低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
差估署12月私樓售價指數9連升,全年破紀錄。資深測量師邵志堯表示,由於內地人士不會介意多付厘印費,大單位和豪宅會持續受到垂青,表現跑贏大市。另外由於小型單位總價較低且集中在一手市場,整個物業市場升勢也會由這兩個極端市場帶動上升。

由於今年息口並不會如坊間預期會大幅抽升,他估計在全球仍是超低息環境之下,供應在數量上有上升但實際面積下降,消化不了強勁需求,估計在樓市破頂後有恐慌性吸納的情形下,及現有業主擔心售出物業後再入市要多付稅款和難於承做按揭,要提價2成至3成才願意放售,故預計今年樓價會有30%升幅。

升3成
差估署12月私樓售價指數9連升,全年破紀錄。資深測量師邵志堯表示,由於內地人士不會介意多付厘印費,大單位和豪宅會持續受到垂青,表現跑贏大市。另外由於小型單位總價較低且集中在一手市場,整個物業市場升勢也會由這兩個極端市場帶動上升。

由於今年息口並不會如坊間預期會大幅抽升,他估計在全球仍是超低息環境之下,供應在數量上有上升但實際面積下降,消化不了強勁需求,估計在樓市破頂後有恐慌性吸納的情形下,及現有業主擔心售出物業後再入市要多付稅款和難於承做按揭,要提價2成至3成才願意放售,故預計今年樓價會有30%升幅。

升3成

鳩up 唔使本

升3成

鳩up 唔使本

反正都係吹,點解唔升一倍
南昌gogogo

幾時賣?
南昌gogogo

幾時賣?

31號上樓書同開示位@ICC
AA 話估 17000-23000/尺

正常就20k....
17k 真係賣大包
[quote]新手想上車
如果有cash 120萬,月薪2個人加埋約3萬。 夠唔夠?
希望買350萬左右單位

2成首期,連埋裝修雜費應該夠
3萬過到壓測,問題係依家冇乜350萬既樓

4m 樓, 俾80萬 首期, 就咁禁經絡個apps 入息要求$29,748

其實係唔係儲到150萬左右再諗會實際d

首先要睇你2個一個月儲到幾多 先知你果30萬要儲幾耐[/quot對e]

市區其實仲有好多單幢樓做到3.5M 樓下,
好似樓上港灣豪庭 / 樂群街公園附近有幢萬豪閣,20年樓齡,近300呎成咗3.2M。

不過呢度(其他地方都好似係)冇乜巴絲J單支

同女朋友加埋人工低係買得起呢d架咋

住左廿幾年單支樓
如果諗單支一定要睇埋法團有幾多錢係度
同埋管理費幾多, 看更係24定淨係得日頭
我以前果度法團仙都唔仙下, 結果一有咩檢查維修就要大家籌旗
下下都一萬幾千

仲有樣唔知你介唔介意係舊既單支上網可能得8M, 仲要PCCW獨市生意
果個月費夠係屋苑玩1000M光纖

單支持入咗兩年幾自住中,諗住夠三年,換大換新少少,不過只能夠單支換單支,仲要4M左右
嗰陣已經預咗做大修,冇預法團有舊錢貼落去,最後埋單每戶十萬有找
但係未見其他雞乸數要度水。

尤其係一梯兩伙既牙籤,比其他多伙數既管理支出係甘啲,但如果做到樓價一兩成既折讓,會考慮照扑。

住左廿幾年單支樓
下下都一萬幾千

仲有樣唔知你介唔介意係舊既單支上網可能得8M, 仲要PCCW獨市生意

單支持入咗兩年幾自住中,諗住夠三年,換大換新少少,不過只能夠單支換單支,仲要4M左右
嗰陣已經預咗做大修,冇預法團有舊錢貼落去,最後埋單每戶十萬有找

尤其係一梯兩伙既牙籤,比其他多伙數既管理支出係甘啲,但如果做到樓價一兩成既折讓,會考慮照扑。

巴打單支經細嘅地產aa揾盤?
南昌gogogo

幾時賣?

31號上樓書同開示位@ICC
AA 話估 17000-23000/尺

正常就20k....
17k 真係賣大包

17k應該得 - 只限低層向富昌邨單位

住左廿幾年單支樓
下下都一萬幾千

巴打單支經細嘅地產aa揾盤?

係,仲要係年紀似退休人士既細鋪AA。

首先要睇你2個一個月儲到幾多 先知你果30萬要儲幾耐[/quot對e]

市區其實仲有好多單幢樓做到3.5M 樓下,
好似樓上港灣豪庭 / 樂群街公園附近有幢萬豪閣,20年樓齡,近300呎成咗3.2M。

不過呢度(其他地方都好似係)冇乜巴絲J單支

住左廿幾年單支樓
下下都一萬幾千

前幾年年買左單枝285萬,379實呎,個陣做7成按
呢家供7千幾一個月,大廈有齊pccw同hkbn 1000mb上網

要留意係單枝成交唔太多,要問足銀行估價先好落細訂

舊樓通常橫樑多、鋁窗、水錶條入屋水喉有機會要換,裝修好多時要全爆

住左廿幾年單支樓
下下都一萬幾千

呢家供7千幾一個月,大廈有齊pccw同hkbn 1000mb上網

舊樓通常橫樑多、鋁窗、水錶條入屋水喉有機會要換,裝修好多時要全爆

市區單支對預算唔多、又唔想去大西北嘅算係唔錯選擇,預筆錢裝修企理啲都唔錯

住左廿幾年單支樓
下下都一萬幾千

市區單支對預算唔多、又唔想去大西北嘅算係唔錯選擇,預筆錢裝修企理啲都唔錯

偉仔

偉仔

土記舊樓
有無昇悅居巴打係到,想問有無一房連露台?見官網寫5座有 但新聞又無話一房有 好混亂
恭喜發財 祝大家心想事成 身體健康,個個買到心水單位
買425萬既樓 但裝修就要分期付款
定儲多30萬[約1年]裝修本先買
ccl 就破頂
ccl 就破頂

慢牛呀要
買425萬既樓 但裝修就要分期付款
定儲多30萬[約1年]裝修本先買

有岩心水單位又岩價既咪買左先,借ploan裝修
你覺得黎緊都買得返或者會平既,咪儲
【市區成交‧不斷更新】淘大花園2房月租1.4萬 呎租31元

雞年到!不少市民未追趕到樓價,轉投租務市場。香港置業植光遠表示,農曆新年前,一名租客以月租1.4萬元,承租淘大花園Q座低層2室,實用面積450方呎,建築面積572方呎,屬2房間隔。據悉,業主開價約1.5萬元,經議價後減約1,000元租出,實用呎租31.1元,建築呎租24.5元。業主於2010年4月以約239.8萬元購入上述單位,租金回報約7厘。淘大花園本月至今暫錄約8宗租務成交,較上月同期約22宗減少逾六成

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56232386&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170128
【短片】【猴年衝刺】年三十晚 中年買家一炮過付400萬購嘉湖山莊2房

【新增影片】年三十,不單商場或街市出現搶購場面,連二手樓市亦出現「搶樓」成交。本港「上車樂園」之一的天水圍嘉湖山莊,一名中年女性買家,擔心雞年樓價更貴,今午「一炮過」付足樓價400萬元,買入景湖居1座低層F室,單位實用面積442方呎,呎價9,050元。

促成交易的祥益地產蕭嘉偉表示,該名買家乃區內客,睇樓10日,一直心儀「向南」單位,預期雞年樓價更上一層樓,因而不惜今日年三十晚,照扑鎚買入上述單位,並「一筆過」無需按揭買入單位。

原業主本月才放盤,叫價400萬元,是次零議價沽出,原業主2012年以255萬元買入,持貨不足5年,是次沽出賬面賺145萬元,升56%。現時同類單位二手叫價徘徊380至420萬元。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56232169&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170128
【猴年衝刺】南豐新邨連天台戶655萬沽 呎價1.67萬破頂

港島老牌屋苑鰂魚涌南豐新邨,在猴年尾發威,9座頂層單位以655萬元破頂價沽出,呎價衝上16,752元,創下屋苑歷史呎價新高。

利嘉閣吳玉蘭表示,該名年青上車買家今日年三十入市,以655萬元購入屋苑9座頂層連天台戶,實用面積391方呎,呎價高見16,752元。原業主2011年以415萬元買入,是次沽售賺240萬元,升58%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56232503&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170127
【短片】【準備破頂】樓價逼歷史新高迎雞年!CCL升1.8%至146.8

【新增影片】中原城市領先指數CCL錄146.80點,為歷史次高,按周升1.83%,結束3周連跌,繼續迫近146.92點的歷史高位。

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,相隔13周後,八大指數本周再次齊升。當中四個指數更創下歷史新高,分別是CCL Mass、CCL(中小型單位)、九龍 CCL_Mass及新界東CCL_Mass。 而CCL、新界西CCL_Mass及港島CCL_Mass及CCL(大型單位)亦相當接近自已的歷史高位,分別相差0.08%、0.70%、1.74%及1.96%。

回顧猴年,本港樓股齊升。中原城市領先指數CCL最新報146.80點,與羊年最後一周的131.01點相比,猴年全年樓價上升12.05%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56231446&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170127
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞