低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
供樓連生浩費一闊三大

容巴係唔係自己一個供?計埋雜費佔入息幾多呀,幾百萬債又真係令人感到無奈既
供樓連生浩費一闊三大

容巴係唔係自己一個供?計埋雜費佔入息幾多呀,幾百萬債又真係令人感到無奈既

落棺d 你都有幾百萬資產

爸打我想買尚悅大兩房,有咩推介

尚悅大2房大約要幾錢

有巴打今日己經約左我睇左 你同佢鬥快啦

都係入唔到
供樓連生浩費一闊三大

頭兩三年嘅啫,後嚟收入增加就轉好,唔計我,識嘅人都係十拎年供完或者差好少
供樓連生浩費一闊三大

兩個
連管理費17k,佔我份糧一半到啦
計埋燈油火蠟清潔廁紙水電煤,我諗每個月19-20k冇得走掛,始終未試過搬出黎住,剩返既仲要比車錢保險飯錢電話費家用
我份糧就咁冇左,還錢同儲錢就靠老婆個份,好唔secure 咁姐
供樓連生浩費一闊三大

兩個
計埋燈油火蠟清潔廁紙水電煤,我諗每個月19-20k冇得走掛,始終未試過搬出黎住,剩返既仲要比車錢保險飯錢電話費家用
我份糧就咁冇左,還錢同儲錢就靠老婆個份,好唔secure 咁姐

你同我情況差不多,一個人供完就儲唔到錢
我仲要未來老婆係月光
要生仔都唔知點算,又係覺得好唔secure
想問下,一手新居屋一房裝修費要預幾多到

兩個

我仲要未來老婆係月光

我女朋友同我講我要成份糧拎出嚟個pool 再配給三千比我 我已經表達左我極度不同意同不配合,而家等佢發落 我真係想...對唔住呀女友大人 唔敢講佢壞話
啟德2個鍾清

我仲要未來老婆係月光

我女朋友同我講我要成份糧拎出嚟個pool 再配給三千比我 我已經表達左我極度不同意同不配合,而家等佢發落 我真係想...對唔住呀女友大人 唔敢講佢壞話

3000好多架喇

未一齊住,年尾入伙,無咩概念一個月要用幾錢 淨係知供樓差餉管理都17k,我地兩個加埋月入40k
無知一問...
啲五十年樓其實仲可以頂到幾多年?
例如美孚新村咁
宜家買入再供20-30年
到時咪成70-80年樓
宜家啲唐樓唔係50年樓齡已經可以拆咩
咁大個屋苑點搞重建

聽過人話石屎樓保養得好既話
可以頂到一百年
但宜家都未見識過
無知一問...
啲五十年樓其實仲可以頂到幾多年?
例如美孚新村咁
宜家買入再供20-30年
到時咪成70-80年樓
宜家啲唐樓唔係50年樓齡已經可以拆咩
咁大個屋苑點搞重建

聽過人話石屎樓保養得好既話
可以頂到一百年
但宜家都未見識過

以香港設計不論基建或樓宇,通常100年,打個八折都80年,重建可能人都死咗,樓唔樓冇意思,搞掂目前最重要

3000好多架喇

未一齊住,年尾入伙,無咩概念一個月要用幾錢 淨係知供樓差餉管理都17k,我地兩個加埋月入40k

我48k都窄窄地,巴打要努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞