[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
其實上過人造既黑色

係退淺唔到頭髮

下半年後 如果做過黑色既頭髮依舊存在

係一樣都係唔得既
吹或夾 夾前用d抗熱打底就好

Ats果隻幾正 濕搽完吹乾再夾都有效果
咁試下對自己好d

買d靚既洗護產品用 (頭皮既產品

不妨睇睇d字
琴日當買大細既心態試左 用泡泡染髮劑又俾我上到
仲有個問題 髮型用品店買過染髮劑 感覺冇泡泡果d咁上色
每日都甩好多頭髮,梳頭成日打哂結,有無得救?thx
Davines/lebel抗氧化
但都係想要濕濕地既效果?
B . D
正常都唔明

總之係 用 層次去做輕

但個層次 係入面 成份頭髮 斷左層(入面個結構唔連接
其實會唔會係你唔識用

因為髮品既 係要自己溝
無論牌子特性 用色膏定用雙氧奶推

有新生髮當然會上色

均唔均勻同埋 你之前黑色仲係唔係度都係一回事
但 絕對唔存在 無泡泡咁上色呢個可能⋯⋯

泡泡本身就係比唔識用專業產品 又想自己搞既人

但用多幾次之後 泡泡會令髮質手感勁差

之前有單新聞 當然佢好短時間內用左4次泡泡

直頭入左院 不過我唔記得好清楚

愈方便既野 就副作或反效果會愈多

但 話泡泡上色過 專業髮品 ⋯⋯ 就
你岩 上到色果D應該係新頭髮黎 因為中間都剪左3-4次
其實染果下都知髮型用品店果D好D 因為一茶上個頭就好大陣味
巴打會推介咩牌子?我見人地話shiseido都唔錯?
想問貴嘅直髮/曲髮夾同平嘅係咪真係有分別
有呀

你本身有無電染

不過呢類頭髮 通常都係本身比較幼

簡隻好用既洗護產品或 有時間做下treatment 會好d
日本野 shiseido lebel real

外國 黑人頭(新色系)

但shiseido真係都幾快甩⋯⋯

直夾我鍾情ghd

鬈夾 HAIRBEAURON 4D(日本

風筒Dyson 但新果個air都好岩自用

4d果個曰本鬈夾 成3千幾蚊⋯⋯
夾完出黎無論個鬈度 髮質 持久效果都好正

佢標榜 夾完既頭髮水份仲會比未夾前多⋯⋯超恐怖

但我實際試過 係真既

雖然聽落唔可能

我單講一個實際例子

我用我同事個頭試隻新夾

我同事近期有做過hair show既model
(玩好誇好雜既色 )
不過佢本身髮質都差同幼

同普通夾 夾果邊
夾完都係乾乾地同硬左一塊既感覺
同埋夾完有少少退左色既感覺

4D
夾完質感好好 頭髮仲好似頭髮 同埋隻色完全無影響

我個人認為係本身果隻野既材料好

所以真係好有唔同
之前自己染過兩次髮(啡同淺啡)都染衰左上唔到色 係咪要漂
想知點樣剪到側邊有D頭髮落黎,同埋個頭後面同頭頂唔係成直角,我頭後面好平
咁好大機會要

執手尾唔漂 好難搵返有問題既位 坦白講

就咁上 好大機會個尾會唔上色
每年都會電彎一次
無染髮

有咩好用產品介紹
Thx
長d有under
唔明
你長期無用護髮素?
佢有頭髮落黎 係上面有長度跌返落黎

其實好普通同普遍
我剪個陣次次都側邊剷,頭髮長個陣都冇咁嘅效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞