低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
三個字 = 死路一條 !

雷奧其實係咪大陸譯音黎?

北斗之拳你地無睇過 ?

北斗之拳你地無睇過 ?

你已死了

北斗之拳你地無睇過 ?

北斗之拳你地無睇過 ?

真係冇
有無巴打住過村屋?對村屋買賣有認知?
新手,打算同女朋友儲錢買村屋,大約250萬-350樓左右既村屋,但想問問做8成按係咪無咩可能?(假設唔係屋宛村屋)
謝謝

未買過,已知村屋業權,路權(行入去你屋企門口條路),甚至化糞池嘅使用權都要搞清楚,唔係就美夢變成惡夢,另外留意治安問題,經常有爆格,拍車90%有陀地收錢,另外有啲敲詐業主「管理費」,最好先租一輪睇吓點環境,按揭唔知係咪仲係五成,要問銀行,2003年小弟係坑口幫人起村屋護土牆(貼近山邊ASD一定要業主起),第一日開工即比廿機個牛屎飛圍,話冇通知佢哋係度動土唔得,我哋唔同佢嘈收工,搵業主講情況,足足一星期後業主先再聯絡我哋

巴打多謝你先
因為第一次可能會係第一次買樓,而同女朋友又心儀買村屋,想問清楚,同埋村屋會比較易負擔

村屋個首期都好甘
如果人工夠又有那個首期,
不如買番私樓/補地價居屋
要村屋因為想養寵物?
想請教 係咪要過左罰息期先可以每月供多啲

你每月供款係跟息口同outstanding

過左罰息期之後可以還一筆錢而唔駛俾人罰, 同每月供款兩樣野

即係如果我要一炮還5萬 就要等罰息期完?

你未過貸款額一半放入ML acct 效果無異, 好似係

ml account係 simple interest

mortgage loan interest係有front load

唔同的

mortgage loan interest係有front load

唔同的

即係都係儲多少少 還多啲好過放ML A/C?

唔同的

我問渣打佢同我講ML D 息係用黎還本

唔同的

係呀, 佢d mort link account interest係直接扣本金, 你冇錢落袋

唔同的

即係當你每個月供緊10000
ML入面既錢每個月出到1000蚊息
咁每個月供款日你睇ML Acc除左扣10000外就會有另一筆係1000入你戶口之後即刻又轉左出去
變相你每個月供緊原本果10000+息果1000
咁你未還既本金就會比正常每月少1000,之後就計少1000蚊息
新手,打算同女朋友儲錢買村屋,大約250萬-350樓左右既村屋,但想問問做8成按係咪無咩可能?(假設唔係屋宛村屋)
謝謝

未買過,已知村屋業權,路權(行入去你屋企門口條路),甚至化糞池嘅使用權都要搞清楚,唔係就美夢變成惡夢,另外留意治安問題,經常有爆格,拍車90%有陀地收錢,另外有啲敲詐業主「管理費」,最好先租一輪睇吓點環境,按揭唔知係咪仲係五成,要問銀行,2003年小弟係坑口幫人起村屋護土牆(貼近山邊ASD一定要業主起),第一日開工即比廿機個牛屎飛圍,話冇通知佢哋係度動土唔得,我哋唔同佢嘈收工,搵業主講情況,足足一星期後業主先再聯絡我哋

記錯咗,BD先啱,Building Department
[quote]新手想上車
如果有cash 120萬,月薪2個人加埋約3萬。 夠唔夠?
希望買350萬左右單位

2成首期,連埋裝修雜費應該夠
3萬過到壓測,問題係依家冇乜350萬既樓

4m 樓, 俾80萬 首期, 就咁禁經絡個apps 入息要求$29,748

其實係唔係儲到150萬左右再諗會實際d

首先要睇你2個一個月儲到幾多 先知你果30萬要儲幾耐[/quot對e]

市區其實仲有好多單幢樓做到3.5M 樓下,
好似樓上港灣豪庭 / 樂群街公園附近有幢萬豪閣,20年樓齡,近300呎成咗3.2M。

不過呢度(其他地方都好似係)冇乜巴絲J單支

同女朋友加埋人工低係買得起呢d架咋

巴打多謝你先
因為第一次可能會係第一次買樓,而同女朋友又心儀買村屋,想問清楚,同埋村屋會比較易負擔

村屋個首期都好甘
如果人工夠又有那個首期,
不如買番私樓/補地價居屋
要村屋因為想養寵物?

係之前有經驗住過村屋
覺得幾岩心水,一黎夠實用,裝飾易諗,二黎比較舒服
因為我地都好難負擔到出面樓價,而村屋相對上會比較易上樓,所以上問問
我上網有好多經驗都搵到8成

另外,希望同女朋友儲幾年錢,如果要去番市區就要儲多排長時間
謝謝

巴打多謝你先

以我所知村屋只做到五成

村屋估價未必足
希望買350萬左右單位

4m 樓, 俾80萬 首期, 就咁禁經絡個apps 入息要求$29,748

首先要睇你2個一個月儲到幾多 先知你果30萬要儲幾耐[/quot對e]

好似樓上港灣豪庭 / 樂群街公園附近有幢萬豪閣,20年樓齡,近300呎成咗3.2M。

住左廿幾年單支樓
如果諗單支一定要睇埋法團有幾多錢係度
同埋管理費幾多, 看更係24定淨係得日頭
我以前果度法團仙都唔仙下, 結果一有咩檢查維修就要大家籌旗
下下都一萬幾千

仲有樣唔知你介唔介意係舊既單支上網可能得8M, 仲要PCCW獨市生意
果個月費夠係屋苑玩1000M光纖
大家來緊今年有咩目標?

買到樓

你唔係入左啦咩

唔同的

即係當你每個月供緊10000
ML入面既錢每個月出到1000蚊息
咁每個月供款日你睇ML Acc除左扣10000外就會有另一筆係1000入你戶口之後即刻又轉左出去
變相你每個月供緊原本果10000+息果1000
咁你未還既本金就會比正常每月少1000,之後就計少1000蚊息

正解
慢牛慢牛
考慮下第時用渣打先
直扣個loan幾好
點解租金既升幅無樓價升得咁快
有咩情況下租會大幅上升
康山點睇?白表人士買居屋有無咩野要留意?第時賣返出去係咪同普通私樓冇分別?
先行道謝
康山點睇?白表人士買居屋有無咩野要留意?第時賣返出去係咪同普通私樓冇分別?
先行道謝

白居二或白表一手同房署買第日想自由市場賣返出去要補地價,賣俾公屋戶主就唔洗補
點解租金既升幅無樓價升得咁快
有咩情況下租會大幅上升

如果間屋附近起鐵路,交通便利租就高d
不過要大幅加租多數都要轉租客先加到
但好租客我就寧願收平少少繼續keep
早晨各位 年三十團團圓圓
希望買350萬左右單位

上個月打算330萬左近買萬豪閣,點知一問之下,400萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞