)
大小姐:多謝曹總選擇同我哋合作,我保証一定唔會令你失望!
曹:死死照到禾憶定會kao慮,而且這次he作對禾Cao氏都巧有利架。
大小姐:咁阿水你要同我好好招呼曹總啦!
水:知道大小姐,曹總啊,不如今晚一齊食個飯呀我請客?
曹:死死,其肆禾知道呢唔係真xin想同禾痴飯,不過禾會等呢,等有憶天簡動到呢會帶禾回家正家盞的,禾先走啦!
水:多謝曹總!
***大小姐與水正欲離開,Jenny衝上來攔住去路***
Jenny:你都好野啦Mary Hung,居然冧掂曹總搞影城連大型渡假區,幫大房搶番個哈爾濱project,你係咪真係姣成咁唔靠男人唔得架啫?
龔:(心痛盯著水,瘋狂握緊拳頭)
水:(忍了又忍,終於忍不住輕笑出聲) 多謝細龍太誇獎,其實曹總真係好好架,有錢又鍚我,最緊要係夠專一,你有冇睇過佢IG啊,淨係follow我一個咋,我唔單止係佢嘅No.1,仲係The Only One添,唔似得有啲人,未結婚就已經諗住點樣包二奶! (瞄一眼Jenny身後的Max)
Max:(心虛低頭)
Jenny:你...
大小姐:Well done Mary,幫我哋女人出番啖氣。怏啲走啦,我哋仲要趕住去同爸爸報喜架!
水:(勉力一笑) 係大小姐~

(Jenny office)
Jenny:我要你即刻同我諗辦法搶番單生意番嚟再踢走Mary Hung,聽到未?!!
龔:(沉默)
Jenny:你聾咗啊龔燁!!!
龔:細龍太,我諗有啲野你可能誤會咗,其實由今日開始呢我已經唔係接龍員工。大陳一直都想挖我過檔,多謝你今次同我搭晒橋鋪晒路,佢宜家真係信我信到十足十。同埋我勸你不好再挑戰我底線再搞Mary,因為就算你唔怕爆晒啲風流史出嚟,接龍同雷氏咁多合作,你今次咁樣私通外敵點都係死罪一條。傑叔啲野你知幾多今日之內我要晒全部資料。我冇耐性再同你玩,你玩唔起!! (摔門而出)

(Marketing)
龔關上房門跌坐在地上~
O.S.:呵呵龔燁,點解你咁死蠢明知唔work都仲要去試,結果害人害己!! 我唔可以再比任何野影響到個計劃架啦,有你就會有痛腳,我就唔可以去到盡。如果我注定唔係你嘅Mr. Right,我唔想再留起度煩住你,或者阻住你得到幸福喇。十年前我買秘密網係希望可以一步步入主威龍,十年後我希望用佢嚟繼續睇住你保護你。再見媽哩空,My Angel。

[龔水線。2017~18。完]

(其實我完全唔擔心佢哋真係會sad ending,我最怕係佢哋之後又好似失咗憶冇晒事咁繼續move on,咁樣來來回回兜兜轉轉真係好 )
唔洗
現家都47x 啦
下下週就有
我唔接受以前嘅賤精龔燁
睇到眼濕濕
祈求天地放過一雙戀人
今個星期五先係467, 如483起碼要等3星期
同埋呢啲劇情留返930啦
寫得幾好
大家好勁仲屌緊 成7xx個po
如果係48x即係過埋聖誕
咁等大家消化下都係好事⋯

留返930+1
除非之後添食改1個鐘,如果唔係真心唔希望咁玩
依家仲衰過以前嘅龔燁
之前話過463走勢真係同本身估嘅一樣我會唔加密po多次:

不過我覺得龔水呢條線之間開始太多第三者,我本身都好鍾意大小姐同jenny,但係我覺得佢哋開始有過分介入龔水線
可能係我個人感覺啦,不喜勿插,我想一條感情線係單純得兩個人,所發生嘅事係兩個人之間嘅事,偶爾滲入其他人助龔係好事,但係我覺得宜家咁有少少over,我知道大小姐出言相勸係出自好心,不過畀我個觀感就好似以前封建制度啲父母親強行拆散唔門當戶對嘅情侶咁

宜家太多外人介入龔水線我都算,當下最大問題係前一刻親密無比嘅兩個人喺一集內畀人強行扯遠,原因唔係新嘅矛盾,而係一直出現嘅問題呀
咁會令到以前所有發生嘅嘢都冇晒說服力

我努力兜:可能之前阿龔一直將所有嘢理想化,以為阿爸仲有時間等,畀佢可以以事業為先阿水為後咁同步進行,但係阿爸惡化令佢決心擺全副心思落阿爸度,所以佢決定忍痛放棄阿水
而佢認為對阿水最好嘅做法就係直接表明佢嘅態度,一嚟令阿水唔好再等佢表白,還阿水自由,二嚟都斷自己後路,等自己唔放棄
後半集一野推翻曬前半集建立嘅野
係咩呀 係嗰份嘅信任呀
最重要唔係No.1 係真誠啊
雖然話唔再信路透,但都走去睇
我認犯賤
但阿蟹個ig story寫waiting
係有關?
算啦 好似絲打個名咁
啱feel咪得囉
琴晚本身都係咁兜,而家都唔兜啦,慢慢等之後造化~
現實中愛情係咁唔完美架啦,最後無論發生咩事,咪又係一句啱feel就得
如果係咁,龔水線某程度已經玩完,一個放手了,一個被重傷害

所以要重燃火花,一定要有一集好似心戰,不然兩個只會變平衡線
水水開直播啦~~
呢個我都覺得好過TBB個version,但都係唔想SAD ENDING
蟹蟹開緊直播
番緊工睇唔到啊
有冇人可以文字直播講咩啊
宜家拍緊補習社
問左幾次都無答我幾時有龔水
你個名好SAD啊
而家邊敢再講幾時有龔水啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞