低調置業討論(六)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

3000好多架喇

未一齊住,年尾入伙,無咩概念一個月要用幾錢 淨係知供樓差餉管理都17k,我地兩個加埋月入40k

我48k都窄窄地,巴打要努力

大概點分配?

3000好多架喇

未一齊住,年尾入伙,無咩概念一個月要用幾錢 淨係知供樓差餉管理都17k,我地兩個加埋月入40k

我加埋都係咁上下但未計花紅,諗住嚟緊幾年花紅全部還比老豆老母 但我又覺得50k 供完樓都應該夠,因為本身已經慳開,同無乜物慾,但好唔想俾女人渣住春袋做人,巴打們同女人同住之後錢係點搞 聯名戶口?

我加埋都係咁上下但未計花紅,諗住嚟緊幾年花紅全部還比老豆老母 但我又覺得50k 供完樓都應該夠,因為本身已經慳開,同無乜物慾,但好唔想俾女人渣住春袋做人,巴打們同女人同住之後錢係點搞 聯名戶口?

我同女友用聯名供,個個月出糧都放曬入去,要用就係入面拎。

我同女友用聯名供,個個月出糧都放曬入去,要用就係入面拎。

之後女友就會check 數問你幾百幾百拎左做咩
想問下12月中收左樓,一月中已供第一期
幾時會收差餉單?
8o 加價又超14倍。
點加都有人搶
早晨 又來到星期一

同住之後係乜都俾女人揸住春袋,唔止錢咁簡單
早晨 又來到星期一

早晨 又來到星期一

早晨,幾日唔見奧仔
【短片】【辣稅又如何】內地客2,428萬買御龍山 豪付3成辣稅728萬

2017-01-22 22:09:00 HKT

火炭御龍山
【新增影片】

內地客豪氣迫人,美聯物業陳國志表示,沙田御龍山8座中層B室,建築面積1,835方呎,實用面積1,426方呎,四房雙套間隔,望東南河景及馬場景,內地買家以約2,428萬元成交,建築呎價13,232元,實用呎價17,027元。

買家為一名內地用家,無懼辣稅照入市,單是付30%辣稅涉及金額728.4萬元,夠買2伙沙田第一城細戶。原業主2013年2月以約1,998萬元購入單位,是次轉售賬面賺430萬元,升值約22%。

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!http://fb.com/appledailyatm

上一則: 【新界成交‧不斷更新】白居二中籤者342萬 趕買居屋天富苑

下一則: 【短片】【主席沽貨】被指放售20億物業 黃建業:出價高才考慮換貨

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56208694&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170122
【新界成交‧不斷更新】白居二中籤者342萬 趕買居屋天富苑

2017-01-22 23:00:00 HKT

屯門海麗花園

沙田第一城

馬鞍山聽濤雅苑

天水圍天富苑
【更新內容】一批「白居二」中籤者購買證即將到期,趕緊入市。祥益地產黃肇雯表示,天水圍居屋天富苑錄得一宗首置客成交個案。屋苑B座低層1室,實用面積650呎,三房兩廳,買家為「白居二」中籤者,由於購買證即將到期,把握入市機會。買家鍾情單位附設企理裝修,加上單位屬康和式設計,其格局與私樓相若,而且原業主願意調整價格,減價8萬,上述買家遂便決定以342萬(居二市場價)購入上址自住之用,實用呎價5,262元,屬市價。

【馬鞍山:聽濤雅苑3房連車位1,218萬沽 呎價1.18萬】馬鞍山聽濤雅苑錄成交,中原地產黃家樂表示,1座低層E室易手,建築面積1,271方呎,實用面積1,025方呎,三房連套房間隔,業主於去年6月放盤時叫價約1,290萬元,議價後減價72萬元,連車位以1,218萬元沽出,實用呎價11,883元。

新買家為用家,見單位間隔合用,價錢合理,即購入單位自住。原業主於2013年1月以968萬元購入連車位,持貨約4年,是次沽出單位賬面賺250萬元,升值約25.8%。 【沙田:沙田第一城2房599萬沽 7年賺324萬】新界上車屋苑之一的沙田第一城,世紀21奇豐譚培坤表示,21座中層F室,實用面積451方呎,現改2房間隔,向西南,望開揚山景,獲同屋苑換樓客以599萬元承接,實用呎價13,282元,屬市價。據了解,上址於去年10月中放盤,原開價610萬元,直至今年1月業主下調叫價至600萬元沽出。

原業主於2010年1月以275萬元購入,持貨7年,賬面獲利324萬元,升值逾1.1倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56201580&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170122
早晨 又來到星期一

早晨,幾日唔見奧仔

新sars
留名學野,自己今年年中買左樓花,2018年中先入伙,供緊,第四個月,每個月都貴d d、貴d d咁,差唔多多左成千蚊屌
早晨
新沙士,2047

好彩我女人管錢能力係零
錢方面應該我管佢多過佢管我
奧仔喺第二個post出現,就係唔入嚟,你班友唔好再講咩嘢2047,新sars,失業,支爆啦
奧仔喺第二個post出現,就係唔入嚟,你班友唔好再講咩嘢2047,新sars,失業,支爆啦

奧神

好彩我女人管錢能力係零
錢方面應該我管佢多過佢管我

我果個搵錢同管錢能力都係零

奧神

成日俾我地召喚到就唔係神喇
大家點睇之前屯門個新盤豐連
果陣9千幾蚊尺買個新盤算唔算抵?
大家點睇之前屯門個新盤豐連
果陣9千幾蚊尺買個新盤算唔算抵?

個位吊腳,貴過附近嘅二手
有無做銀行巴打?

例如做 匯豐 恒生 係咪可以借盡十成?

係咪要做滿permanent 一年 定 performance 幾多先可以申請?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞