低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

師兄真係唔該哂,佢兩公婆宜家出黎搵我傾。

你有無睇我啲回應睇清楚先好同你個朋友傾

有呀,我媽都好似有講過類似既野 ,同埋一陣會比佢睇埋個post。

睇個勢佢應該都加名架啦。

師兄真係唔該哂,佢兩公婆宜家出黎搵我傾。

你有無睇我啲回應睇清楚先好同你個朋友傾

有呀,我媽都好似有講過類似既野 ,同埋一陣會比佢睇埋個post。

睇個勢佢應該都加名架啦。

加名最安全
好似話柏傲又加推

一嘢推晒,係咁升點解唔等
留名學野。
有冇巴打買過村屋,睇中左錦田村屋,環境唔錯,新樓,8月先收樓,屋苑式管理,本身住市區,預左買車,會唔會唔方便?

村屋睇你買邊,有啲交通真係唔方便,我所知既錦田村屋既交通都唔係咁方便,你買車係假期先用定返工都會用? 如果返工都渣車咪無大問題

奧仔攪新意

新一年新意念
薯巴你幾時有抽獎結果

上一輪無去抽呀,要人到先有得抽
依家另一個問題又黎,女家屋企人奧神上身
日日send 專家文出黎話跌,唔好入市

我呀媽都上身,佢極唔鐘意天台,話供到六十歲後邊有錢維修天台
我睇其他盤又話我晒時間
新Post留名

新一年新意念
薯巴你幾時有抽獎結果

我睇其他盤又話我晒時間

佢又有少少道理,不過三十年後都唔知咩事,依家諗定三十年後把鬼咩

我睇其他盤又話我晒時間

佢又有少少道理,不過三十年後都唔知咩事,依家諗定三十年後把鬼咩

十幾年後可以都換樓啦

我睇其他盤又話我晒時間

屌 咁多野驚 唔好話驚行行下比人扔野 扔死左

我睇其他盤又話我晒時間

十幾年後可以都換樓啦

所以我覺得張家輝講得好岩
幾時係你買樓嘅時機?
你買到樓就係買樓嘅好時機
好似話柏傲又加推

一嘢推晒,係咁升點解唔等

對後市無信心
青衣美景329尺超低層都有人肯368萬唔睇樓即買
點夠人爭

但而家重有間360長放

手上冇一個aa有盤喎而家
巴打係邊到睇到?
屋企人年過半百 依家打算買樓自住
想問下35年樓齡6百萬既樓最多可以做到幾成按歇?
我上網search過一啲話可以借到8~9成 一啲話舊樓最多只可以借7成 到底邊樣真
平均月入around 70~80k
首次置業 乜都唔清楚
我上網search過一啲話可以借到8~9成 一啲話舊樓最多只可以借7成 到底邊樣真
首次置業 乜都唔清楚

首置八成,如果睇中又驚樓齡問題最好問銀行
如果我月入三萬五,但要月入四萬先過到壓測,我女朋友肯幫我擔保,咁佢要月入四萬樓上 (食曬) 定還是只要月入5000以上,砌埋過4萬就OK?

女朋友唔係直系親屬銀行又肯唔肯?請問有冇巴打有經驗,謝

壓測夠數ok,女朋友冇問題的
首次置業 乜都唔清楚

唔該巴打
知道首置8成就ok了
咁易計條數好多

同依家開始睇緊樓價 發覺將軍澳啲樓好多都供平過我依家租重要新啲
【短片】【長實峻瀅II】未入伙已出水 天花牆角滲漏超標4倍

2017-01-25 00:00:00 HKT

業主投訴睡房天花牆角勁滲水,驗樓師賴達明上門以濕度儀器探測,果然嚴重超標。

明哥以紅外線探測器再證實該處有異常低溫帶,反映天花牆身內積水。

儀器顯示天花牆身濕度高達999度,比起同一室內、正常牆身度到約200度,超出4倍。

業主投訴單位未入伙,已經滲漏,記者與明哥登門造訪,肉眼已見睡房天花現一大灘水跡。
長實(1113)將軍澳峻瀅2期入伙將近一個月,今年1月初驗收一個單位交樓質素僅獲64.75分,單位質素差卻只是冰山一角。收樓將近一個月,還有讀者投訴單位全屋執漏memo貼滿屋已不再話下,可憐未到雨季,睡房天花牆身已滲水,驗樓師賴達明「明哥」上門檢查,滲水問題果然嚴重,超標4倍。

明哥到場,肉眼已見天花牆角出現一大撻水跡,透過紅外線掃瞄器檢查,發現該處出現異常低溫帶,呈現滲水跡象。滲水有幾勁,於是以濕度儀器仔細檢查,指數達999點,比起沒有滲水的牆身錄約200點,超標4倍,的而且確,牆內積水。

為了證實,牆內積水並非潮濕或倒汗水,以另一個儀器檢查,可見室內相對濕度百份之40,牆身溫度要達到0度,才會出現倒汗水,然而牆身當時溫度14.5度,反映牆內水跡並非潮濕或倒汁水所致。

業主向發展商反映上述情況,換來冷氣機喉漏水的答案,明哥敲打牆身,聽聲已知是實心牆,冷氣機喉並非沿滲水處走線,相信滲水源頭並非發展商hea答的原因。明哥相信,滲水位置集中牆角,理應是外牆滲水所致,可要求發展商打針,嚴重者或要從外牆做防漏工程。

明哥指出,目前為峻瀅2期收樓的高峰期,暫時有近10個單位出現類似滲水情況,由於現時未到雨季,不排除雨季來臨,情況更為嚴重。

對於上述單位的情況,長實發言人回覆指,根據一般收樓程序,接獲業主申報懷疑漏水項目,會派員聯同承建商到單位視察及跟進。而上述單位業主已於1月18日遞交執修清單,會按程序跟進。

記者 陳家雄

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

上一則: 【短片】TVB玩財技!42億元回購股份 殼王、黎瑞剛變相增持

下一則: 【美股戰報】侵侵吹風勁減稅 道指早段靠穩

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56218644&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170125
個人意見 個浪未到 都唔駛急
好多公司已經做緊黎年 forecast 同 budgeting
好多連凍薪都補唔住要 cut 人
相信2017動盪機會都唔細

唔係掛
首次置業 乜都唔清楚

唔該巴打
知道首置8成就ok了
咁易計條數好多

同依家開始睇緊樓價 發覺將軍澳啲樓好多都供平過我依家租重要新啲

所以一有盤d人就沖

業主投訴睡房天花牆角勁滲水,驗樓師賴達明上門以濕度儀器探測,果然嚴重超標。

明哥以紅外線探測器再證實該處有異常低溫帶,反映天花牆身內積水。

儀器顯示天花牆身濕度高達999度,比起同一室內、正常牆身度到約200度,超出4倍。

業主投訴單位未入伙,已經滲漏,記者與明哥登門造訪,肉眼已見睡房天花現一大灘水跡。
長實(1113)將軍澳峻瀅2期入伙將近一個月,今年1月初驗收一個單位交樓質素僅獲64.75分,單位質素差卻只是冰山一角。收樓將近一個月,還有讀者投訴單位全屋執漏memo貼滿屋已不再話下,可憐未到雨季,睡房天花牆身已滲水,驗樓師賴達明「明哥」上門檢查,滲水問題果然嚴重,超標4倍。

明哥到場,肉眼已見天花牆角出現一大撻水跡,透過紅外線掃瞄器檢查,發現該處出現異常低溫帶,呈現滲水跡象。滲水有幾勁,於是以濕度儀器仔細檢查,指數達999點,比起沒有滲水的牆身錄約200點,超標4倍,的而且確,牆內積水。

為了證實,牆內積水並非潮濕或倒汗水,以另一個儀器檢查,可見室內相對濕度百份之40,牆身溫度要達到0度,才會出現倒汗水,然而牆身當時溫度14.5度,反映牆內水跡並非潮濕或倒汁水所致。

業主向發展商反映上述情況,換來冷氣機喉漏水的答案,明哥敲打牆身,聽聲已知是實心牆,冷氣機喉並非沿滲水處走線,相信滲水源頭並非發展商hea答的原因。明哥相信,滲水位置集中牆角,理應是外牆滲水所致,可要求發展商打針,嚴重者或要從外牆做防漏工程。

明哥指出,目前為峻瀅2期收樓的高峰期,暫時有近10個單位出現類似滲水情況,由於現時未到雨季,不排除雨季來臨,情況更為嚴重。

對於上述單位的情況,長實發言人回覆指,根據一般收樓程序,接獲業主申報懷疑漏水項目,會派員聯同承建商到單位視察及跟進。而上述單位業主已於1月18日遞交執修清單,會按程序跟進。

記者 陳家雄

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

上一則: 【短片】TVB玩財技!42億元回購股份 殼王、黎瑞剛變相增持

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56218644&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170125

未入伙已出水

記者 陳家雄

未入伙已出水

+X哥嘅樓出晒名
【短片】【新世界賣樓】柏傲灣次輪沽95% 翠如否認今早現身買樓

疑似翠如於兩名代理陪同下揀樓,似到真假難分。(伍嘉亮 攝)

柏傲灣現場揀樓處,人頭湧湧

大批市民及代理在辦理揀樓手續

現場有張貼銷售情況

新世界發展營業及市務高級總監楊文(左)、集團營業及市務部助理經理李穎昀(右)

【更新影片、銷情及黃翠如Facebook】

新世界(017)及萬科發展的荃灣柏傲灣,今日進行次輪銷售199伙。新世界發展營業及市務高級總監楊文表示,截至下午五時半,沽出190伙,次輪銷售比率95%,當中一至三房單位沽清,目前只存四房待售。累積售出590伙,套現超過55億元,今日有8組大手客購買2伙,大部份屬首置買家,項目最快明日加推。

翠如BB買樓柏傲灣一事疑幻疑真。A貨「黃翠如」今早9時半左右進入揀樓區,由2男1女美聯地產代理陪同,傳媒追問及是否黃翠如本人時,當時人一直笑而不語,但旁邊的美聯經紀矢言否認。隨後,市埸瘋傳「黃翠如」中46號籌,已經選購1伙低層兩房單位,涉資約760萬。

至接近11時,A貨「黃翠如」在2個男代理護航下步出售樓處,繼續保持緘默。

不過,真正的黃翠如下午向本報澄清,買入柏傲灣單位的並非她本人。另外,她在Facebook專頁撰文指「媽媽剛打電話來,說啊乜師奶說,看報紙我買了樓,我即刻睇報紙,雖然係有啲似樣,但阿媽,我哋對左咁多年,你連自己個女嘅樣都真係認唔到⋯⋯⋯ 。那是別人的女兒,不是我媽媽的女兒。」

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56215250&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170125
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞