低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
想請教 係咪要過左罰息期先可以每月供多啲

你每月供款係跟息口同outstanding

過左罰息期之後可以還一筆錢而唔駛俾人罰, 同每月供款兩樣野
新手想上車
如果有cash 120萬,月薪2個人加埋約3萬。 夠唔夠?
希望買350萬左右單位

2成首期,連埋裝修雜費應該夠
3萬過到壓測,問題係依家冇乜350萬既樓

4m 樓, 俾80萬 首期, 就咁禁經絡個apps 入息要求$29,748

其實係唔係儲到150萬左右再諗會實際d

首先要睇你2個一個月儲到幾多 先知你果30萬要儲幾耐
新手想上車
希望買350萬左右單位

屯門有

我鐘意君匯港多d

港灣豪庭下面個公園

咩事

http://www.districtcouncils.gov.hk/archive/ytm_d/pdf/2010/YTM_2010_134_TC.pdf

2010年

即係如果我要一炮還5萬 就要等罰息期完?

咩事

http://www.districtcouncils.gov.hk/archive/ytm_d/pdf/2010/YTM_2010_134_TC.pdf

2010年

Google搵唔到啲官方文獻
廢事比人屌我亂吹
最新係呢份

你而家還咪罰 1-2% (你自己睇返d terms❩, 罰息期過左咪唔駛

你未過貸款額一半放入ML acct 效果無異, 好似係
港灣其實幾好,樓下公園其實頗遠下,道友聚集係天橋底,對匯璽影響大d。你出入唔會經
港灣其實幾好,樓下公園其實頗遠下,道友聚集係天橋底,對匯璽影響大d。你出入唔會經

不過樓下好臭狗尿味就真

咩事

咁恐怖

好似話 2012年變返私人公園
[quote]新手想上車
希望買350萬左右單位

4m 樓, 俾80萬 首期, 就咁禁經絡個apps 入息要求$29,748

首先要睇你2個一個月儲到幾多 先知你果30萬要儲幾耐[/quot對e]

市區其實仲有好多單幢樓做到3.5M 樓下,
好似樓上港灣豪庭 / 樂群街公園附近有幢萬豪閣,20年樓齡,近300呎成咗3.2M。

不過呢度(其他地方都好似係)冇乜巴絲J單支

有無巴打住過村屋?對村屋買賣有認知?
新手,打算同女朋友儲錢買村屋,大約250萬-350樓左右既村屋,但想問問做8成按係咪無咩可能?(假設唔係屋宛村屋)
謝謝
4m 收租單位有無巴打/aa推介下?

睇大興感覺幾好

車位唔洗煩

其實想full paid 一層再按錢出黎俾首期

有無得諗

Full pay 再按錢

full pay 一層 用屋企人名。 再按舊錢出黎加多少少做首期買多層
新手,打算同女朋友儲錢買村屋,大約250萬-350樓左右既村屋,但想問問做8成按係咪無咩可能?(假設唔係屋宛村屋)
謝謝

未買過,已知村屋業權,路權(行入去你屋企門口條路),甚至化糞池嘅使用權都要搞清楚,唔係就美夢變成惡夢,另外留意治安問題,經常有爆格,拍車90%有陀地收錢,另外有啲敲詐業主「管理費」,最好先租一輪睇吓點環境,按揭唔知係咪仲係五成,要問銀行,2003年小弟係坑口幫人起村屋護土牆(貼近山邊ASD一定要業主起),第一日開工即比廿機個牛屎飛圍,話冇通知佢哋係度動土唔得,我哋唔同佢嘈收工,搵業主講情況,足足一星期後業主先再聯絡我哋

首先要睇你2個一個月儲到幾多 先知你果30萬要儲幾耐[/quot對e]

市區其實仲有好多單幢樓做到3.5M 樓下,
好似樓上港灣豪庭 / 樂群街公園附近有幢萬豪閣,20年樓齡,近300呎成咗3.2M。

不過呢度(其他地方都好似係)冇乜巴絲J單支

我諗儲2年半到啦
單支冇問題 仲好啦屌
謝謝

未買過,已知村屋業權,路權(行入去你屋企門口條路),甚至化糞池嘅使用權都要搞清楚,唔係就美夢變成惡夢,另外留意治安問題,經常有爆格,拍車90%有陀地收錢,另外有啲敲詐業主「管理費」,最好先租一輪睇吓點環境,按揭唔知係咪仲係五成,要問銀行,2003年小弟係坑口幫人起村屋護土牆(貼近山邊ASD一定要業主起),第一日開工即比廿機個牛屎飛圍,話冇通知佢哋係度動土唔得,我哋唔同佢嘈收工,搵業主講情況,足足一星期後業主先再聯絡我哋

巴打多謝你先
因為第一次可能會係第一次買樓,而同女朋友又心儀買村屋,想問清楚,同埋村屋會比較易負擔
謝謝

巴打多謝你先
因為第一次可能會係第一次買樓,而同女朋友又心儀買村屋,想問清楚,同埋村屋會比較易負擔

如果識啲村霸就好啲,或者個aa做村屋有經驗而且可靠
謝謝

巴打多謝你先

以我所知村屋只做到五成
三個字 = 死路一條 !
三個字 = 死路一條 !

雷奧其實係咪大陸譯音黎?
大家來緊今年有咩目標?
大家來緊今年有咩目標?

買到樓
大家來緊今年有咩目標?

買到樓

希望新一年繼續對奧囝持有堅定信心, 確定2047, 新sars係會嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞