[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
唔係紫色個隻?
其實天生鬈 搵個岩自己既造型更好啦
何況格硬拉直都唔好睇
好彩冇收錢咋 我之前已經整左成二千蚊 窮學生冇咩錢再去補救啦
唔介意深色 但我唔係成個頭漂 所以唔知點搞好
如果我再染色既話 會唔會好傷? 因為依家已經旱旱地
任何手感較軟既product 都可以

黑盒泥 wax 等等
岩呀 Q8隻綠本身都好上色

你用果時 集中擦擦個尾

佢有藍綠 如果你漂唔夠 我會建議用藍
Thank you 我會留意下
多謝解答
Thank you 咁有冇話邊隻有效得嚟又抵 同埋通常做完一次可以last幾耐?
樓主你好啊
我男 都係天生攣毛 頭髮比較短(長起上黎就成個乞衣咁
咁每朝都會夾一夾直個頭先出去
首先我個直髮夾都用左7年 係咪會無咁好用?
每次夾完都唔係好齊整咁 如果唔理佢又會好快亂
咁我就會落啲gel啦 但係一落佢就會好似濕左水咁即刻攣番 由其係額頭啲碎毛會勁攣搞到好樣衰

所以想問下我有無需要換個夾?盒gel係咪因爲我保管得唔好先會好似變到濕濕地咁,買果陣都仲好硬身好乾身,定有無啲gel可以介紹下?同埋係咪有啲定型噴霧(?)既產品,但如果噴落啲夾完既頭髮到係咪又會變番攣?
唔好意思無爬到咁多文又問咁多野,但係攣毛呢個問題真係幾困擾我,好痛苦 唔該哂
藍球 其實佢有好多方法

長可以落夾 或spray 或打底前做過功夫

短或中長 我有朋友踢波都唔冧

佢用果隻 都幾多人用果隻 箭豬(油頭野)
哦 咁好大機會係因為之前個cutting 係類似 分界

或比較整齊既結構

所以頂位 或成個頭既中間位 都會偏長
想請問餵人奶做負離子,係咪去貴啲嘅 salon 藥水相對地會較安全?
嗯 視乎你要佢既退色能力或 本身既頭髮既情況

一般都無6 如果架仔漂粉

好睇情況 而家本身漂既 都好多保護野
有時未必用死6

最主要 要睇下你想做咩效果而漂到咩程度

Eg1.如果 babylight 陰陽感覺 又唔可以勁誇 但又想有少少特別野睇

我會用6 度

有幾種原因

1 挑既時間差
2 需要既色唔會需要漂太足
3 髮質
而家有隻係做兩次既

Btw 我勁愛試treatment

Olaplex 我覺得落 落chemical 度係可以

單做treatment 麻麻

但⋯⋯自從有左隻treatment 夾

連Olaplex 我都覺得正

所以 如果有朋友做髮型 佢又唔嫌貴 真係叫佢諗諗

一般人自用就無謂 通常擺多過用
而且唔平
呢個行業要 浸

欲速則不達

跟錯人唔緊要呀 跟錯既人都會有野學

學 唔好做佢咁咪得

我自己細時都唔會次次跟岩人

但我會做凸我本份更多既 然後再問問自己係咪努力得夠

如果夠 都未及你預想中有 要既野
可以考慮離開

其實唔需要要憂慮 你做人態度岩 做得好 問心無愧
肯付出 唔計較

自自然然會吸引到 有用而愛你既人

你預3-4年係基本

咁有d課程都好岩 你講既野

你都可以睇睇

不過唔係香港

係台灣或日本taya課程 或韓國Juno

果邊果d學院 比香港既有系統得多

香港都有 叫標榜

師資都ok

但我見好多讀完既 人再出黎做野
就麻麻 可能關個學員事(近幾年來見過好幾個
天生唔黑 輕輕漂1次再上都2k

咁九成都係睇ig去果隻啦
就係唔係ig睇個啲 個間剪開覺得okay先去染
想請教下 台灣咩野髮型課程較好🙈
箭豬係髮泥嗎?
可唔可以比圖我?
麻煩哂!

遲來既資料 抱歉
唔該
即係1:2,平時染一個頭要用到幾多漂粉同雙氧?
想問下我d頭髮又捲又粗又硬 兩邊頭髮永遠只會打橫生
如果想變返軟少少 係咪做焗油/負離子好d
Milbon 做滑

Olaplex 做入面既結構

如果勤做既 做Olaplex 幾好

不過 重點都係隻 treatment 鉗

關於隻treatment 鉗

我有段片 你想睇既話tg我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞