[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
圓面應該咩髮型
3隻手指位
請問下黑髮係咪唔洗漂都可以就咁染到啞啡?
有冇D gel頭技巧既片分享下,成日睇好多人地既教學但都做唔到個效果
M額 前面陰好薄 髮質幼
頭後面髮質正常
兩邊耳位上面頭髮打橫生
應該點樣剪好
用Q8上色洗頭水 撈果陣撈勻d
擺一陣
吹頭技巧/鹽水打底/電過

剩泥恐怕唔HOLD得幾耐
如果你呢個情況

我通常會係頭枕骨位拎短入面既頭髮

令到佢個感覺無咁大同厚

再配合淺色DD就當然會再輕身D

同埋電果個陣 可以唔好堆起黎電 相對個感覺會輕好多

好多人都會慣性剪堆積同埋電果時都係電埋同一個位置 就會好厚好漲
係會架

因為會"林" 左少少 放軟左

但當然都唔會係稱得上係叫直

除非佢本身漂到你好爛 好乾

而家既漂粉真係唔會做到咁既感覺
你睇色輪已經會睇到架啦喎

呢類好基本 基本都....

色板後面通常都有色輪

而原色 當然係只 紅黃藍

原色(係無辦法溝出黎既)

紅橙黃綠藍紫

橙綠紫屬於次色類 係可以被溝出黎

(小畫家 即席畫 願諒我畫得唔靚)

色輪入面其實好清晰

對角 就係叫對衡色
而溝色 就係原色+原色=次色

溝色既原理

底色+色膏=新既髮色

Eg.客人本身頭髮係漂唔夠/推淺而有dd黃底
因為漂唔夠或推淺 唔會令頭髮 底色乾淨同埋索色唔會勁入

所以 如果你想做啞色既感覺 好多時都會用到 偏藍既色tone去做一隻 啞色/啞麻色 啞綠既色素
黃+藍=綠 (原+原=次)

但次+次 係唔會=原
原+次= 都只會係偏向原底果邊既色素

而對衡色最常見

以紫 去kill 黃

因為亞洲髮質(黑底) 係由60%黃 30%紅 10%藍去組成

呢個就正正係點解 漂完頭 都只係會見到黃/金 當然金係更少色素會出現

而粗硬髮質 漂一次有時會出現銅色 或偏暖既金色
都係正正因為亞洲粗黑髮 係會有更多紅色素係入面

所以當你漂出黎時 如 底本來紅底多 再漂 拉淺

一定既黃色+小量既淡紅 係會變成 銅色 或暖tone既黃

你睇返色輪

紅 (橙) 黃 (綠)藍(紫)
紅+黃=橙
黃+藍=綠
藍+紅=紫

而色素比例上 當然係有唔同 就會出現果種色素

呢方面你可以研究下水彩或小畫家類既自選顏色去研究

但畢竟頭髮本身係存在佢既原色 所以 就算好理論化 出黎個效果係要根據你既經驗 同情況

頭髮既實際情況同效果係取決一切 變通 方法

理論只係係以上講既幾樣野既基本
咁唔算高 除非你隻手指勁粗

未到三隻半都唔算

同埋側額睇果個轉彎位
第一頁post內應該有片gel頭片

如果你唔係要啞到灰灰地既感覺

係啡或 啞綠feel

唔係太粗係唔漂都可以既
兩邊一定要短架啦如果呢種情況

係前面可以處理一下

盡量剪到堆積感重d

如果你想更厚同更鬆

可能要靠電幫手
要gel或電過

要視乎你本身既髮質

咁當然如果佢技術唔夠 其實都係有相都做唔到既
多謝巴打
咁出面啲課程係主要係講咩?
佢地公司既產品⋯⋯

其實我都真係有諗過 開個呢類型既YouTube …
支持你開
咁其實係咪上黎冇乜用
想問漂粉同雙氧個比例係點?
有時又2:1 有時又話65 ?
即係點?究竟要幾多份量先整到一個頭?
電完髮 佢介紹我用hair cream去keep佢個攣 但佢個隻都幾貴 想問有冇邊隻產品平啲推介比我呢啲新手試下先
咁又唔係既

我都會聽聽
我聽日影張圖你睇

通常我1:2

同埋睇情況而去決定

咩份量就好睇長度同厚薄

但你想自己整
巴打識唔識剪比較韓風既頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞