低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
冇父幹係咪收得皮?
利申:同另一半同就出世既小朋友租緊樓成萬四一個月
公屋又爆左上限
居屋就...

2018 大下跌....應該回到 2003

咁你放晒啲樓未呀奧神
冇父幹係咪收得皮?
公屋又爆左上限
居屋就...

你考慮下住個地點
係咪一定要住萬四蚊

同埋你月入又唔講
好難同你睇case

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
但實在頂唔順有磨擦 佢個妹話會搬
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

搵3 萬都租萬4? 轉租一萬每個月都多4 千洗啦

你考慮下住個地點
係咪一定要住萬四蚊

同埋你月入又唔講
好難同你睇case

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

係呀,比例太高點儲錢
冇父幹係咪收得皮?
公屋又爆左上限
居屋就...

2018 大下跌....應該回到 2003

咁你放晒啲樓未呀奧神

奧神:快D 低價放曬俾我,之後大跌我幫大家食曬個loss
奧仔

3萬減14000得返16000,如果請工人照顧小朋友扣扣埋埋每個月無幾多剩,會唔會考慮你老婆唔做野自己照顧返小朋友再申請公屋,公屋3人入息上限$22390

我地都有諗過咁做
一個唔做起碼拎到公屋先
但係要等我另一半考埋個牌先得

調轉你唔做又得唔得

轉行渣的士

申請公屋快入紙越好,真係要商量下其中一方唔做野入咗紙先好啲

3萬減14000得返16000,如果請工人照顧小朋友扣扣埋埋每個月無幾多剩,會唔會考慮你老婆唔做野自己照顧返小朋友再申請公屋,公屋3人入息上限$22390

我地都有諗過咁做
一個唔做起碼拎到公屋先

調轉你唔做又得唔得

轉行渣的士

加多個老人家做四人家庭申請仲快

我地都有諗過咁做
一個唔做起碼拎到公屋先

調轉你唔做又得唔得

轉行渣的士

我本身比我另一半人工高
而且佢份工閪閪地
我地拍拖個時已經成日叫佢轉

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

係呀,比例太高點儲錢

個時急住租 比屋企人趕
咁岩佢個妹本身住既就完約
咪三條友夾份租$13xxx
點知咁快會吵
到時完contract會搵番平啲
但油塘藍田觀塘區真係冇乜可能

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

係呀,比例太高點儲錢

個時急住租 比屋企人趕
點知咁快會吵

夾份租屋就要預咗有咁既一日,無可能有人同你長期夾租

轉行渣的士

入左紙去搵社工

同埋仲有樣煩就係
我屋企係公屋jj,最大單位
我有個阿哥結婚之後就除名搬走左
如果我除埋係咪會要我啲屋企人大屋搬細屋?
P.S. 我屋企兩老好concern呢個問題,畢竟係個度住左廿年咁滯

轉行渣的士

入左紙去搵社工

同埋仲有樣煩就係
P.S. 我屋企兩老好concern呢個問題,畢竟係個度住左廿年咁滯

諗唔到咁多,它日你有公/居咪又係要除你名

係呀,比例太高點儲錢

個時急住租 比屋企人趕
點知咁快會吵

個時仲戇鳩鳩話夾到佢妹結婚
起碼都暫時頂到兩年
屌而家幾個月已經玩完

入左紙去搵社工

同埋仲有樣煩就係

係,而家根本就兩頭唔到岸
自己等死咁
不過好感激一眾巴打解答
我會好好考慮下一步要點做
有得必有失,凡事總有sacrifice,小朋友一出世開支只會越嚟越大,儲錢會越嚟越困難,暫時點睇都係其中一方唔做野申請公屋最好

係呀,比例太高點儲錢

個時急住租 比屋企人趕
點知咁快會吵

起碼都暫時頂到兩年
屌而家幾個月已經玩完

女人同女人最鐘意搵交嘈架啦
我女友同老母都可以嗜到掉曬d野出門口

入左紙去搵社工

同埋仲有樣煩就係

係,而家根本就兩頭唔到岸
自己等死咁
不過好感激一眾巴打解答
我會好好考慮下一步要點做

公屋/居屋係最好選擇
有得必有失,凡事總有sacrifice,小朋友一出世開支只會越嚟越大,儲錢會越嚟越困難,暫時點睇都係其中一方唔做野申請公屋最好

知道呀
我其實都驚比人屌話明明有手月腳都要靠啲屎橋拎公屋
但我地呢啲所謂夾心階層仲可以點做?
等正苦幫?下世投埋胎都唔知有冇

係呀,比例太高點儲錢

個時急住租 比屋企人趕
點知咁快會吵

起碼都暫時頂到兩年
屌而家幾個月已經玩完

女人同女人最鐘意搵交嘈架啦
我女友同老母都可以嗜到掉曬d野出門口

一山不能藏二虎,相見好同住難,佢地嘈交你幫邊一邊都死,所以最好分開住

知道呀

理撚得人點睇,跟走規矩做野咪得,有手有腳就唔可以住公屋 咩邏輯

知道呀

理撚得人點睇,跟規矩做野咪得,有手有腳就唔可以住公屋 咩邏輯

知道呀

知道呀

扑野真係戴套好,上面巴打都有講,相見好,同住難。

唔單止巴打你,第時既小朋友,你老婆個妹,其實都係受害者。

知道呀

扑野真係戴套好,上面巴打都有講,相見好,同住難。

唔單止巴打你,第時既小朋友,你老婆個妹,其實都係受害者。

同埋姨仔一齊住咁幸福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞