[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
如果我天生額頭易出汗加天生曲髮,日日出門口前夾直左pat陰。但一出汗就變番攣頭髮同塌晒。有咩方法?
除左hair cream 有咩方法可以令個攣keep耐d 成日形住佢直返
pmed
一個月前漂左一次上藍綠色,依家個頭頂青綠,pat陰就枯黃,用左去黃洗頭水4次枯黃部分都唔係好明顯,Q8岩唔岩用
對唔住 太忙未影到張正統既

但 佢無資料比你架咩 好奇一問
存放得唔好個質地或效果或手感會有分別
呢個頭本身有電有染

毒唔毒都唔係重點

重點係頭髮夠長同信
KK 巴西果類唔太岩你呢種情況

做treatment

Milton /paimore b5 /Olaplex

但最重要最重要都係有隻日本treatment 鉗夾 非常有用
剪左個角位佢

或 輕輕去走少少重量 等隻角唔好咁角但又唔會圓左咁7
咁好難有要求⋯⋯
黑配呢隻色 又真係好凸顯到既

唔染 剪都關事 但有色就更出
到時長返少少去搵你剪 睇下有咩新搞作
過長
或頭髮本身軟無力

或太生硬 完全無chemical 過都有關事
去到camp果隻 我諗剷就算啦

你有花款或特別少少咪搞著自己⋯⋯

操 實際 一段時間又一條好漢

至於去到咁短

其實就好睇樣
其實唔洗刻意防唔防脫

用岩一隻好既基本洗頭水 先再決定用有特別功能既洗頭水會好d
B5出左隻新

但我想講 隻日本treatment 夾真心好正

就算同行或客人 我都好建議試試

同款treatment 我用同事個頭

左邊有夾 右邊無 差勁遠 無論持久或效果
個頭偏長 小小厚 髮質唔粗 小小幼
而加Gel完要噴spray都定唔到幾多型
好快就冧
有咩可以好硬身?有用鹽水吹頭個d
例如見周柏豪個頭咁撚長打波都冇乜野
佢地又係用咩Gel呢?
唔該哂你
剪都唔係問題

係有時怕 其實唔係信曬個髮型師

然後改改下仲怪⋯⋯
可以既。搵個你 真。信得過佢手勢既
前陰倒三角形狀 中間最長拉直過眼 其餘掂眉 想留到過耳仔
頭髮真係又薄又軟 用咩product可以挺d持久d?
我咩髮型都係hold到一個鐘就開始塌 變冇detail 要keep住巢先得
即係幾多gram漂粉 ? 係咪通常用6%雙氧水?即係如果我100gram 漂粉就用200ml雙氧水?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞