[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
我自己一向都幾鐘意日系既頭 亦都有鑽研同去上堂

當然 幼髮質做出黎既效果會更接近同靚

但粗頭髮做 +天生鬈 雖然成品一定無幼呀 soft既咁靚

但係一位天生鬈而又勁多頭髮既人身上 一定係feel到
同埋會比原本靚

唔算係偷薄 係用斷層分區去就

而且令頭髮感覺上薄 除左剪 仲有負離子

複雜操作既唔講

單講一點 我當你成個頭都鬈 只要我將後枕骨個根位夾直

卷鬈既時候 反卷 已經可以令個形無咁厚

幾個原因

1) 斷層剪完個頭髮自然垂落點無重疊 咁已經令髮量厚感減少 而且垂落既點 正正係斷層既位置 感覺上會薄好多

2)後枕骨位係主導成個髮型既厚薄 對天生鬈或多頭髮既人士黎講 呢個位 本身就要重點搞

3)當鬈反卷時 正常卷鬈既方式 係由面向內鬈入去
咁當出到黎既效果自然變左堆積 相反 反卷(反方向卷入) 係由底反上去做 個鬈出黎時係平面出現 無左個堆積感

4)淺色令成件事輕曬同量感減少

5)最後 除左用層次 去做厚薄 完全唔係入面減輕係可以 但會有一定既厚感

6)至於編髮黎講 只要事前個頭有鋪排或做過功夫唔係難事 兩個要點 如果你本身天生鬈無夾直過 編黎講 會難控制 一係你就有夾開根 一係就編之前自己夾一夾 或搽定打底 等頭髮服 而再編

*要真係明既師傅先實際操作到

*天生鬈 仲要勁多頭髮既女士 唔好幻想有日可以勁自然 始終都係 無咁輕同soft 只係比平時效果更好

* 唔係我想打到咁長 因為你呢種情況相對複雜得多
常做既係有排毒(清潔)

但我覺得家用黎緊更緊要

近期有隻made in Japan 野我勁中意

係專針對頭皮 同埋佢有隻root既treatment

用後感可能有d誇

但除左個頭皮放鬆左之餘 仲好似識呼吸咁

勁正⋯⋯
巴 原本係剷兩邊前面留斜陰
想轉下髮型剩係露少少額睇上去精神啲既 最好有有返少少陰既唔想露哂成個額
有咩髮型推薦?
唔該巴打
巴打 有咩牌子既wax係好用 唔該哂
咁如果頭髮厚同直 應該剪咩髮型
應唔應該剪one length 之前剪過layer但頭髮反而會亂翹
留一個半月夠唔夠長?
分界分到好多毛毛 應該點分
Gel返少少野就一定無

但我gel左泥都係咁
天生頭髮軟,有咩計可以整到日式飛機頭?
你好呀巴打,次次剪完頭髮,無剪碎前陰,前陰都好碎,要留長先無咁碎,有冇得剪短都保留都前陰唔碎。而頭側面角有疤,唔想鏟露到出黎,可以點剪好,謝謝
要咩效果同類型先
可以講多少少隻treatment?有冇圖/名?
利申 唔介意試 最緊要適合
其實唔會單單因為怕佢翹而KEEP住剪One length

除左到膊位 如果亂翹 其實都關髮質事

好可能係髮質 本身個質感唔好 有時電完係會比未電更好

因為係手感或者本身天生髮質既問題

加上有返個正確既方向比返d頭髮 自然會易處理左

但單單用one length既重量去壓住 其實於是無補

反而咁樣仲局限左個髮型

厚直 可以用內建既layer解決左佢

而且仲可以用淺色去搭救成件事 /highlight 增加 粒凸感 會無咁平同埋厚實
如果果d毛毛好介意既話

我建議你吹前 搽左少少泥先(水溶性既話易控制d)
直身果隻?

用鹽水靠吹頭styling

Made in Japan 我用緊 綠色+ root sup

我自己鐘意薄荷 涼d

如果唔鐘意 可以用上面果支
我係絲 要日日洗頭 唔係第二日個頭頂勁油
好似洗極都唔乾淨咁 頭髮又薄又幼 同埋個額極高唔留陰唔得 頭髮又天生曲 次次洗完頭都要用直髮夾拉直
有無直髮膏同埋可以成日用既清潔洗頭水可以推介? 又有咩髮型可以比我選擇下 唔該你
頭髮好硬同向上生有無得搞?想分界
請問樓主張相呢個女仔頭係電定夾出黎?
如果係電 平時洗完頭要點set?
想問下膚色較黑染咩色好?
ash brown襯唔襯?
之前染過ash beige,靚就幾靚但係一甩色
利申:日本仔短髮髮型
有冇圖睇下for reference
Btw唔該你打咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞