[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
咁好睇自己個頭形同樣⋯⋯
本身電鬆 其實都係一個月至兩個月的既事

反而我覺得教你點吹鬆 更緊要
唔好咁講

人外有人
天外有天

做好自己一切都會好
頭髮好軟好幼 睇落好塌
想問邊隻豐盈洗頭水有效 用完又唔易出油?
天生自然卷係咪唔好剪短髮會比較好?平時有拉開負離子,前短左係咪會keep得冇咁耐同要日日set頭
開色係唔係靠經驗多?

關於造型設計方面
例如咩顏色(電/負離子)頭髮適合咩人呢類型

仲有唔同公司(日本/歐美)出既產品有咩唔同
其實洗頭水要有造型效果

呢件事本身就一般

反而係 濕既時候落少少鹽水再吹 會比較好
或電左佢去處理

但我想問 你個長度同個效果係?
想問樓主 我應該點搞個頭好, d頭髮好貼 又幼
一梳得唔好就好似變左毒撚咁, sir曬落黎

剪開side part fade, 頭髮好幼, 好密好貼, 塊面好大, 鼻尖
其實係jel得唔好定頭髮問題
剪完唔洗一個禮拜已經跟唔到髮型師剪好個樣
利申: 紅巴
男仔高額可唔可以top knot..
頭髮軟+貼+少 點gel法好? 剩用泥?有咩推介
唔該巴打
我諗技術既大部分野都係靠經驗同埋理論呢兩樣野

經驗 ;咩情況底下去做或去上色都要好好記住 最好有mark低 有根有據就最好 因為一個人真係唔記得幾多野

理論只係確保你唔會犯大錯 但唔係唔會錯

除左自己試 你都可以問下產品公司有無佢相關產品試色既真實版

關於設計造型方面

我會覺得參考多d髮型書 開頭 係無咩畫面 我自己既最初學習方法係 留意下邊d頭或面形會令到 人肉酸或唔好睇

從而避開果類既情況 當你慢慢發現 你就會諗方法令佢變靚 當你自己既畫面數量同經驗夠既時候 好多野 一摸上手或睇就知可唔可行

頭形 面形 髮質 都好講你去點判斷同點做一個髮型
而且外加好多外在因素 客人既喜好等 呢方面都係需要學下溝通同協調 所以都係從你做你既朋友/model/demo/完全信任 放手比你既客人身上去幫佢整

因為你係一個唔完全信任既狀態下 就算你真係想佢好 或令佢好 好多時都會有出入 所以好多因素

產品方面
當然每個牌子都有細微既特性
咁大方向就輕輕講講 勁仔細既用上手個個唔同 都係上手先知 同埋 除左日 歐 其實韓野近年都幾好

日 比我既感覺: 保護保養頭髮係唔錯 做soft野既效果好
Perm:自然 成個感覺都soft身
Colour :粉 淡 滑
Treatment :除左 極好 就真係無咩評價

歐比我既感覺:相對有力 實在既
Colour :相對 較實色 就算有粉色既 都係無日本咁粉 但彩度或鮮豔度更高 同埋 比日黎講 較為襟

Treatment :我個人保養品黎講 我好偏好日本野
所以唔中肯 但 如果你講關於bbo果類 實在係一個對爛頭髮既偉大發明 當然以而家既產品 要整到人爛都係有難度
但偏偏時至今日都會有人整得爛 所以有時黎到既介紹客人都有機會用得上

韓野近期興 科研perm 結合頭髮結構既科學理論去做
就算一把好差既頭髮都可以電到質感好好

總結個人感受:
日韓本身更貼近 亞洲人 相對係好上手d
每個國家或牌子都有佢當紅同較為優勝既產品

咁你取其長 混合埋黎用 靈活用 就會變成屬於你既方法

日本 perm(soft) colour(唔漂底下 漂左都唔係問題但你要接受佢會快甩) treatment 都係果句 極好 (當然要配埋佢極身既treatment 工具)

歐:冷燙幾好 熱燙都好 color (較實 )但玩色玩彩度既crazy color 都係佢正 treatment 就bbo啦

韓:近期細分既產品 配合上 原有既野 我覺得超好用
簡單例子(電髮後用既酸鹼平衡) 係超好用

電完髮 佢平衡返 條頭髮既ph 令佢電完都唔乾

咁當然 長期唔用護髮素或本身已爛既人 係唔會因爲電髮而變返好左 只係講 一般情況下電完都唔會變更差

唔太爛有時電完個感覺更好 由其本來係天生鬈
剷更青 會唔會更大⋯⋯? fade喎

貼幼軟 一係吹頭比心機 (打底同技術
一係電電佢
唔好 但睇下高成點
面長但都係瘦既?

短會更好 短髮既感覺
唔係 但剪上面 重量分佈既區域要留意 要剪 同埋電果時 唔會以全部平卷 同埋同一個水平

因為咁樣只會堆積得更勁

雖然 真係做唔到人地好幼既感覺 但至少唔會比人覺得你一炸野咁 都係有辦法既

同埋最好有一定既長度
想剪韓仔冬菇頭
但係次次剪完都唔係果回事
應該點同個髪型師講會好d?
拎張相去 都剪唔到

呢個時候⋯⋯應該係要轉髮型師

因為韓菇 其實係好基本既髮型結構黎⋯⋯
染咗灰髮點樣保養會冇咁易甩色
依家染咗差唔多三個禮拜,有用紫色洗頭水,但底嗰層已經黃哂,得翻面嗰浸有灰色
女)
頭髮短到下爬落啲 粗髮質 多頭髮
想set 個電頭髮啲髮型 但一電 就顯得更多頭髮 點算
唔知係米髮型師問題 剪到我啲頭髮有部分係短一半(我知係可能係令到個頭睇落薄啲 但我好唔鐘意咁)
師兄揾你剪髮可以嘛
我天生卷
漂染完係咪會變直啲 之前整完覺得直左
有冇咩髮型書介紹
有冇啲咩書講類似三原色 對沖色呢類型型既野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞