[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
你收費幾錢
只洗剪
想試下新野
頭髮幼 剪咩好?
如果我想要啞色效果及有層次感 就揀髮泥
而鹽水只係方便我更容易塑造造型
1.所以如果gel熟左可以唔需要落鹽水黎打底
直接用髮泥+spray都可以?

2.咁想問下用鹽水係唔係真係會傷髮根呢?
因為睇過唔少人講話用得多會甩髮..

3.市面上有唔少蓬鬆水/蓬蓬水又咩浮力噴霧
其實全部都係鹽水?係台灣叫法黎?
點先可以令個頭蓬鬆啲?個頭成日都好偏
有無更加多既資料

其實唔會係單憑一個點 主導曬成個髮型
Um臉型比較肥 而且頭髮都不多 留陰開始會尷尬 所以而且開始剪短睇嚟密d 咁夠?
Hi巴打
想問臉大同額頭又高適合咩髮型?
我個陰長期keep住長斜
想試下新野
捲頭髮用dyson 定ghd 好
1) 係吹頭技巧熟左

2) 任何styling product 都會有影響到
咁當然 因為鹽水直接噴到髮根處 再加如果一般人無留意只係用超市既洗頭水去做 清潔力唔夠 可能會殘留左係頭皮做成負擔

3)同一科 而且更難洗 唔係咁樣既用法
吹頭

或事前打底
Hi 想問你介紹個隻iau洗頭水
個枝護髮素係可以直接搽落頭皮?
咁一定係新果個Dyson
可以 因為佢係針對頭皮抗氧而設
好難搵地方淨做新生髮
有嘅話價錢同成個頭做過差唔多

不過其實做咗咁多次負離子我都唔覺得髮尾自然咗
因為我髮質天生攣但鬆散
所以硬係覺得似打回原形多過自然咗

我都唔想次次做親都轉髮型師 但之前做落效果唔多滿意真係幫襯唔落
好 唔該哂 !!
咁如果啞色既髮泥又比較容易洗
都係你推薦果盒?
Hello巴打,我想問少頭髮嘅人電攣完後會唔會睇落去多啲咁?我依家20歲仔開始有脫髮,想試一下電攣有冇用
電既

好易 用韓國藥水去做
巴打我想問下你呢張圖中間右邊個髮型係點set?
有冇用棒?落咗咩造型產品?

我平時就咁吹乾之後會好散好毛燥咁
一定要落嘢set先會有返啲攣
但係我見人哋電得好靚 好順滑咁 又好似冇落到啲好heavy 嘅嘢咁(我平時一係用cream 一係噴啲比較濕嘅嘢,唔記得咗叫咩 shiseido 黃色嗰支)
感覺人哋係一梳到尾唔會kick 然後梳完回彈返個攣出嚟咁
但係我一落完嘢之後個頭一舊舊鋼線feel ,用手梳就會好kick 好痴咁,我想睇落摸落都自然啲 次次出街畀風吹亂想撥返正都kick 住

好似有啲1999
後面髮尾倒生
兩個轉
頭髮又多又硬
每次啲人都係話我個頭好難剪
咁大個仔都冇試過一次係剪得靚
不斷咁重複做一定係唔會變自然

唔做新生髮正常都會平d既 如果收費均真既人

唔會唔自然左 更鬈既我都見過⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞