低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
【短片】【長實峻瀅II】未入伙已出水 天花牆角滲漏超標4倍

2017-01-25 00:00:00 HKT

業主投訴睡房天花牆角勁滲水,驗樓師賴達明上門以濕度儀器探測,果然嚴重超標。

明哥以紅外線探測器再證實該處有異常低溫帶,反映天花牆身內積水。

儀器顯示天花牆身濕度高達999度,比起同一室內、正常牆身度到約200度,超出4倍。

業主投訴單位未入伙,已經滲漏,記者與明哥登門造訪,肉眼已見睡房天花現一大灘水跡。
長實(1113)將軍澳峻瀅2期入伙將近一個月,今年1月初驗收一個單位交樓質素僅獲64.75分,單位質素差卻只是冰山一角。收樓將近一個月,還有讀者投訴單位全屋執漏memo貼滿屋已不再話下,可憐未到雨季,睡房天花牆身已滲水,驗樓師賴達明「明哥」上門檢查,滲水問題果然嚴重,超標4倍。

明哥到場,肉眼已見天花牆角出現一大撻水跡,透過紅外線掃瞄器檢查,發現該處出現異常低溫帶,呈現滲水跡象。滲水有幾勁,於是以濕度儀器仔細檢查,指數達999點,比起沒有滲水的牆身錄約200點,超標4倍,的而且確,牆內積水。

為了證實,牆內積水並非潮濕或倒汗水,以另一個儀器檢查,可見室內相對濕度百份之40,牆身溫度要達到0度,才會出現倒汗水,然而牆身當時溫度14.5度,反映牆內水跡並非潮濕或倒汁水所致。

業主向發展商反映上述情況,換來冷氣機喉漏水的答案,明哥敲打牆身,聽聲已知是實心牆,冷氣機喉並非沿滲水處走線,相信滲水源頭並非發展商hea答的原因。明哥相信,滲水位置集中牆角,理應是外牆滲水所致,可要求發展商打針,嚴重者或要從外牆做防漏工程。

明哥指出,目前為峻瀅2期收樓的高峰期,暫時有近10個單位出現類似滲水情況,由於現時未到雨季,不排除雨季來臨,情況更為嚴重。

對於上述單位的情況,長實發言人回覆指,根據一般收樓程序,接獲業主申報懷疑漏水項目,會派員聯同承建商到單位視察及跟進。而上述單位業主已於1月18日遞交執修清單,會按程序跟進。

記者 陳家雄

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

上一則: 【短片】TVB玩財技!42億元回購股份 殼王、黎瑞剛變相增持

下一則: 【美股戰報】侵侵吹風勁減稅 道指早段靠穩

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56218644&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170125

未入伙已出水

+X哥嘅樓出晒名

仲未係雨季

未入伙已出水

+X哥嘅樓出晒名

仲未係雨季

雨季果陣屋企就變水舞間了
【新界成交‧不斷更新】用家啱價即入市 524.8萬買尚豪庭兩房

2017-01-24 21:44:00 HKT

馬鞍山中心

沙田河畔花園

大埔新達廣場

大圍名城

元朗尚豪庭
【更新內容】

美聯物業林振華表示,元朗尚豪庭2座低層E室,建築面積559方呎,實用面積440方呎,兩房間隔,以524.8萬元成交,建築呎價9,388元,實用呎價11,927元。買家為一名用家,見單位價格符合預算,故決定承接。原業主2014年2月以394.8萬元購入,獲利130萬元,升值32.9%。

【大圍:名城三房920萬售 六年多升值不足兩成】

世紀21奇豐物業李仕明表示,大圍名城1期3座高層NB室,建築面積1,030方呎,實用面積785方呎,三房連套房間隔,獲區內客以920萬元承接,建築呎價8,932元,實用呎價11,720元,屬市價。原業主2010年以782萬元購入,獲利138萬元,升值17.6%。

【大埔:新達廣場兩房14年升價3.5倍 賺近五球】

美聯物業汪子龍表示,大埔新達廣場4座低層C室,建築面積599方呎,實用面積489方呎,兩房間隔,以619.8萬元成交,建築呎價10,347元,實用呎價12,675元。買家為一名用家,見屋苑鄰近鐵路,加上放盤少,故決定斥資購入。原業主2002年10月以138萬元購入,獲利481.8萬元,升值3.5倍。

【沙田:準新婚客393萬買河畔花園 6年賺3球】

沙田上車屋苑河畔花園錄成交,中原地產招錦昌表示,C座高層2室,建築面積385方呎,實用面積269方呎,兩房間隔,業主叫價約399萬元,減價6萬元以393萬元易手,實用呎價14,610元。中原招錦昌表示,新買家為一對準新人,見單位價錢合其預算,睇樓時即決定入市單位作婚後新居之用;據悉,原業主則於2001年以93萬元購入單位,持貨約6年,是次沽出單位賬面賺300萬元,升值約3.2倍。

【馬鞍山:馬鞍山中心兩房戶520萬沽 實呎14,286元創新高】

美聯物業鍾燕河表示,馬鞍山中心錄得兩房戶成交,外區用家以520萬元承接,實呎14,286元,創屋苑1年以來新高,單位為2座高層C室,建築面積492方呎,實用364方呎,雙方議價15萬元,以520萬元成交,建築及實用呎價10,569及14,286元。樓下同室,上年9月以500萬元易手,是次單位造價高20萬元。

原業主於2012年8月以345萬元購入,持貨逾四年,進賬175萬元,升值約51%。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm
馬鞍山樓真係越升越有
反而烏溪沙果邊迎海同銀湖就冇乜升
馬鞍山樓真係越升越有

交通唔方便
【短片】【長實峻瀅II】未入伙已出水 天花牆角滲漏超標4倍

2017-01-25 00:00:00 HKT

業主投訴睡房天花牆角勁滲水,驗樓師賴達明上門以濕度儀器探測,果然嚴重超標。

明哥以紅外線探測器再證實該處有異常低溫帶,反映天花牆身內積水。

儀器顯示天花牆身濕度高達999度,比起同一室內、正常牆身度到約200度,超出4倍。

業主投訴單位未入伙,已經滲漏,記者與明哥登門造訪,肉眼已見睡房天花現一大灘水跡。
長實(1113)將軍澳峻瀅2期入伙將近一個月,今年1月初驗收一個單位交樓質素僅獲64.75分,單位質素差卻只是冰山一角。收樓將近一個月,還有讀者投訴單位全屋執漏memo貼滿屋已不再話下,可憐未到雨季,睡房天花牆身已滲水,驗樓師賴達明「明哥」上門檢查,滲水問題果然嚴重,超標4倍。

明哥到場,肉眼已見天花牆角出現一大撻水跡,透過紅外線掃瞄器檢查,發現該處出現異常低溫帶,呈現滲水跡象。滲水有幾勁,於是以濕度儀器仔細檢查,指數達999點,比起沒有滲水的牆身錄約200點,超標4倍,的而且確,牆內積水。

為了證實,牆內積水並非潮濕或倒汗水,以另一個儀器檢查,可見室內相對濕度百份之40,牆身溫度要達到0度,才會出現倒汗水,然而牆身當時溫度14.5度,反映牆內水跡並非潮濕或倒汁水所致。

業主向發展商反映上述情況,換來冷氣機喉漏水的答案,明哥敲打牆身,聽聲已知是實心牆,冷氣機喉並非沿滲水處走線,相信滲水源頭並非發展商hea答的原因。明哥相信,滲水位置集中牆角,理應是外牆滲水所致,可要求發展商打針,嚴重者或要從外牆做防漏工程。

明哥指出,目前為峻瀅2期收樓的高峰期,暫時有近10個單位出現類似滲水情況,由於現時未到雨季,不排除雨季來臨,情況更為嚴重。

對於上述單位的情況,長實發言人回覆指,根據一般收樓程序,接獲業主申報懷疑漏水項目,會派員聯同承建商到單位視察及跟進。而上述單位業主已於1月18日遞交執修清單,會按程序跟進。

記者 陳家雄

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

上一則: 【短片】TVB玩財技!42億元回購股份 殼王、黎瑞剛變相增持

下一則: 【美股戰報】侵侵吹風勁減稅 道指早段靠穩

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56218644&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170125

未入伙已出水

+X哥嘅樓出晒名

仲未係雨季

買得誠哥樓都預左會滲水架啦
馬鞍山樓真係越升越有

交通唔方便

烏溪沙果邊真係幾荒無下
得個商場仔就今都冇,乜都要係會所搞掂
馬鞍山配套好好多,但冇乜新樓

+X哥嘅樓出晒名

仲未係雨季

買得誠哥樓都預左會滲水架啦

所以海之戀個個都驚,做打針灌入去冇用,啲水會走去第二個weak point漏出嚟,最後打到滿晒先止到,去旺角港鐵站,油麻地站望吓車軌廣告牌啲石屎牆就有概念,打針打到滿晒
想問下咁多位,
如果aim 上水粉嶺,~8000蚊實尺嘅樓係咪已經唔存在?
網上睇樓啲盤9成都係假野
馬鞍山樓真係越升越有

交通唔方便

烏溪沙果邊真係幾荒無下

迎海個景好正
想問下咁多位,

睇最近成交價,粉嶺補地價居屋或者有可能嘅?
想問下咁多位,

居屋or公屋
私樓唔洗諗了
馬鞍山樓真係越升越有

交通唔方便

烏溪沙果邊真係幾荒無下

迎海個景好正

但就真係得個景
想問下咁多位,

居屋or公屋
私樓唔洗諗了

真係最多都係補左地價既居屋
個人意見 個浪未到 都唔駛急
好多公司已經做緊黎年 forecast 同 budgeting
好多連凍薪都補唔住要 cut 人
相信2017動盪機會都唔細

好多公司已經做緊黎年 forecast 同 budgeting

新沙士

早晨,奧仔
美孚都2,000..
想問下咁多位,

居屋or公屋
私樓唔洗諗了

真係最多都係補左地價既居屋

8000 蚊樓下實呎都真係最後機會
我怕過兩年連1萬蚊樓下既盤都無乜
呢度有無巴打買左柏傲灣?

講咗幾年,失業率仲好低

早晨,奧仔

奧仔,殞石幾時到
馬鞍山樓真係越升越有

交通唔方便

呢度有無巴打買左柏傲灣?

好似冇

講咗幾年,失業率仲好低

樓價真係好難跌

班仆街發展商13000蚊買塊地,唔通賣你地九千蚊呎咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞