低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
柏傲灣:李生唔識睇樓市 仍以460萬入貨

新世界發展(00017)荃灣柏傲灣第3輪銷售共105伙,首個半小時售出約80%。其中於首2輪未能成功入市的向隅客李先生稱,今日剛以約460萬港元購入一個柏傲灣開放式戶。

他指出,該盤雖已加價,但認為仍合理,首期預計約40%,對於未來樓市坦言「唔識睇」。

新世界發展(00017)荃灣柏傲灣今早第3輪銷售涉105伙,首個半小時,已售出約8成單位。買家中,現正於青衣租樓住的杜先生稱,剛以逾1,000萬港元購入一個柏傲灣3房戶自住,首期預計約500萬元;雖覺樓價貴,但認為樓價會居高不下,故仍入市。

對於加息問題,他表示,若加息1至2厘,依然可以接受。

居於荃灣的馮太太及其新抱剛成功以690萬港元購入柏傲灣1房海景戶。

馮太新抱稱,原本有意購買柏傲灣兩房戶,不過最終以約690萬元買入1個1房海景單位,認為依然屬心儀的單位,樓價合理,該區環境優美,暫時未定首期多少,笑言「可能中六合彩」,屆時便一炮過全數支付樓價,又指父母會提供部分資助。

她又稱,早前兩輪銷售也有入票,惟未成功入市。

一個盲買,一個租樓都有5球做首期,一個奶奶送樓....
跌?嘻嘻
有得必有失,凡事總有sacrifice,小朋友一出世開支只會越嚟越大,儲錢會越嚟越困難,暫時點睇都係其中一方唔做野申請公屋最好

知道呀
我其實都驚比人屌話明明有手月腳都要靠啲屎橋拎公屋
但我地呢啲所謂夾心階層仲可以點做?
等正苦幫?下世投埋胎都唔知有冇

扑野真係戴套好,上面巴打都有講,相見好,同住難。

唔單止巴打你,第時既小朋友,你老婆個妹,其實都係受害者。

同埋姨仔一齊住咁幸福

姐妹丼
有得必有失,凡事總有sacrifice,小朋友一出世開支只會越嚟越大,儲錢會越嚟越困難,暫時點睇都係其中一方唔做野申請公屋最好

知道呀

理撚得人點睇,跟走規矩做野咪得,有手有腳就唔可以住公屋 咩邏輯

俾我拎到我都拎,依家俾晒啲䗌港人,個個大陸幾層樓落黎香港拎公屋
美聯物業帝庭軒分行營業經理葉劍威(Keith Ip)表示,該行日前促成一宗粉嶺花園兩房戶成交,用家議價7萬元,以約373萬元承接。

葉劍威稱,上述成交的粉嶺花園為19座中層A室,實用面積約為467呎,建築面積約為540呎,兩房間隔,以約373萬元成交,折合實用面積呎價約為7,987元,建築面積呎價約為6,907元。買家為一名上車客,鍾情屋苑低密度環境怡人,加上價格符合預算,故決定承接。

原業主於06年12月份以約100萬元購入上述物業,是次轉售帳面獲利約273萬元,物業升值約273%。

我見粉嶺花園近聯和墟, 生活圈子都幾方便, 但係出入九龍港島的交通唔方便

知道呀

理撚得人點睇,跟走規矩做野咪得,有手有腳就唔可以住公屋 咩邏輯

俾我拎到我都拎,依家俾晒啲䗌港人,個個大陸幾層樓落黎香港拎公屋

香港三公 = 公屋 + 公援/公務員 冇得輸,新公屋全部居屋起法,我都想要

知道呀

香港三公 = 公屋 + 公援/公務員 冇得輸,新公屋全部居屋起法,我都想要

會唔會係調返轉,新居屋全部跟公屋起法
美聯物業帝庭軒分行營業經理葉劍威(Keith Ip)表示,該行日前促成一宗粉嶺花園兩房戶成交,用家議價7萬元,以約373萬元承接。

葉劍威稱,上述成交的粉嶺花園為19座中層A室,實用面積約為467呎,建築面積約為540呎,兩房間隔,以約373萬元成交,折合實用面積呎價約為7,987元,建築面積呎價約為6,907元。買家為一名上車客,鍾情屋苑低密度環境怡人,加上價格符合預算,故決定承接。

原業主於06年12月份以約100萬元購入上述物業,是次轉售帳面獲利約273萬元,物業升值約273%。

我見粉嶺花園近聯和墟, 生活圈子都幾方便, 但係出入九龍港島的交通唔方便

100萬買入 當時點解咁平
香港樓價貴,為求上車即使單位面積只有100方呎至300方呎都要住。置業如果不靠父母積蓄資助,青年人要「上車」談何容易!

以最近熱賣的荃灣西柏傲灣一個入場單位作例子,318方呎的開放式單位售516.8萬元,如用建築期付款,如借30年,首期要付40%即206.72萬元,60%借款達310萬元,每月供款要12,252元,但由於銀行批按揭時須計入加息3厘作壓力測試,即是會按每月供款17, 606元來算供款人的每月收入,以供款可最高佔60%收入計,買家的月薪至少要3萬元才可獲批按揭。
柏傲灣最平單位首期206萬

若借20年計,首期要付40%即206.72萬元,60%借款達310萬元,計入壓力測試,每月供款將按21,330元計,即至少要月入3.6萬元才可買入此蝸居。
而以一個月入3.6萬元的年輕人而言,即使不食不用不搭車,都要儲4.7年才夠錢比首期206.72萬元。事實當然不可能不食不用不搭車,即使每月儲一半,亦要儲近10年才可購入一個連房都無的蝸居。難怪不少父母都要資助自己子女,甚至代付首期,實在令人心傷!

318呎仲細過我間居屋
冇父幹係咪收得皮?
利申:同另一半同就出世既小朋友租緊樓成萬四一個月
公屋又爆左上限
居屋就...

你考慮下住個地點
係咪一定要住萬四蚊

同埋你月入又唔講
好難同你睇case

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
但實在頂唔順有磨擦 佢個妹話會搬
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

手頭儲蓄有幾多?如果有50萬 不妨去睇下樓
見藍田居屋成交仲有三百頭既細單位
你租萬四 我供都係呢個數

利申 藍田友
香港樓價貴,為求上車即使單位面積只有100方呎至300方呎都要住。置業如果不靠父母積蓄資助,青年人要「上車」談何容易!

以最近熱賣的荃灣西柏傲灣一個入場單位作例子,318方呎的開放式單位售516.8萬元,如用建築期付款,如借30年,首期要付40%即206.72萬元,60%借款達310萬元,每月供款要12,252元,但由於銀行批按揭時須計入加息3厘作壓力測試,即是會按每月供款17, 606元來算供款人的每月收入,以供款可最高佔60%收入計,買家的月薪至少要3萬元才可獲批按揭。

若借20年計,首期要付40%即206.72萬元,60%借款達310萬元,計入壓力測試,每月供款將按21,330元計,即至少要月入3.6萬元才可買入此蝸居。
而以一個月入3.6萬元的年輕人而言,即使不食不用不搭車,都要儲4.7年才夠錢比首期206.72萬元。事實當然不可能不食不用不搭車,即使每月儲一半,亦要儲近10年才可購入一個連房都無的蝸居。難怪不少父母都要資助自己子女,甚至代付首期,實在令人心傷!

why not 按揭保險借八成?
六百萬樓下喎

why not 按揭保險借八成?
六百萬樓下喎

買呢一水柏傲灣係咩心態
一買就輸人10幾%
冇父幹係咪收得皮?
公屋又爆左上限
居屋就...

望下大西北囉
再唔係單支,舊少少既
冇父幹係咪收得皮?
公屋又爆左上限
居屋就...

你考慮下住個地點
係咪一定要住萬四蚊

同埋你月入又唔講
好難同你睇case

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

首先要增加收入……
冇父幹係咪收得皮?
公屋又爆左上限
居屋就...

你考慮下住個地點
係咪一定要住萬四蚊

同埋你月入又唔講
好難同你睇case

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

首先要增加收入……

我同太太月入33K
比樓上巴打唔好得幾多
不過間居屋每月供款連管理1萬

諗緊好唔好生仔

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

首先要增加收入……

我同太太月入33K
比樓上巴打唔好得幾多

諗緊好唔好生仔

本身大唔大使先

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

首先要增加收入……

我同太太月入33K
比樓上巴打唔好得幾多

諗緊好唔好生仔

本身大唔大使先

唔大洗 幾年黎去得2次旅行 依家供緊樓都固定儲到3k - 3.5k

兩公婆加埋月入30k
本身同緊另一半個妹夾租
所以要兩條友食番啲租
因為雙方父母都住同一區
所以都傾向租番同一區
Btw 係藍田個頭
黎緊有新居屋會準備抽

首先要增加收入……

我同太太月入33K
比樓上巴打唔好得幾多

諗緊好唔好生仔

本身大唔大使先

唔大洗 幾年黎去得2次旅行 依家供緊樓都固定儲到3k - 3.5k

儲得泔少算大洗喎

我同太太月入33K
比樓上巴打唔好得幾多

諗緊好唔好生仔

本身大唔大使先

養細路貴過大人,3-4k 一個月未必夠
首置自住係咪可以借9成?
如果想租出去係咪要比3成首期?
首置自住係咪可以借9成?
如果想租出去係咪要比3成首期?

租出去要一半首期
呢個就黎要放topic
[放租要五成首期]低調置業討論(七)
冇父幹係咪收得皮?
公屋又爆左上限
居屋就...

得罪講句...
無父幹租緊樓仲要黎緊生小朋友一闊三大
都真係幾難儲錢買樓
冇父幹係咪收得皮?
公屋又爆左上限
居屋就...

得罪講句...
無父幹租緊樓仲要黎緊生小朋友一闊三大
都真係幾難儲錢買樓

單身月入 30K 都買唔到樓
冇父幹係咪收得皮?
公屋又爆左上限
居屋就...

2018 大下跌....應該回到 2003

奧仔一時2017一時2018
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞