[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
其實唔用護髮素 髮質係會差

先唔講 你隻護髮素需要幾好

頭髮接觸左鹼 (會打開 鱗狀表層

長期唔刪返埋佢 酸(用護髮素)

會令頭髮 入面既野流失 除左養份外
其他如(顏色粒子都會走

頭髮都會好受酸鹼度影響

所以用完洗頭水 係一定要用

成日有人話咩咩 會鬆d會易gel d

但我想講 唔會係個洗護既過程減省 而去令造型效果好

本身要做到呢種styling 效果 可以用styling product 去處理

一日半日就無咩所謂
長期個問題會嚴重
男短)

女就買 Dyson 新果個 air
THX 今日開始會用護髮素
但成日聽人講長期用反而會傷頭
同埋唔好直接掂到頭皮 咁正確使用方法係點?
sorry 太多問題
巴打..如果唔gel頭有咩髮型係ok?
岩岩染完或電完係唔好即刻洗會好d既

護髮素就基本啦
同樣 但之後只會keep住做新生髮
傷頭⋯⋯ 聽邊個講

如果 怕掂到頭皮

1) 洗完頭手用護髮素時dup低頭
濕既狀態下 頭髮會垂落 你hi下個髮尾就可以

2) 有頭皮treatment 用既護髮素
偏長 不過 總有日都會悶
或者 用電染幫手
鬆夾? 夾根果類?

GHD 感應點平均分布 會恆溫 維持185 度 無得教既

日本果隻4d夾 仲正

標榜 夾完 頭髮既水份比未夾前多
咁我眼見同我有用的確係比普通夾更 靚同質感上更健康 但貴GHD 一倍(3xxx)
如果搵你整要幾錢

巴打想問下呢類係咪一定要電?如果唔電係咪一定要買捲髮器自己搞?
電到
但少到咁我會覺得有d無謂

自己夾仲好
師兄想問下點解會好易生頭瘡? 好番一排又有
次次剪頭髮都俾個髮型師話我兩邊個頭骨好突
咁樣係咪好難剪得靚?
本身你既膚質本身易唔易油 同埋差唔差

常見既係洗護上 出問題
Eg產品 或沖洗清潔唔夠透徹
好多頭皮應該用咩洗頭水 已經一日洗兩次頭+用防屑洗頭水 我肯定洗得好仔細 但好多時洗完走去吹完頭 轉頭已經出頭皮
啲頭皮係乾+大塊 我驚傷頭 唔敢染又唔敢用護髮
有咩面形剪蔭係適合到眉以上架?
我唔gel頭一排又無事⋯ thx
巴打你介紹個隻treatment lebel root suppli係咪當護髮素咁用唔掂得頭皮? 定照搽埋頭皮都ok?
頭髮本身軟幼
我係絲打,有天生捲嘅問題,頭髮長睇落好多毛毛飛出黎,感覺好毛燥,但唔想電直(太唔自然、好貼)..有咩辦法解決?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞