[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
所以我平時有d客 唔想轉 我都會影相留低紀錄
呢種情況電左佢 已經會好處理好多

但all back 好似唔太岩你
Davines 防脫

Lebel Lycomint 抗氧頭皮系列
唔洗 但你話想染返黑把頭髮
即係你而家既情況係淺底?
其實預約只係確保你當日有得整頭⋯⋯

我睇岩或睇開既醫生預約左都係要等

人氣餐廳book左都係要等

何況做服務業 有時係有客遲左 十至二十分鐘
遲得太多我都已經會叫佢第二日 或等我完成埋準時果位

同埋某程度上有時有d chemical 我會希望係我自己落手做

所以就算我預好左個booking 流程 都會有誤

所以 呢種情況如果你接受唔到 真係唔好意思
https://youtu.be/ULFXG1EGnYU

薛之謙個髮型要留幾長?應該點剪?
我平時剪開undercut/allback髮型
因為側邊一長就會好厚又變冬菇 係咪整唔到佢咁
你呢種情況
所以兩邊個底 入面我會剪短或貼 然後 用上面個長度cover返落黎 然後成個形就 join曬 上面cover既長度而去剪
所以我同個師父幫我剪左九年定十年
好怕有一日佢唔做 都唔知揾邊個剪好
染親泡泡 隔一排就變返金 係咪算淺底?
唔係講緊十幾分鐘 係講緊半個幾鐘
你認為要個客等咁耐 點解唔可以早5到10分鐘同個客講話可能要等半個鐘?做人有小小責任心得唔得?可惜你完全冇 你之前同我傾計仲話好多垃圾客會遲到 我真心笑左出黎 屌你老母你自己咪成日遲到囉 仲話客係垃圾客 屌你老母咩 你d時間寶貴我地d時間就唔寶貴?去開所有有質素小小既西餐 如果預定左就一定會準時比到臺我 hold臺只hold15分鐘 你講d人氣餐廳係d垃圾放題或者低質野食
而家你收緊人剪一個頭350蚊 你覺得你剪出黎既頭真係好好?
第一 你個服務唔值呢個價
第二 你個態度唔值呢個價
第三 你剪出黎個頭唔值呢個價
第四 你只係一個搵唔到客 靠上連登搵食既一條可憐蟲

所以唔好上黎呃飯食啦 檢討下自己態度先啦
巴打 唔洗咁勞氣既 剪出黎值唔值好主觀
唔啱就搵第二個啦 我都係搵咗好多個 然後就固定剪左十年 實會遇到既
男人又硬又濃密 整咩髮型好
巴打 我個重點已經唔係剪得值唔值 而係樓主冇重視過客人既時間 只係覺得自己時間重要 然後就理直氣壯咁叫d客係度等半個幾鐘 然後仲要覺得好合理
其實樓主一定知早一個客搞個頭可能要搞耐小小 咁咪早d同下一個客講囉
仲要攞「人氣餐廳」黎做比較 真係笑撚左
其實 我想 同你講

我一個就 真係就唔到 二百幾個人

總有人會遲 總有人會準時

髮型手藝既野真係無fix死一個時間完成到

好根據佢自己 成個頭同個人

而且審美好主觀

可能只係我既風格唔係好岩你
Sorry
Btw 但我無冒犯你既意思

希望你日後搵到岩你既髮型師

但如果你覺得佢剪得好 佢總會有一日 都會多客左

同埋我花既時間 比起 我 真係收到既 其實爭好遠

所以如果你單純覺得係搵食 我都無咩好講
咁你留定佢電話麻 有咩事都搵到佢

就算有人轉左行 都freelance咁做
十大罪惡 頭三 自己染泡泡

又乾又鞋 色準又差

因為本身上年年頭漂染過
甩金之後一直keep住泡泡(冇錢染髮
依加想染返深色佢
巴打染髮收幾錢?
電完孿髮應該點keep先可以好好保持孿度&持久度?
有電過 然後 日本類既wax/髮尾油

或事前set鬈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞