低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

佢地有staff loan係人工100倍
其他要用正常rate做
做夠一年可以申請
唔做要拎返staff loan果舊出黎

有得做都咪制啦, 一嚟轉唔到工, 二嚟俾人知你係公司借100倍, 我係你上司一定卒撚死你, 因為你走唔到

好多銀行朋友做按揭都用其他銀行

果100倍其實係送錢比你
借就0.8里
ML就2.15
想點

睇下你對份工有幾安於現狀囉, 如果你想轉下工唔打死一世同一份工既, 就唔應該申請 申請呢D loan 已經唔係單單利息上既考慮...你話如果俾人炒左都唔使即還, 老虎蟹都借

再者聽唔少fd 講, 有D人供緊樓用緊呢D plan, 突然銀行話要裁員炒左, 要即嘔出嚟, 去邊到嘔

都有聽人講有人借呢D loan 去炒英國樓贏開巷...
想問下暫時有70萬
兩公婆月入8萬
老婆份工極穩定
建唔建議借多少少錢買貴樓
想問下暫時有70萬
兩公婆月入8萬
老婆份工極穩定

同埋最盡買到幾多?
有冇巴打依加都搵緊按揭, H 依加係+幾多左右, 我暫時申請左兩三間銀行,未批. 借1.5M 30年都係話1%回贈,h+1.35/37
有冇巴打依加都搵緊按揭, H 依加係+幾多左右, 我暫時申請左兩三間銀行,未批. 借1.5M 30年都係話1%回贈,h+1.35/37

大部份1.35, 好似中銀1.33, 永亨首年1.8 fix 之後1.36

我加埋都係咁上下但未計花紅,諗住嚟緊幾年花紅全部還比老豆老母 但我又覺得50k 供完樓都應該夠,因為本身已經慳開,同無乜物慾,但好唔想俾女人渣住春袋做人,巴打們同女人同住之後錢係點搞 聯名戶口?

我同女友用聯名供,個個月出糧都放曬入去,要用就係入面拎。

之後女友就會check 數問你幾百幾百拎左做咩

咁又唔會呀 係買幾千蚊野先會問下佢意見咁,反而佢自己買幾百蚊野都會問我買唔買好
想問下暫時有70萬
兩公婆月入8萬
老婆份工極穩定

同埋最盡買到幾多?

你月入夠個首期唔夠,要買貴樓可能要諗新樓發展商plan

我同女友用聯名供,個個月出糧都放曬入去,要用就係入面拎。

之後女友就會check 數問你幾百幾百拎左做咩

咁又唔會呀 係買幾千蚊野先會問下佢意見咁,反而佢自己買幾百蚊野都會問我買唔買好

巴打女友
點解夠18歲仲係學生,有個有錢老豆比首期 可以過到壓力測試?

好多銀行朋友做按揭都用其他銀行

借就0.8里
ML就2.15
想點

睇下你對份工有幾安於現狀囉, 如果你想轉下工唔打死一世同一份工既, 就唔應該申請 申請呢D loan 已經唔係單單利息上既考慮...你話如果俾人炒左都唔使即還, 老虎蟹都借

再者聽唔少fd 講, 有D人供緊樓用緊呢D plan, 突然銀行話要裁員炒左, 要即嘔出嚟, 去邊到嘔

但咁假設我本身夠首期 有差唔多120萬cash 我其實係想保持流動性 又可以低息 所以就想用佢地既低息十成plan 咁好似幾穩陣咁 轉工都可以轉返正常plan
最驚係炒 間間銀行mortgage 都做唔到 即時做唔到壓測?
有無諗錯左
點解夠18歲仲係學生,有個有錢老豆比首期 可以過到壓力測試?

老豆做擔保人我諗

借就0.8里
ML就2.15
想點

但咁假設我本身夠首期 有差唔多120萬cash 我其實係想保持流動性 又可以低息 所以就想用佢地既低息十成plan 咁好似幾穩陣咁 轉工都可以轉返正常plan
最驚係炒 間間銀行mortgage 都做唔到 即時做唔到壓測?
有無諗錯左

本身夠緊係借

有無諗錯左

本身夠緊係借

借黎放ML 都抵la

律師佢話有對差嚮條數,之後加加減減番d 尾數
但我都唔知佢有無攪轉名
打去問問佢先

12月收樓應該只對到上年年尾果份差餉
123月果份就要巴打你自己交返

Soli會計哂所有野架啦

打左問律師,佢計番差餉差額時
有fax 左比agent, 但無通知我
agent 又無比番那15個字number 比我轉名
剛剛先拎個個number 上網轉左名
下晝再打去1823問下點樣交左錢先
費事過左27 號過期又要罰

老豆做擔保人我諗

直頭做借款人都得la
其實二手樓係咪買前驗樓都冇意義
驗到都係要自己執

唔係,瓏門前業主我哋叫佢補翻佢個租客鑽嘅牆窿,鞋櫃同掛畫啲位,個業主叫aa揾人幫佢執後俾返錢,唔知點解佢比租客鑽牆

買定租?

如果係買既,如果係未簽合約你可以係合約寫明叫賣方幫你執,如果係收樓先發現,合約又冇寫...

如果租既,基本上就會叫業主整,因為層樓係業主既

買嘅,業主執咗

老豆做擔保人我諗

直頭做借款人都得la

咁我唔夠人工過壓力測試
又無有錢老豆
寫埋老豆老母做擔保人得唔得? 佢地仲有返工

老豆做擔保人我諗

直頭做借款人都得la

咁我唔夠人工過壓力測試
又無有錢老豆
寫埋老豆老母做擔保人得唔得? 佢地仲有返工

只要佢地本身冇供緊樓OR其他負債
想問下市場上除左匯豐之外係唔係其他銀行做H按都係跟銀行公會?
恒生係唔係?
想問下市場上除左匯豐之外係唔係其他銀行做H按都係跟銀行公會?
恒生係唔係?

恆生係

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞