[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
佢要留起上面夾起 去剪⋯⋯ 真係好普遍既髮型
呢期興Q8

要視乎情況

就算要再漂過都好

都只係輕輕用漂粉撈一撈 都會甩既
漂髮係咪好乸?聽朋友話漂嗰陣會乸住乸住
本身頭髮好硬又直
然後一星期前第一次電髮
但今日己經直返哂
想問第一次電係咪會好快直返
利申男
想問下啲頭髮又硬又易鬈
額頭高輪廓淺唔適合留all back
留長pat陰又成日望落去好多lone咁
有咩方法可以令pat陰望落去可以濃密啲
(之前試過拉直效果都唔錯
但而家個頭漂過唔拉得
唔該巴打
平時我會用打底 + 漂其實唔會掂頭皮 所以好少有呢種情況

除非超敏人
前日喺日本染咗髮。話係organic color,但佢話我未染過,我本身又係黑得好深。最後染咗隻佢話係藍溝紫嘅色。但到而家啲色都唔算好明顯,睇落啡啡地,燈照住先見到紫紫地色,想問係咪正常。唔知係心理作用定點,好似覺得啲色越來越出,定係真係要等多幾日先有效果?同埋想問染完三日唔洗頭係咪堅?用鎖色洗頭水都唔用得?
有無鎖色洗頭水推薦?
同埋點樣可以keep耐啲個灰色
旺角邊到有平靚正既髮型用品店?
Hi 巴打,我啲頭髮勁幼勁淋,基本上gel唔起,應該點樣剪
唔係 視乎髮型師幫你諗或溝通既效果

或本身 有長期用過有 矽既洗頭水 (一般超市既都有)

正常黎講硬直係唔會
拉直會濃密d……唔係太理解到

咁當然你本身天生鬈 如果鬈得好衰 直有機會係比較好既

其實鬈底剪要濃密真係唔難

層次上做d功夫
你想淺d可以洗
鎖色無咩用係呢個情況上

如果個本身係想做紫

其實用類似極速紫既野 先會見到

Oran color 基本上黑底只會啡 放心
一定唔紫得去邊
Q8
唔該晒巴打
想問下依家果啲 pxxxx 直療 係咩黎 係咪電完會無咁多毛燥 會順啲 容易打理?
女仔頭髮長度去到鎖骨 本身頭髮好直髮量都多
可以整咩咩髮型?定由佢生長啲再算?
想有啲變化 成日好羨慕啲人有得電曲
你睇下有無其他巴絲分享
以我所知 唔會有一間全部都係平

佢會係不定時某種產品特別平
但其他野就貴
吹頭或電左佢係最緊要
Paimore 直療

官方 就話 做完頭髮係保持圓柱狀

但比我既感覺 快直 太鬈無用 同埋 個療字吹大左

佢都係一種受損性chemical 而且因爲佢既柱狀特性

佢個lasting 一般都唔耐

而家做直 買隻靚既直夾 夾完 好大分別

如果毛毛散散 其實而家有好多方法都會比佢好

只不過 好多髮型師圍埋去吹棒個名 直療直療

所以網上都多關於直療既討論

基本上 任何直既chemical 都會解決到你以上想講既問題

但順d 只係夾完既假象

直髮當然係易打理d 但無咁靚同普通

如果你係因為好多毛毛散散亂亂

我建議 剩係做近髮根處至髮中
電的話會唔會好傷頭髮
同埋有無啲電左都唔洗gel嘅髮型嘅參考圖睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞