低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
大家點睇之前屯門個新盤豐連
果陣9千幾蚊尺買個新盤算唔算抵?

個位吊腳,貴過附近嘅二手

睇過示範單位質素一般,附近位置有新地單支不過唔知幾時開

新地個新盤聽聞全部鈿單位開放式廚房

新世界仲有一個起緊嘅單支,喺V City對面,噚日睇過起咗有廿層左右,嗰個位唔怕嘈交通最好,好過豐連嗰區

我加埋都係咁上下但未計花紅,諗住嚟緊幾年花紅全部還比老豆老母 但我又覺得50k 供完樓都應該夠,因為本身已經慳開,同無乜物慾,但好唔想俾女人渣住春袋做人,巴打們同女人同住之後錢係點搞 聯名戶口?

同住之後係乜都俾女人揸住春袋,唔止錢咁簡單

好彩我女人管錢能力係零
錢方面應該我管佢多過佢管我

我果個搵錢同管錢能力都係零

我果件得15K人工仲要搵隻狗
長期冇錢剩

其實果頭都幾多分支家庭,應該易去貨

新世界仲有一個起緊嘅單支,喺V City對面,噚日睇過起咗有廿層左右,嗰個位唔怕嘈交通最好,好過豐連嗰區

低層對住中學,後面又貼住兩橦樓

好彩我女人管錢能力係零

長期冇錢剩

養狗貴過養人

後面仲係街市,低層既話

其實果頭都幾多分支家庭,應該易去貨

個地盤其實好細,咁多年嚟都係做停車場,之前朋友睇過啲圖話一梯劏好多戶出嚟

後面仲係街市,低層既話

要買高層,不過睇佢開咩嘢價位,如果9千幾就好多人狗衝

後面仲係街市,低層既話

冇可能啦
前日先岩岩經過果個位,市中心又多配套
係嘈同樓下街市,低層一定仆街
肯定是參考瓏門價,最多平少少咁
想問下12月中收左樓,一月中已供第一期
幾時會收差餉單?

17年第一季單12月尾已經到左
已經收哂信,1月27號deadline
你收樓果幾日搞左轉名未?
正常律師樓會幫你對左12月差餉條數

好彩我女人管錢能力係零

長期冇錢剩

養狗貴過養人

養左佢開心D又冇所謂
不過首期同供樓就唔洗預佢囉

Vcity對面果度 30層高
地下同一樓會有舖位
一梯四伙 2房/3房 四四方方 應該幾實用
利申: 發夢見到, 9up
無知一問...
啲五十年樓其實仲可以頂到幾多年?
例如美孚新村咁
宜家買入再供20-30年
到時咪成70-80年樓
宜家啲唐樓唔係50年樓齡已經可以拆咩
咁大個屋苑點搞重建

聽過人話石屎樓保養得好既話
可以頂到一百年
但宜家都未見識過

以香港設計不論基建或樓宇,通常100年,打個八折都80年,重建可能人都死咗,樓唔樓冇意思,搞掂目前最重要

其實都唔知到時要點搞
塊地業權又散,地積比率又無肉食
無知一問...
例如美孚新村咁
到時咪成70-80年樓
咁大個屋苑點搞重建

可以頂到一百年
但宜家都未見識過

以香港設計不論基建或樓宇,通常100年,打個八折都80年,重建可能人都死咗,樓唔樓冇意思,搞掂目前最重要

其實都唔知到時要點搞

比錢收購囉,危樓政府有權拆,賠償再加偏遠地點起返平啲賣比你咁啩

後面仲係街市,低層既話

冇可能啦
前日先岩岩經過果個位,市中心又多配套
係嘈同樓下街市,低層一定仆街
肯定是參考瓏門價,最多平少少咁

9千幾係冇乜可能,會參考街市傍邊+*哥起嗰個屋苑(唔記得乜名)二手價嚟定價,上萬走唔甩
無知一問...
例如美孚新村咁
到時咪成70-80年樓
咁大個屋苑點搞重建

可以頂到一百年
但宜家都未見識過

其實都唔知到時要點搞

比錢收購囉,危樓政府有權拆,賠償再加偏遠地點起返平啲賣比你咁啩

淨係美孚新邨都99座
有排收,唔通真係學大陸強拆咩
無知一問...
例如美孚新村咁
到時咪成70-80年樓
咁大個屋苑點搞重建

可以頂到一百年
但宜家都未見識過

其實都唔知到時要點搞

淨係美孚新邨都99座
有排收,唔通真係學大陸強拆咩
有無做銀行巴打?

例如做 匯豐 恒生 係咪可以借盡十成?

係咪要做滿permanent 一年 定 performance 幾多先可以申請?

佢地有staff loan係人工100倍
其他要用正常rate做
做夠一年可以申請
唔做要拎返staff loan果舊出黎

有得做都咪制啦, 一嚟轉唔到工, 二嚟俾人知你係公司借100倍, 我係你上司一定卒撚死你, 因為你走唔到
如果呢度有巴打最近裝修,新屋換水龍頭花灑又諗住用Grohe/Hansgrohe呢類牌子
記得係旺角睇完款記低Model no.之後上德國amazon搵
係香港買一個既價錢夠上網買到三個
如果呢度有巴打最近裝修,新屋換水龍頭花灑又諗住用Grohe/Hansgrohe呢類牌子
記得係旺角睇完款記低Model no.之後上德國amazon搵

不如開個裝修post分享下

最好有埋室內設計

最好有埋室內設計

叫低調裝修室內設計討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞